kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Centilmenliğin kitabı yeniden yazılıyor


Avrupa nezaket kurallarını sorguluyor. Eskiden centilmenlik sayılacak çoğu davranış artık züppelik oldu. İşte tedavülden kalkan kurallar
Nezaket kuralları da sürekli değişiyor günümüzün yaşama biçimi ve teknolojisine adapte oluyor. Kadınların erkeklerin sağında durması gerekir, şarabı erkekler tadar, kapıyı erkekler açar... Uzmanlara göre ortaya çıkış nedenleri çoktan yok olmuş bu kurallar artık anlamlarını yitirdi. Hatta İtalyan uzmanlara göre eski nezaket kurallarını hala uygulamak züppelikten başka birşey değil. İşte tedavülden kalkan görgü kurallarından bazıları:f

Erkek kadının sağında durur
Artık sol tarafınızda kılıç taşımadığınıza göre kadınlar solunuzda da durabilir. Eskiden solunda kılıç taşıyan erkekler sağ kollarını bayanlara uzatırlardı. Bu hem kadın ve kılıçın birbirine çarpmaması için hem de muhtemel bir saldırıda erkeğin rahatlıkla kılıcını kullanabilmesi için gerekli idi. Ama artık bu gereklilik ortadan kalktı.

Arabada şoför yoksa öne oturulur
Otomobildeki nezaket kuralları tamamen atlı arabalardan kalma. Şoför varsa arkada sağ taraf misafirindir. Şoför yoksa da öne oturmak adettir. Bugün istatistikler ise şoförün yanının ölüm yeri olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla bu kural da çöpe atıldı. Artık kadın arabının neresinde isterse orasında oturuyor.

Arabanın kapısını erkekler açar
Arabayı kullanan beyefendinin, şoför mahallinden inerek arabasının etrafında yarım tur attıktan sonra hanımefendinin kapısını açması günümüz trafiğinde pek uygun değil. Böyle bir jest arkada bir araba kuyruğuna ve söz düellosuna neden olabilir. Bu kural yaşlı insanlara yardım için kullanılabilir.

Kapıdan girerken bayanlara öncelik verilir
Kamu daireleri hariç, kadın her yere erkeğin önünden girer. Bunun kökeni atların değiştirildiği eski posta istasyonlarının yeterince güvenlikli olmamaları ve erkeklerin önce girerek durumu kontrol etmek istemeleriydi. Ancak bu kural da epey esnedi. Kadınlar artık erkeklerin her an kendilerini korumasına muhtaç değil.

Masada şarabı erkek tadar
Kupaya konulduktan sonra ışığa tutulan, hafif çalkalanan, koklanan ve bir yudum içilen şarabın bu hareketlerle bugün özellikleri keşfedilmeye çalışılırken, bu ritüel eski çağlarda şarabın içinde zehir olup olmadığını keşfetmeye yarıyordu. Erkekler kadınları korumak maksadıyla şarap tadıyorlardı. Dolayısıyla bu görgü kuralı da şimdi anlamlı değil.

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır