kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Program yarına kaldı


IMF faiz dışı fazla hedefini artırınca, askerin ikna edilmesi gerekti. Asker desteği alan Derviş, borsa etkilenmesin diye programı yarın açıklayacak
Ekonomik programın açıklanması bir günlük rötara uğradı. IMF'nin, özellikle faiz dışı fazla hedefini arttırma ısrarı karşısında Devlet Bakanı Kemal Derviş, soluğu Genelkurmay'da aldı ve cari harcamalardan tasarruf isteğinde bulundu.

IMF'yle daha önce GSMH'nin yüzde 4'ü düzeyinde pazarlık yapılan faiz dışı fazla, bu yıl GSMH'nin yüzde 5.5'ine karşılık gelen 9.6 katrilyon lirayı bulacak. Bu gelişme, harcamalarda 2.5 katrilyon liralık kesinti anlamına geliyor. Merkez Bankası yetkilileri, programın merkez noktasını bütçe dengesinin kurulmasının oluşturacağını belirttiler ve "1999'daki noktaya döndük. Faiz dışı fazla hedefi yine önemli ve en az 9.6 katrilyon lira olması gerekiyor" dediler. Banka yetkilileri, "Kur istikrarı, programın açıklanmasına bağlı. Dengeli kur ise kilitlenen tüm alanları açacak" değerlendirmesi yaptılar.

İŞTE PROGRAM HEDEFLERİ
Borsanın etkilenmemesi için yarın açıklanacak programla ekonomide kan tazelenecek. Programın ikna edici olması için kesin enflasyon hedefi, dış kaynak girişi ve ve kur politikasına netlik kazandırılacak. Buna göre,

* GSMH büyüklüğü 175 katrilyon lira, faiz dışı fazla yüzde 5.5'i (9.6 katrilyon lira) düzeyinde şekillendi.

* Yıl sonu TÜFE hedefi yüzde 50 bandına çekildi.

* Faiz ve personel dışındaki kamu harcamalarının reel olarak arttırılmaması kararlaştırıldı.

* Faiz dışı fazla hedefine ulaşılması için kamuda yapılacak tasarruflara ağırlık verilmesi, yılın ikinci yarısında ekonomideki canlanmaya paralel olarak ihtiyaç oluşması halinde vergi ile ilgili önlemlere yönelinmesi ilke olarak benimsendi. Kamuda tasarrufla en az 1 katrilyon lira kısılacak.

* Bütçenin faiz ödeneği ve kur tahmini ise kesinleşmedi. Faizlerin 24-26 katrilyon lira arasında olması, ortalama kurun 1 milyon 200 bin-1 milyon 275 bin lira aralığına oturması bekleniyor.

* Geçen yıl 10 milyar dolara yakın açık veren cari işlemler dengesinin açık vermeyeceği tahmin ediliyor.

* Yüzde 2'ye küçülmesi beklenen ekonominin, yüzde 3.2-3.5 civarında daralacağı hesaplanıyor.

* Programın merkezini bankacılık reformu, kamu bankalarına verilen Hazine kağıtlarının itfası, tarımda doğrudan gelir desteklemesine geçilmesi, maaş zammının aylık enflasyona endekslenmesi, özelleştir-me gelirinin arttırılması oluşturacak.

ABD'DEN DESTEK MEKTUBU
Derviş'in, yeni programla birlikte 6.250 milyon dolar IMF, 5 milyar dolar Dünya Bankası kaynağı, G-7 ve uluslararası bankacılık konsorsiyumundan 10 milyar dolara yakın kaynağın bu yıl geleceğini de açıklaması bekleniyor. Bu arada, ABD Kongresi'nin 11 senatörü, Başkan George Bush'a bir mektup göndererek, Türkiye'nin ekonomik istikrara kavuşması ve AB'ye tam üyeliği için destek vermesini istedi. Senatörler, Bush'tan, Ankara'nın IMF ile yeni işbirliği kurma çabalarının da desteklenmesini talep ettiler.

Derviş dün gece ekonomik programa son rötuşları vermek için IMF temsilccileri ve üst düzey ekonomi bürokratları ile geç saatlere kadar çalıştı. Derviş bugün saat 11.00'de Cumhurbaşkanı Sezer tarafından kabul edilecek. Derviş'in programla ilgili bilgi vereceği ve ve Sezer'in düşüncelerini alacağı öğrenildi.

PROGRAMA ORTAK AÇIKLAMA
Derviş programı tek başına değil, ANAP'lı Maliye Bakanı Sümer Oral ve MHP'li Devlet Bakanı Tunca Toskay ile birlikte açıklayacak. Programın, hükümeti oluşturan 3 partiye ait olduğunu göstermeyi amaçlayan bu formülde, DSP'yi ise Derviş temsil edecek. Koalisyon liderleri de, daha sonra programa desteklerini bildirecekler.

Nevin BİLGİN - Okan MÜDERRİSOĞLU

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır