kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Esenyurt şoka girdi


Halen Almanya'da olan Başkan Gürbüz Çapan'ın hayali ihaleler açıp para dağıttığı, sonra da ihaleleri alan şirketlerden yüzde 50'ye varan komisyon topladığı iddia ediliyor
Esenyurt'taki yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan "Beyaz Şahin Operasyonu" kapsamında Çapan kardeşlerden Günay Çapan jandarmaya teslim oldu

Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın ihalelerde usulsüzlük yaptığı ve başta Esenkent projesi olmak üzere belediye tarafından yaptırılan birçok işte yolsuzluk olduğu iddiaları üzerine başlatılan "Beyaz Şahin Operasyonu" tüm hızıyla sürüyor. Operasyon kapsamında aranan Çapan kardeşlerden Günay Çapan da dün teslim oldu.

Soruşturmayı yürüten jandarma, dün ilk aşama olarak gözaltındaki toplam 17 kişi için İstanbul DGM Başsavcılığı'ndan 4 günlük ek sorgu süresi aldı. Zanlılar da, Esenyurt'tan İl Jandarma Komutanlığı'nın Zekeriyaköy'deki karargahına götürüldü. İlçede ihalelere fesat karıştırıldığı ya da hayali ihaleler düzenlenerek komisyon karşılığında belirli firmalara verildiği yönündeki suçlamalar üzerine ön inceleme başlatan ve 3 aydır bilgi, belge toplayan İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin de sanıkların sorgulanması sırasında hazır bulunacağı belirtildi. İfadelerin alınmasından önce, müfettiş raporlarının yanısıra, polisin elinde olan yolsuzluk dosyaları da jandarmaya gönderildi.

9 KİŞİ ARANIYOR
9 kişinin daha soruşturmayla ilgili olarak arandığı öğrenildi. Hala Almanya'da olan ve tedavisinin bitiminin ardından döneceğini açıklayan Başkan Gürbüz Çapan'ın kardeşi Günay Çapan ise Ankara'dan gelerek jandarmaya teslim oldu. Önceki gün yakalanan Zeki Çapan'la birlikte; Gürbüz Çapan'ın 2 kardeşi gözaltına alınmış oldu. Yetkililer, başta Esenkent projesi olmak üzere belediye tarafından yaptırılan birçok işte yolsuzluk olduğunu ifade etti.

Belediyenin kimi zaman tamamen hayali ihaleler açarak, kimi zaman da ihale bedellerini yüksek göstererek Çapan Kardeşler'e ait Doğa Holding'in başını çektiği belirli firmalara para dağıttığı, ardından bu paralardan komisyon aldığı öne sürüldü. Bu nedenle Doğa Holding'in bünyesindeki şirketler mercek altına alındı.

Cumhuriyet'in Yüzde 20'si Çapan'ın
Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ve ortağı olduğu şirketlere yönelik başlatılan operasyonda Cumhuriyet Gazetesi'nin adı da öne çıktı. 1991'de yaşanan iç kavgada şimdiki Yayın Kurulu Başkanı İlhan Selçuk ve bazı yazarlar ile çalışanlar gazeteden ayrılmıştı. 1992 Nisanı'nda İlhan Selçuk geri dönerken mali dengesi bozulan gazete yeni arayışlar içinde oldu. Çapan ismi de bu dönemlerde duyuldu. CHP'nin ağır toplarından olan ve İstanbul İl teşkilatına hakim olan Gürbüz Çapan Cumhuriyet'e destek vermeye başladı. 1997 yılında Esenyurt Belediyesi'ne ait radyo Cumhuriyet'le ortak oldu. Ve bir televizyon projesi de oluşturuldu. Televizyon 4 ay yayında kaldıktan sonra frekans tahsis edilemediği için yayınını bitirdi.

RADYO BATTI
Radyo ise Cumhuriyet Radyo adını alarak gazetenin merkez binasına taşındı. 107.4 frekansından yayına geçen radyonun Genel Yayın Yönetmenliği'ne Ümit Zileli getirildi. Ancak radyo yaklaşık 2 yıl sonra Çapan'ın mali desteğini çekmesiyle krize girdi ve kapatıldı. Bu arada matbaa şirketine ortak olan Çapanlar gazeteyi Yenibosna'daki tesislerinde basmaya başladı. Ancak matbaa çalışanları greve çıkınca Çapanlar şirketi DİSK'le anlaşarak devretti. 1999'un ortalarında gazete, çalışanlarına ücret ödeyemez hale geldi.

İKİNCİ ORTAKLIK
Başta Şevket Sabancı olmak üzere İş Bankası gibi önemli isim ve kuruluşlarla ortaklık için görüşmeler yapan Cumhuriyet yönetimi geçen yılın sonlarında bir kez daha Çapanlarla işbirliğine gitti. Doğa Holding'le, Cumhuriyet ortak oldu. Gazetenin sahibi Cumhuriyet Vakfı, Yenigün Holding'i kurarken Holding'e yüzde 20 ile ortak olan Gürbüz Çapan'ın kardeşi Günay, şirketin finans işlerini de kontrol etmeye başladı. Çapanlar'ın 2 milyon dolar aktardığı Holding'in yüzde 10'nu vakfa ait. Gazetenin yazıişlerinin kontrolünü ise Vakfın altında kurulan Yenigün Haber Ajansı yürütüyor. DGM Savcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında Doğa Holding'le ortaklığı bulunan Yenigün Holding'in de inceleneceği bildiriliyor.

CUMHURİYET AÇIKLAMASI
Cumhuriyet Gazetesi'nin imtiyaz sahibinin yalnızca Cumhuriyet Vakfı olduğunu belirten Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız, "Cumhuriyet Gazetesi'ni Yenigün A.Ş. yayınlamakta. Bu şirketin ortakları da Cumhuriyet Vakfı ve gazete çalışanlarıdır" dedi. Gazetenin ekonomik yapısını güçlendirmek için sermaye girişimi sürecinin başlatıldığını belirten Yıldız şöyle konuştu: "Bu süreç, oluşturulan holding tarafından yürütülmekte. Günay Çapan da bu sermaye toplama sürecinde yüzde 20 oranında katılımcı olmuştur. Gürbüz Çapan'la ilgimiz yok. Bu nedenle operasyondan rahatsız değiliz."

Çapan'dan önce Çapan'dan sonra
E-5 Karayolu ile TEM Karayolu'nun kesiştiği noktada kurulan Esenyurt'ta Gürbüz Çapan'ın belediye başkanı olduğu 12 yıl içinde çok hızlı bir kentleşme yaşandı. 1989'da belediye statüsüne kavuşan Esenyurt'un ilk başkanı olan Gürbüz Çapan 3 bin hektarlık alanda Esenkent, Boğazköy ve Beylikdüzü toplu konut projelerini gerçekleştirdi. Bu projeler Esenyurt'a 50 bin adet yeni konut kazandırdı.

Son sayıma göre nüfusu 156 bin olan, 10 mahalleli Esenyurt'un bütçesi ise bu yıl için 19 trilyon lira olarak belirlendi.

300 KİŞİ BELEDİYEYİ BASTI
Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'la ilgili yürütülen yolsuzluk soruşturmasına tepki gösteren, aralarında, eski CHP'li belde başkanı Kemal Kesen'in de bulunduğu yaklaşık 300 kişilik bir grup basın açıklaması yapacaklarını söyleyerek belediye binası önünde toplandı. Jandarma ve Halkalı Komando birlikleri "dağılın" çağrısı yaptı. Kemal Kesen grup adına açıklama yapacağını söyleyince, beraberindeki 100 kişi ile birlikte aranarak içeriye alındı.

Zuhal ERGÜZEL

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır