kapat
29.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Rüşvetçi memur imajı bitecek


Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, "Artık, gümrüklere en temiz adamı gönderseniz, ya dayak yer, ya kurşun yer, ya da para yer anlayışını yıkmak zorundayız" dedi
Saygılıoğlu "Son yıllarda 26 milyar $ düzeyinde seyreden ihracata rağmen KDV iadelerinin ihracata oranı yüzde 3'ten, 6'ya yükseldi" diyerek hayali ihracata dikkat çekti

Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, dalgalı kura geçiş kararının ardından, yüksek kurdan KDV iadesi almak isteyenlerin sayısında artış olacağı sinyalini aldıklarını açıkladı. Saygılıoğlu, gümrük sahasında otorite boşluğunu giderecek, personelin kalitesini yükseltecek bir dizi önlem üzerinde çalıştıklarını belirtti ve "Gümrüğe en temiz adamı gönderseniz ya dayak ya kurşun ya da para yer, anlayışını kırmak zorundayız" dedi. Saygılıoğlu, hayali ihracat başta olmak üzere gümrükte yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini şöyle özetledi:

* "Geçenlerde Gürbulak'a gittim. Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı da yanımdaydı. Sabah saat 09.30 sularında henüz gümrük sahasına girmemiş 272 TIR vardı. Öğleden sonra 400'ü aşmıştı. İhracatın hızlandırılmasını istedim. Ancak, devalüasyondan sonra ihracatta sıkıntılar başladı. Taahhüt kapatma ya da yeni döviz kuru üzerinden KDV iadesi alma talebi arttı. Bu durum ister istemez kuşku duymayı gerektiriyor. Taşradan gelen uyarılar da bu doğrultuda. Kaldı ki ihracat, son 3-4 yıldır 26-27 milyar dolar düzeyine sıkışıp kalmış görünüyor. Buna karşın, KDV iadelerinin ihracata oranı yüzde 3'ten yüzde 6'ya yükselmiş. İhracat artmazken, vergi iadelerinin nasıl arttığını sorgulamak lazım."

* "Gümrüklerde, fiziki, moral ve hukuki yapı en alt noktada. Öteki Türkiye gibi öteki gümrükler gerçeği var. Gürbulak Kapısı'nın hali içler acısı. Yap-İşlet-Devret Modeli ile modernize edeceğiz. Aynı şekilde İpsala Kapısı da Türkiye'ye yakışır hal alacak. Bu yatırımı UND üstlendi. Ayrıca Eskişehir, Gemlik, Gaziantep, Kayseri, İstanbul gümrükleri ticaret ve sanayi odaları tarafından gerek bina gerekse teknik donanım yönüyle takviye ediliyor. Otomasyon ağı genişletiliyor."

BATAKLIK KURUMALI
* "Gümrük sahasında çoklu otorite sorunu söz konusu. Otoritenin çok olduğu yerde otorite boşluğu doğuyor. Bu noktada iki işi aynı anda yapıyoruz. Birincisi, bataklığı kurutmak adına sistem kurmaya çalışıyoruz. İkincisi, mikrop temizlemeye devam ediyoruz. İnsan malzemesine büyük önem veriyoruz. Öncelikle teşkilat kanunu yeniden ele alınıyor. Kariyer görevi ön plana çıkarılıyor. Yurtdışı teşkilatı kuruluyor. Gümrük ve gümrük muhafaza ayrımı yerine işbirliği modeli getiriliyor, kadro karşılığı sözleşme ile personel istihdamına imkan verilerek özlük hakları iyileştiriliyor."

TEK ELDEN YÖNETİM
* "Gümrük sahasında 3-4 ayrı yere para toplanıyor. İhracatçı bundan rahatsız. Özel idare, emniyet, hıfzısıhha, spor, fazla mesai adına para alınıyor. Bunlar külfet. Gümrük sahasında Ulaştırma Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, emniyet, istihbarat, gümrük ve muhafaza görevlileri var. Bu sistemin yerine tek bir gümrük bölge müdürü olacak ve 7 ayrı kurumu tek elden koordine edecek. Neticede, diğer kurumların personeli temelde gümrük için oradalar."

Dört ayda 40 trilyon kaçak
EşyaDeğeri (trilyon TL)
Kara taşıtı12.295
Silah mühimmat0.049
Tekel2.558
Gıda Maddesi0.245
Akaryakıt0.068
İhracat suistimali0.097
Elektronik eşya0.578
Tıbbi malzeme1.049
Zirai0.003
Tekstil0.577
Makine aksamı0.320
İnşaat malzemesi0.040
Çeşitli malzemeler0.209
Uyuşturucu madde22.214
TOPLAM40.519

Okan MÜDERRİSOĞLU

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır