kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

DSP Grubu karıştı


DSP'liler, partilerden Atatürk ilkeleri şartının da kaldırılmasını isteyen Ali Arabacı'nın teklifinin parti görüşünü kapsamadığını söylediler
DSP Bursa Milletvekili Ali Arabacı, siyasi partilerin Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı olma şartının kaldırılmasını, ayrıca komünist parti de kurulabilmesini istedi. Arabacı'nın teklifi DSP'nin Meclis grubunu karıştırdı. Grup yönetimi teklife karşı çıktı. Arabacı'nın Atatürk ilkelerine bağlılık şartının kaldırılmasını isteyen teklifinin Meclis Başkanlığına sunulmasının ardından toplanan DSP Grup yönetimi teklifin DSP'nin görüşlerine uygun olmadığını belirtti.

DSP'DEN TEPKİ
DSP Grup Başkanvekili Aydın Tümen, Arabacı'nın kişisel düşünceleriyle hareket ederek böyle bir kanun teklifi hazırladığını açıkladı. Daha sonra da DSP Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı ile birlikte açıklama yaptı. Açıklamada teklifin Meclis Başkanlığına sunulurken partinin olumlu görüşününün alınmadığı ve teklifin yönetimce benimsenmediği vurgulandı. Arabacı ise, teklifinin DSP'nin grup disiplinine uygun olarak hazırlandığın ve Ocak ayında Grup Hukuk Kurulu'na verildiğini söyledi. Arabacı, "Ben teklifi çok önceden hazırlayarak hukuk kuruluna verdim. Bana belirli bir süre içinde yanıt verilmesi gerekirken verilmedi. Ben de hazırladığım teklifimi Meclis Başkanlığına kendim sundum" dedi. Arabacı teklifinin Anayasa ve Avrupa Birliği kriterlerine uygun olduğunu da vurguladı.

NE ÖNERDİ?
Arabacı'nın önerisi, mevcut yasadaki (siyasi partiler Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı olarak çalışırlar) hükmünün, (çoğulcu demokrasi ilkesine aykırı olduğu ve iki yüzlü tavırları önleyeceği) gerekçesiyle yasadan çıkarılmasını düzenliyor.

Komünist partinin kurulmasına olanak sağlayan değişiklikte de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye Birleşik Komünist Partisi ile ilgili kararından sonra bu hükmün kaldırılmasının uluslararası bir yükümlülük haline geldiği görüşü savunuluyor.

Fatih ATİK

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır