kapat
29.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

'Dönmekten korktum'


İçinde bulunduğu durumdan 3 ay içinde kurtulacağını söyleyen Cavit Çağlar, "Bana yargısız infaz yapıldı. Korktum onun için gelmedim" dedi

New York'tan Kartal'a...
Apo'yu getirmeleri için ben devlete uçağımı vermiştim. Şimdi devletin uçağı, beni Türkiye'ye götürüyor...

"ABD'deki cezaevinde çok zor günler geçirdim" diyen Çağlar, İstanbul'a indikten 10 saat sonra cezaevine girdi

17 Nisan'da, New York'ta, Türkiye'den gelecek eşini karşılamak üzere gittiği JFK Havalimanı'nda FBI tarafından yakalanan eski bakan ve işadamı Cavit Çağlar, dün aynı havaalanında Türkiye'ye iade edildi.

Hakkında Egebank ve Etibank soruşturmaları nedeniyle gıyabi tutuklama kararı olan Çağlar, 18 Nisan'dan beri tutuklu bulunduğu Manhattan Metropolitan Correctional Center Cezaevi'nden zırhlı bir araçla çıkarıldı. Yerel saatle 17:20'de havaalanına getirilen Çağlar'ın, yakalandığı tarihten bu yana traş olmaması dikkat çekti. Yorgun görünen Çağlar, havaalanında Business Class yolcuları için ayrılan güvenlik noktasından, elleri kelepçeli olarak geçirilip, diğer yolculardan önce uçağa alındı ve kabin içinde kelepçesi çıkarıldı.

"APO GİBİ DÖNÜYORUM"
THY'nin TK202 sefer sayılı, Airbus 340 tipi "Aydın" uçağının arka sırası Çağlar ve beraberindeki Türk Interpol ekibine ayrıldı, önündeki 2 sıra da güvenlik nedeniyle boş bırakıldı. Sadece, kalp hastalığı nedeniyle 3 aydır Amerika'da tedavi olan ve iyileşmiş olarak Türkiye'ye dönmek üzere uçağa binen 4 yaşındaki Efe, sağlık sorunu olduğu için, ailesiyle birlikte Çağlar'ın önündeki sıraya oturtuldu.

Uçakta yanında oturan Türk güvenlik ekibiyle sohbet eden Çağlar'ın keyfi, uçağa çok sayıda gazetecinin bindiğini görünce kaçtı. Görüntü almak ve soru sormak için çabalayan basın mensuplarını, uçaktaki turistler önce şaşkınlıkla, durumu öğrendikten sonra ise buyuk ilgiyle izlediler.

Çağlar, gazetecilerle konuşmak istemedi ama zaman zaman yaşadığı duygusallık nedeniyle yanındakilerle konuşmaktan kendini alamadı. Çağlar, bir ara kabin amiri Ömür Bellek'e dönerek şöyle dedi: "Siz biliyor musunuz hanımefendi, Apo'nun Türkiye'ye getirilmesi için ben devlete uçağımı vermiştim. Şimdi THY uçağı da beni Apo gibi Türkiye'ye götürüyor!.."

"ÜÇ AYDA HALLEDERİZ"
Bir başka bir yolcunun "Bana öyle geliyor ki, bu işi üç ayda halledersiniz" sözlerine de Çağlar, "Ben de süreyi öyle tahmin ediyorum" karşılığı verdi.

Çağlar, gazetecilerin ısrarı üzerine sözlerini şöyle sürdürdü: "Endişe etmiyorum. Haklılığımı ispat edeceğim. Bana siyasi komplo kuruldu. Bu durumdan korktum ve onun için gelmedim. Bana yapılan siyasi, yargısız infazdır. Türkiye'ye de kendi isteğimle geldim."

Çağlar, bir gazetecinin Amerikan hapishanesiyle ile ilgili sorusu üzerine ise acılı bir ifadeyle güldü ve yanıt vermedi.!

KELEPÇEYİ CEKETİYLE GİZLEDİ
Çağlar, Metropolitan Correctional Center Cezaevi'nden 5 FBI ajanı, 2 üniformalı polis, Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu'nda görevli 2 ateşe ile Türkiye'den kendisini almak üzere gelen Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Daire Başkanlığı'ndan Şube Müdürü Kenan Al ve Komiser Ender Bursalı eşliğinde JFK Havalimanı'na getirildi.

Havaalanı'na kelepçeli olarak getirilen Cavit Çağlar, kelepçesini ceketiyle gizledi. Çağlar iki yanında Türk Interpol ekibiyle uçağa bininceye kadar, FBI ajanları da çevre güvenliğini sağladı. Ajanlar, Çağlar'ın çevresini saran gazetecileri uyararak, yaklaşmalarını engellediler.

"ALLAH KURTARSIN CAVİT BEY"
Gazetecilerle konuşmak istemeyen Cavit Çağlar, ancak ısrarlı sorular üzerine "Türk adaletine güveniyorum. Ben Türkiye'den kaçmadım. Normal yollarla çıktım. Sadece gelişmeleri bekledim" demekle yetindi. Uçağa bindikten sonra uzun süre pencereden dışarıya bakan, zaman zaman dalan, sonra çevresindekilere gülümseyen Çağlar, bir ara, önündeki sırada oturan ve hasta olduğunu öğrendiği yol arkadaşı küçük Efe'yle ilgilendi.

Anne Binnaz Özen'le, Çağlar arasında geçen diyalog şöyle:

Çağlar: Bacım, çocuğun durumu nasıl?

Özen: Sağolun, çocuğun durumu çok iyi.

Çağlar: Geçmiş olsun bacım.

Özen: Allah kurtarsın Cavit Bey...

"ONURLU BİR ADAM"I İZLEDİ
Cavit Çağlar'ın 11 saatlik JFK - Atatürk havalimanı arasındaki yolculuğundan notlar:

* Uçakta Türk gazetelerini okuyan Çağlar, videodan da başrollerini Robert De Niro ve Cuba Gooding Jr.'ın oynadığı Men Of Honor (Onurlu Bir Adam) filmini izledi.

* YaklaŞIk 1 haftalık sakalı olan Cavit Çağlar'a kaptan pilot traş olması için traş takımı gönderdi. Ancak Çağlar bunu kabul etmedi.

* Yol boyunca çok az uyuyan Cavit Çağlar, yapılan servislere rağmen hiçbir şey yemedi, sadece bol bol buzlu su içti.

* İki kere tuvalete giden Çağlar, uzun yolculukta hareketsiz kalmamak için koridorda bir süre ayakta durdu.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır