kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Uyuşturucu gibi internet oyunları


Ege Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Birimi'ne başvuran yedi kişi: "Bilgisayarın başından kalkamıyoruz. Bizi kurtarın!" Doktorlar: "Bunun tedavisi çok zor!"
Türkiye'de ilk kez, yedi erkek, Counter Strike, Diablo, Tombradier gibi oyunların bağımlısı olduğunu belirterek tedavi amacıyla hastaneye başvurdu. Ege Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Birimi'ne başvuran 15-30 yaşları arasındaki "oyun bağımlısı" 7 kişinin tedavisi sürüyor.

Ege Üniversetisi Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Birimi uzmanlarından Doç. Dr. Hakan Coşkunol, "Toplumun umut vadeden üyeleri, oyun düşkünlüğü nedeniyle derslerini, işlerini hatta sevdiği insanları ihmal etmeye başlıyor. Birçok kadın da sevgililerini bu oyunlar yüzünden yeterince göremedikleri ya da tam anlamıyla iletişim kuramadıklarını belirterek başvuruyor" dedi.

TOPLUMDAN UZAKLAR
Coşkunol şunları söyledi: "Aslında oyunlara olan ilgi uzun süredir var, ancak insanlar bunun sorun olduğunu daha yeni düşünmeye başladı. Sorun olarak görmeyenler, istedikleri zaman bırakabileceklerine inanlar var. Genelde toplum yaşamından uzak yalnız aktiviteleri seçenlerde gözlemliyoruz." Oyun bağımlısı olarak başvuran kişinin başka bir psikiyatrik sorunu yoksa davranışsal önlemler aldıklarını belirten Coşkunol şöyle devam etti: "Oyun grup halinde oynandığı için sözkonusu kişilerle görüşmemesini yeni gruplarla faydalı aktiviteler içinde yeralmasını öneriyoruz. Gece yatağında bile bilgisayar ekranını gören bazı kişilerde durum ağır olduğu için geçici süre ilaç tedavisine başladık."

Uyuşturucu madde bağımlılığı ile internet bağımlılığının birbirine çok benzediğini söyleyen Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde görevli Psikolog Doktor Gültekin Eğer, ise şunları söyledi:

TEDAVİSİ ZOR
"İnterneti insanlar istese de bırakamaz. İnternet bağımlısı olan kişiye ilk olarak kendisini kontrol altına almasını sağlıyoruz. Tedavi seans seans yapılıyor. İnternet bağımlısı olan kişiye ilk olarak ödevler veriyor, internet üzerindeki derecesini ölçüyoruz. Tedavilerde aileden veya yakın arkadaşlarından bir kişi alarak yardımcı olmasını sağlıyoruz."

İşte bağımlılık yapan oyunlar!
Counter Strike: İnternet üzerinde en fazla bilinen oyunlardan biri. Çok oyunculu yapısıyla kontrterör bir tim veya terör grubunun neler yapabileceğini gösteriyor. Oyunda bir terör grubu rolü üstlenirken diğer grup antiterör taktikler uygular. Karşılıklı her iki grubun da değişik tip ve modellerde silahları bulunur. Oldukça kanlı ve agresif bir oyun.

Diablo: Oyun platformu, yeraltı dünyasının karanlıklarıdır. Bu karanlık dünyada garip yabancı yaratıklar başıboş olarak dolaşmaktadır. Oyuncu, bu yeraltı dünyasında labirentler, ölü savaşçılar ve kötü ruhlarla karşılaşır ve onlara karşı mücadele verir. 3 boyutlu olarak geliştirilen oyun ilk sıralarda yer alıyor.

Tombradier: Lara Craft adlı sanal bir güzelin etrafından dönen bir tür hedef oyunu. Değişik labirent ve ortamlardan geçerek hedefe ulaşmayı amaçlayan oyun uzun süredir internet üzerinde en popüler oyunlar arasında..

Emine KANTARCI

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır