kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Komşuda bayram havası


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin silahlanma harcamalarından 19.5 milyar dolar tasarruf kararı, Yunanistan'da büyük ümitler doğurdu.
Yunan basını, TSK'nın kararını "cesur adım" olarak tanımlarken; Yunan hükümeti de bu kararı "selamladı". Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Yunan hükümetinin de 15 gün önce benzeri bir karar aldığını hatırlatarak "Türkiye'nin bu kararının bölgemizde yeni bir sulh döneminin başlamasında büyük katkısı olacaktır. Bu karar aynı zamanda Türk ve Yunan halklarının refahı için, iki ülkenin silahlanmalarını karşılıklı olarak azaltmaya başlatmalarının bir habercisi olabilir" dedi.

MEDYADAN ÖVGÜLER
TSK'nın kararı ve Papandreu'nun açıklamaları, radyo ve TV'lerde ilk haber, gazetelerde ise manşetten duyuruldu. Eleftherotypia gazetesi "Türkiye mesajı aldı," Ta Nea gazetesi de "Sulh için özlü bir adım atıldı" ifadelerini manşet yaptı. Atina basınında en dikkat çekici yorumu yapan Eleftherotypia başmakalesini de bu konuya ayırdı ve şöyle dedi: "TSK'nın, hangi şartlar altında olursa olsun almış olduğu bu karar, paranoyak boyutlara ulaşan silahlanma harcamalarının yol açtığı çıkmazdan kurtulmak için en mantıklı ve doğru yoldur... Gazetemiz, Türk ve Yunan hükümetlerine iki ülke arasında bir saldırmazlık paktı imzalanmasıyla ilgili önerisini tekrarlamak ihtiyacını duymakta ve iki ülke liderlerinin bu konuda cesur olmalarını dilemektedir."

To Vima gazetesi de, Türkiye ile Yunanistan'ın, ABD Kongresi'ne birlikte başvurmalarını ve geçmişte ABD'den almış oldukları silahlanma kredilerine ödedikleri miktarların (yılda 3-5 milyar dolar) "hibe" edilmesini istemelerini önerdi.

BİR TAŞLA İKİ KUŞ
Yunan radyo istasyonları da özel söyleşi programlarında TSK'nın kararını işledi. En çok dinlenen Flash radyonun sabah programında konuşan hükümet ve ana muhalefet yetkilileri, Türk-Yunan ilişkilerindeki silahlanma yarışının tarihte ilk kez "bir kenara bırakıldığını ve hükümetlerin bir taşla iki kuş vurduğunu" belirttiler.

Anketler Yunan halkına tercüman
YUNAN hükümeti iki hafta önce aldığı bir kararla AB yapımı 60 adet Eurofighter savaş uçağı ile ABD yapımı 250 adet tankın siparişinden vazgeçmiş, yapılacak yaklaşık 7 milyar dolarlık tasarrufun sosyal yapılanmaya harcanacağını açıklamıştı. Yapılan bir ankete göre Türkiye ile Yunanistan'ın "aynı anda savunma harcamalarını kısmalarını" isteyenlerin oranı yüzde 85'e ulaşıyor. Partisindeki milliyetçilerin sert tepkisine rağmen Türkiye ile yakınlaşma politikasında ısrar eden Yunan Dışişleri Bakanı Papandreu da aynı ankette, yüzde 65 ile en popüler siyaset adamı seçildi. Yunan halkı Papandreu'nun Türkiye'ye politikasını da yüzde 75 oranında destekliyor.

Stelyo BERBERAKİS

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır