kapat
29.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Nükleer santral ihalesi için çok para harcadık!


Siemens Başkanı Pierer, Türkiye'de büyümeye devam edeceklerini belirtirken, iptal edilen ihaleyi kazanmak için büyük para harcadıklarını söyledi
Siemens'in Macaristan'ın Budapeşte kentinde düzenlediği 2000/2001 dönemini kapsayan 6 aylık bilanço konferansında Türkiye'ye övgüler yağdıran Siemens Genel Müdürü Dr. Heinrich V.Pierer, Türkiye'de nükleer santral ihalesinin iptalinin kendisi için sürpriz olmadığı söyledi. 1980'li yılların ortasında Siemens'in enerji bölümü başkanı olarak Türkiye'ye çok sık geldiğini belirten Pierer, Türkiye'de nükleer santral işini almak için milyon markın üzerinde para harcadıklarını belirterek şöyle dedi:

'BENİ DİNLEMEDİLER'
"1985 yılında 25 defa Ankara'ya geldim. Kent Oteli'ndeki 33 numaralı odayı hiç unutmadım. O dönem sürekli anlattık, hükümetle temas kurduk. Yıllar geçti. Daha sonra bu işe bakan arkadaşlara, "siz bu işi unutun" dedim. Onlar ümitli, ben ise değildim. Daha sonra Türkiye ihaleyi iptal etti. Haklı çıktım. Boşu boşuna çok para harcadık."

Pierer, parayı nereye harcadıkları yönündeki soruyu ise, "Bu tavuk fabrikası değil ki, böyle bir projeye hazırlanmak masraflı" şeklinde yanıtladı.

Bu konuşmayı yaptığımız saatlerde, Türk kamuoyu "Beyaz Enerji" dosyasını tartışıyordu. Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in istifasına yol açan ve DGM Savcısı Talat Şalk tarafından hazırlanan iddianamede, TEAŞ eski Yönetim Kurulu Üyesi Birsel Sönmez'in muhasebecisi Gani Danacı'nın sözleri ilginçti:

"Siemens temsilcisi Tanju Tugal (davada tutuksuz olarak yargılanacak) o tarihlerde Sönmez'e 100 ile 200 bin dolar arasında para verdi."

Yine aynı iddianamede, Bayındır Holding'in de TEAŞ eski Genel Müdürü Muzaffer Selvi'ye nükleer santral ihaleyi almaları durumunda 1 milyon dolar rüşvet teklif ettiği yer aldı.

Pierer'in Türk gazetecilere belki de iyi niyetle söylediği sözler, işte böyle bir güne denk gelince ilginç çağrışımlara yol açtı. İptal edilen Akkuyu Nükleer Santral İhalesi'ne 3 konsorsiyum katılmıştı:

NPI (Siemens, Hochtief, Garanti Koza İnşaat, Tekfen ve STFA tarafından oluşturuldu) santral için 2.4 milyar dolar teklif verdi. Kanadalı Acel firması, Türk ortakları Gama, Güriş ve Bayındır ile 2.6 milyar dolar, Westinghouse ise Mitsubishi, MNG ve Enka ile birlikte 3.3 milyar dolar teklif etti. Santral için ilk ihale 1970 yılında açıldı. 30 yıl Türkiye'nin gündeminde kaldı ve bu süre içinde yabancı ve yerli firmalar onlarca bakan ve bürokratla proje için görüşmek zorunda kaldı.

'ENERJİDE VARIZ'
Pierer, ekonomik kriz hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Türkiye'nin çok önemli bir ülke olduğunun altını çizdi. Grup olarak Türkiye'de 2 milyar dolara yakın ciro elde eden Simens, özellikle enerji ve telekomünikasyon alanında büyümeye devam edecek. Siemens'in, dünya çapındaki altı aylık satışları 41 milyar euro olarak gerçekleşti. Aynı dönemde net kâr ise 1.3 milyar euroya (yaklaşık 1.2 milyar dolar) yükseldi.

Yavuz SEMERCİ

Siemens cepte iddialı
2001 yılında 19 milyon adet cep telefonu satışıyla Avrupa'nın en büyük ilk üç firmasından biri olacaklarını söyleyen Siemens Başkanı Heinrich Von Pierer, ekonomi müdürümüz Yavuz Semerci'ye "Türkiye bizim için önemli ve büyük bir pazar" dedi.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır