kapat
29.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bile bile lades!


Hitler'in özel doktorunun Amerikan istihbaratını, 2'nci Dünya Savaşı öncesi "Hitler'in dünyanın en çılgın katili olabileceği" konusunda uyardığı, ancak Amerikan gizli servisinin bu iddiaları dikkate almadığı ortaya çıktı
Amerikan Merkezi İstihbarat teşkilatı CIA, Almanya'daki Nazi yönetiminin önde gelen isimleri hakkında yıllardır gizli tuttuğu 10 bin sayfalık dosyayı halka açtı. Bu dosyalar arasında milyonlarca insanın ölümündan sorumlu Nazi diktatör Adolf Hitler'in doktoru Ferdinand Sauerbruch'un, Hitler hakkındaki görüşleri de yer alıyor. Sauerbruch, henüz 2'nci Dünya Savaşı'nın başlamadığı 1937 yılının Ocak ayında Hitler için şu teşhisi koymuş: Hitler dahilikle delilik arasında gidip geliyor. Deliliğe doğru gidişin ilk belirtileri hükümetteki ılımlı üyeleri görevden almasıyla ortaya çıktı. Her an dünyanın tanıdığı en çılgın katil haline gelebilir...

İNANDIRICI BULUNMADI
Hitler hakkındaki bilinmeyen bu gerçekleri ortaya çıkaran rapor bir başka gerçeği daha ortaya koydu: Amerikan casusları o dönemde daha uyanık davransaydı dünya Hitler gibi bir beladan zamanında kurtulabilecekti. Çünkü Hans Bie adlı itirafçı bu bilgileri Özel Hizmetler Bürosu (1947'de yerini CIA'ya bırakan Amerikan gizli servisi ) ajanı Ron Carroll'a 1937'de verdi. Fakat Carroll, Bie'nin anlattıklarını üstlerine rapor etmeye gerek duymadı. Kısa süre sonra patlak veren 2'nci Dünya Savaşı'yla birlikte Hitler'in doktorunun haklı olduğu ortaya çıktı. Carroll da savaşın bitmesine kısa süre kala 7 Aralık 1944'te bir rapor yazarak 7 yıl önce yaptığı hatayı bildirdi.

CIA'ya giren Naziler hapisten kurtuldular
CIA belgeleri Nazi savaş suçlularının savaş sonrası Batı istihbarat örgütleri tarafından kapışıldığını da ortaya çıkardı. Belgelere göre, Amerikan yönetimi Nazilerin bilgi ve birikimlerini, Ruslar'a karşı kullanabileceğine karar verdi. Bu nedenle aralarında "Lyon Kasabı" olarak da bilinen Gestapo şefi Klaus Barbie, Güvenlik Polisi üyesi Emil Ausburg ve SS subayı Wilhelm Hoettl gibi ünlü savaş suçlularıyla pazarlığa girişti ve kendi adına çalışmaları karşılığında Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanmamalarını ya da hafif cezalarla kurtulmalarını sağladı. Hatta daha sonra CIA başkanlığı da yapan Allen Dulles bu amaçla defalarca İsviçre'ye giderek Nazilerle pazarlıklar yaptı. İngiliz, Fransız, Alman ve Sovyet istihbarat örgütleri de çok sayıda Nazi'yi benzer pazarlıklarla saflarına kattı.

Ruslar Waldheim'a yıllarca şantaj yapmış
Halka açılan belgeler arasında iki dönem BM Genel Sekreterliği ve Avusturya Cumhurbaşkanlığı yapan eski Nazi subayı Kurt Waldheim hakkında çarpıcı bilgiler var. Arşivlere göre Rus Gizli Servisi KGB, Waldheim'ı BM Genel Sekreterliği yaptığı dönemde Nazi geçmişini açıklamakla tehdit ediyordu. İngiliz istihbaratı 1945'te Amerika'yı Waldheim'ın Nazi geçmişi konsunda bilgilendirdi. Fakat savaş sonrası Waldheim'ın adı uzun yıllar duyulmadığı için bu bilgiler rafa kaldırıldı. 1971'de de BM Genel Sekreterliği gündeme geldiğinde de CIA arşivlerine bakılmaya gerek duyulmadı Fakat Waldheim'ın Nazi dönemine ilişkin belgeleri ortaya çıkaran KGB şantaj yapmaya başladı. KGB'nin elindeki bu kozu kullanarak o dönemde BM'de Sovyetler Birliği lehine birçok karar çıkmasını sağladığı iddia ediliyor. Bu şantaj CIA'nın durumun farkına varmasıyla sona erdi.

İngilizler geç kalınca Rus sırlarını kaçırdı
İngiliz The Daily Telegraph gazetesi, 1950'lerde Rusya'nın önemli bir araştırma merkezinin yöneticisinin Batı'ya satmak istediği gizli silah planlarının İngiltere'nin Moskova Büyükelçiliği'nin ağırkanlı davranması yüzünden alınamadığını yazdı. Habere göre İngiliz Büyükelçiliği'ne sızmayı başaran Alexander Orlov ülkesinin gelecek 15 yıla damgasını vuracak silah planlarını satmayı teklif etti. Ancak büyükelçilik görevlileri temas kurmakta gecikti. Orlov 4 gün sonra Rus gizli servisi tarafından tutuklandı. Bir yıl sonra da idam edildi. Bu silahların kıtalararası füzeler, nükleer başlıklar ve Sovyetler'in ilk uydusu olduğu sanılıyor.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır