kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Medyasoft
 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Borsada bir taşla iki kuş

Borsada bir taşla iki kuş vurmak mümkün.Kaynak arayişi içinde oldugumuz şu günlerde, borsa ile ilgili bir maddelik yasal düzenleme yapılması halinde, 100 trilyon lira civarında bir gelir toplanabilir.

Ayrıca, borsada kazanç elde eden kişiler de, bir sürü formaliteden ve beyanname verme külfetinden kurtulabilirler.

Pratik çözüm
Yürürlükte olan mevzuata göre, borsada hisse senetlerinin, iktisap (yani edinme) tarihinden itibaren üç ay içinde elden çıkartılmasından sağlanan kazançlar "Değer artışı kazancı" olarak gelir vergisine tabi (Gelir Vergisi Yasası Geçici Md. 56/D-1). Vergiye tabi kazancın hesaplanması sırasında, hisse senedinin satışından elde edilen kazanç,önce enflasyondan arındırılıyor, kalan kazancın da 3,5 milyar lirayı aşan kısmı vergilendiriliyor.Verginin oranı da (fon payı dahil) yüzde 22 den başlıyor, yüzde 50'ye kadar ulaşıyor.

Yasa böyle ama vergi almaya gelince ilginç bir durum ortaya çıkıyor.Örneğin 2000 yılı borsa kazançlarına uygulanacak enflasyondan arındırma oranı yüzde 151 olarak belirlendi. Böyle olunca da, 2000 yılı borsa kazançlarından bir kuruş dahi vergi alınamadı.

Oysa bu konuda pratik bir çözüm var.Borsada elde edilen kazancın, değer artışı kazancı olarak beyan edilmesi ile ilgili yasa maddesi değiştirilir ve borsada işlem üzerinden düşük oranlı bir "işlem vergisi" alınması yoluna gidilir. Örneğin, onbinde bir oranında alınacak işlem vergisinden 100 trilyon lira civarında gelir toplanabilir. İşte size, bir taşla vurulacak iki kuştan biri..

İkinci kuş
İşlem vergisinin ikinci avantajı da, enflasyondan arındırma oranının 100'ün altında çıktığı zaman, vergi dairesine kaydolma ve yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyi gerektiren, kırtasiyeciliği de ortadan kaldırması ile ilgili.

Beyanname olayı, borsayı şu aşamada olumsuz yönde etkileyebilecek bir düzenleme. Düşük oranlı bir işlem vergisi, hem çok sayıda kırtasiyeciliği ve formaliteyi önleyecek hem de 100 trilyon liralık bir gelir toplanmasına olanak sağlayabilecek. İşte size 100 trilyonluk kaynak...

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır