kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Danışmanlardan çirkin teklif


Meclis Başkanı Ömer İzgi'nin emekli olmalarını istediği danışmanlar, eczacıdan ev idaresi uzmanına 42 kişi. Hizmet süreleri en az 10 yıl ile 40 yıl arasında değişiyor
Meclis Başkanı Ömer İzgi'nin "yüreğinin yağını eriten" danışman ordusu, emekliliğe direniyor. İzgi'nin yüzlerini bile görmediği, ama ayda 1 milyar 300 milyon lira maaş alan danışmanları emekliye sevketme kararı üzerine, TBMM Genel Sekreteri Vahit Erdem, 42 danışmanı topladı ve emekli olmalarını istedi. Danışmanlardan bir bölümü "Bizim yerimize çocuklarımızı, yakınlarımızı işe alın" önerisi getirirken, sadece 58 yaşındaki Gülizar Kılıç emeklilk dilekçesi vermeye razı oldu.

Danışmanlar arasında, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Füsun Koroğlu'nun da bulunduğu ortaya çıktı. Kadrosu Meclis'te olduğu için maaşını buradan alan Koroğlu'nun eline ayda 1 milyar 300 milyon lira geçiyor. Kadrosu Başbakanlık'ta olsaydı maaşı 300 milyon lira daha düşük olacaktı. İzgi'nin, "Aspirin fiyatı mı danışacağım?" diye isyan ettiği iki eczacı danışmanı, 2 arkeolog ve 2 de orman mühendisi danışmanı bulunuyor. Bu danışmanlar 900 milyon ile 1 milyar 300 lira arasında maaş alıyor. 5 bin civarındaki meclis personelinin bin 100'ü ya milletvekili danışmanı ya da sekreteri.

YA EMEKLİ, YA SÜRGÜN
TBMM Genel Sekreteri Vahit Erdem, emeklilik operasyonu ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Sayın Başkan'ın talimatıyla personel sayısında azaltmaya gidiyoruz. Önce danışmanlardan başladık. Emekliliği teşvik ediyoruz. Personel fazlasını diğer kamu kurumlarına gönderme yetkimiz var. Bu yetkimizi kullanabiliriz. Tabii, belli yaşa gelmiş birisi başka bir kurumda, mesela İçişleri Bakanlığı'nda daha zor bir görevde çalışmak istemez. Emekliliği daha uygun bulabilir."

Erdem, "Daha önceki yıllarda emekli olanlar, yerlerine çocuklarını almıştı. Şimdi de aynı talepler geliyor mu?" sorumuzu da şöyle yanıtladı:

"Bir yıldır aynı talepler yine oluyor. Ama o devirler artık kapandı."

Meclis Başkanı İzgi "danışmanlar ordusu" diyor ama, bu kadro daha çok "bürokrat mezarlığı" olarak görülüyor. Danışmanların çoğu, özel kalem müdürlüğü, genel sekreter yardımcılığı, daire başkanlığı gibi aktif görevlerden alındıktan sonra bu kadrolara geçmiş.

Şamil TAYYAR

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır