kapat
29.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İstanbul'un her yeri kiralık, paranız varsa!


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın Hollywood yıldızlarını davet ettiği İstanbul, her gün yeni bir film veya klip çekimine sahne oluyor.
Çekimler için önce İstanbul Valiliği'nden izin alınıyor. Ardından Emniyet Müdürlüğü'nün de onayıyla yapımcılar kullanmak istedikleri mekânların bağlı bulunduğu kurumlara yüklü miktarlarda kira bedeli ödüyor. Çekimlerde kullanılan tarihi mekânlar ve meydanların kira bedeli İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından belirleniyor.

Hidiv Kasrı'nda film veya klip çekmenin faturası bir saat için 660 milyon lira. Eğer filmi Taksim Meydanı'nda çekmek istiyorsanız bir saat için 350 milyonu gözden çıkarıyorsunuz. Karacaahmet Mezarlığı'nı plato olarak kullanmak istiyorsanız gündüz 140, gece 210 milyon lira ödüyorsunuz. Tarihi surlar, zindanlar ve sahillerin gündüz tarifesi 210, gece tarifesi ise 280 milyon lira. Eğer mutlaka Boğaz Köprüsü'nde çekim yapacağım diyorsanız o zaman sokağa çıkma yasağı olan sayım ve seçim günlerini beklemeniz gerekiyor.

Şehir Tiyatroları'na ait sahneler için gündüz 140 milyon, gece de 210 milyon lira alınıyor. Arzu edilirse belediye elemanları da çekimlerde figüranlık yapabiliyor. En yüklü kira bedeli, ünlü Hidiv Kasrı, Yıldız Köşkü gibi mekânlara isteniyor.

Nejdet ÇOKAN

BEYOĞLU'NUN SAATİ 210 MİLYON LİRA
Film ve klip çekimi için hemen her mekanı kiralayan belediye, istenirse İstanbul'daki büyük mezarlıkları da kiraya veriyor. İstanbul'un 3 büyük mezarlığı olan Karacaahmet, Zincirlikuyu ve Boğaz'a nazır Aşiyan Mezarlığı'nda gündüz film çekmenin bir saatlik bedeli 210 milyon lira.

Mezarlıktan korkmadan gece film çekmeyi planlayanlar için ise belediye kira bedelini 350 milyon lira olarak belirlemiş. Galata Köprüsü, Unkapanı Köprüsü ve Atatürk Köprüsü için gündüz 210 milyon, gece de 280 milyon lira kira bedeli alınıyor.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır