kapat
29.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Medyasoft
 
AHMET TAN(tana@sabah.com.tr )

Büyük kurultay

Demokratik Sol Parti'nin bugün kurultayı var. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Bu kurultay, DSP'nin önce solda, sonra da Türkiye'de birinci parti olduktan sonraki ilk kurultayı.

DSP, bundan sonraki hedefini, aylar önce belirlemiş ve görkemli bir toplantıyla İstanbul'da ilan etmişti:

- Tek başına iktidar.

Bu hedef belki bugün için, birinci ortağı olduğu koalisyon hükümeti ve yaşanan ekonomik bunalım yüzünden biraz ötelenmiş gibi görünüyor.

Ama her türlü haksız eleştiriye ve Genel Başkanı'na kimi çevrelerce yöneltilen ölçüsüz ama çok hesaplı kitaplı saldırılara karşın, DSP bu iddiasından vazgeçmiş değil.

Bunu kurultay salonuna ve bahçesine bugün yığacağı en az otuz bin örgüt üyesiyle ortaya koyacak.

***
DSP'ye yıllardır yöneltilen en moda eleştiri "örgütsüzlüğü" oldu.

Ama bu eleştiri sahipleri, sivil sorumluluğun ve gönüllü girişimin hiç de güçlü olmadığı bir ülkede, DSP'nin nasıl olup da sıfırdan iktidara yükseldiğinin yanıtını hiçbir zaman vermedi, veremedi.

DSP'nin gücü, örgütlenmesinin öteki partilerden farklı olmasından kaynaklanıyor.

Özellikle 1950-60 Demokrat Parti döneminden bu yana ülkemizde siyaset, "partili"lerin değil, "partici"lerin egemenliğinde yürütülüyor.

Partilerine gönül vermiş sade yurttaşlar devre dışı.

Siyaseti yerel düzeyde yürütenler ve Ankara'da siyaset yapanlar tabanla ilişkilerini bu profesyonel "particiler" eliyle sürdürmekteler.

Bu durum kaçınılmaz olarak; yerel olarak belediyelerde, genel olarak Büyük Millet Meclisi'nde, karşılıklı çıkar ilişkisine dayandırılan bir delegelik ve örgüt sistemi yarattı.

DSP'nin kendine özgü, uzun ve özel siyasal deneyimlerle geliştirdiği ve gerçekleştirdiği "mahalle kurulları" yöntemi, ülke genelindeki partili çıkar örgütü sistemini çatlattı.

DSP'nin her mahallede onar kişilik bir kurulu var. Bu kurullarda emekli, işçi, esnaf, kadın ve gençlerden ikişer temsilci bulunuyor. Bunlar çalışkan bir karınca gibi tüm yurtta sessiz sedasız, partilerini 1999 zaferine ulaştırdı.

***
DSP'nin solundaki ve sağındaki tüm partiler oy oranı ve miktarı bakımından erirken, DSP'nin, kendisini izleyen en büyük sağ partiden yüzde 4 dolayında daha fazla oy alması, sessiz, mütevazı ama akılcı örgütlenmesi sayesinde oldu.

Türkiye gibi bir ülkede hiçbir toplumsal olay rastlantıyla gerçekleşmez.

Örneğin seçim kazanmanın birinci koşulu sandığa fiziken hakim olmaktır. Her sandığın başında görevliler bulundurabilmektir.

DSP, o yok sayılan örgütü sayesinde, ülke genelindeki on binlerce seçim sandığı üzerinde, seçim günü gerek oy kullanımı, gerekse oy sayımı sırasında denetim kurmayı başardı. Çünkü bunun için hem nitelikçe, hem de sayıca güçlü, sessiz bir örgüte sahipti.

DSP, bunu bugünkü kurultayında da ortaya koyacak.

***
Değişim ve yenilik elbette güzel ve çok önemlidir.

Ama değişimin ve yeniliğin yönü, derecesi, daha da önemlisi kiminle, nasıl ve ne zaman yapılacağı çok çok daha önemlidir.

Ülke yönetimine neredeyse kırk yıl egemen olmuş "Demirkırat Hareketi"nin sahibi DYP'de de, Demirel'den sonra, "değişim" ve "yenilik" denildi.

Ama kişide, zeminde ve en önemlisi zamanda yanlışlık yaptığı için ülkenin en büyük partisi iken bugün 5. partiliğe düştü. Bugünkü lideriyle de belini bir daha doğrultması çok zor.

***
Ecevit, bu ülkede biraz da dinden kaynaklanan bir anlayışla ve geleneksel olarak şer, kötülük, terslik ve günahı temsil eden Sol'a 1970'lerde meşruiyet kazandırmış bir liderdir.

1990'larda da "Demokratik Sol Kültür"ün siyasal bir geleneğe dönüşmesinin tohumlarını sessiz bir kitlenin desteğiyle sıfırdan kurduğu partiyle de, o atmıştır.

Bu tohumlar tutmuştur.

2000'lerde yeşerecek ve meyvelerini verecektir. Yoksa koca Dünya Bankası, neden "demokratik sol kültür"le bu kadar yakından ilgilensin!

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır