kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Rapor bombardımanı


Patronlar siyasi sisteme ilişkin radikal öneriler getirdi. Bu öneriler uygulanırsa;
1-Kürt partisi kurulacak, Öcalan asılmayacak

2-12 Eylül için yargı yolu açılacak

3-İmam hatiplere kız öğrenci alınmayacak

4-MGK yetkileri sınırlanacak

5-Lider sultası kalkacak, belediye seçimleri iki turlu olacak. Seçimlerde baraj yüzde 5'e inecek

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) dün olağanüstü toplanan Yüksek İstişare Konseyi'nde (YİK) Dernek adına dağıtılan ve siyasi öneriler içeren raporu, çarpıcı öneri ve tespitlerle dolu. Ana başlıklarıyla rapor şöyle:

ÖLÜM CEZASI KALDIRILSIN
* Ölüm cezalarının sadece savaş ve benzeri durumlara hasredilmesi doğru olacaktır. Türkiye'de 1984'den bu yana idam cezası uygulanmıyor. Başka ülkelerde de idam cezası kaldırılmadan önce böyle bir "uyku dönemi" yaşandı. Ülkemiz için de artık bunun adının konması gerekiyor. Ağırlaştırılmış ömür boyu cezalar, idam cezasından daha hafif değildir.

* İdam cezasının kaldırılması için yeni bir ceza yasasına gerek yok. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin Ek 6 no'lu Protokolü'nün kabulü ve mevzuattaki ölüm cezalarının neye dönüştürüldüğünü açıklayan bir yasanın çıkarılması meseleyi çözer.

DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ
*Terörle Mücadele Kanunu, madde 8 kaldırılmalıdır. Bu madde sadece düşünceyi cezalandırmakta. Ayrıca ceza mevzuatı suça kışkırtma ya da terör örgütü propogandası gibi eylemleri cezalandıracak niteliktedir. Türk Ceza Kanunu'nun 312 maddesinin ise tümden kaldırılması doğru değil. Bütün ülkelerde buna benzer düzenlemeler var. Ancak bu madde, TCK madde 163'ün kaldırılması nedeniyle yani din istismarını yasaklayan bölümün de ilga edilmiş olması nedeniyle haklı eleştirilere yol açmakta.

* Anayasa'nın çeşitli maddeleri din istismarını yasaklamıştır. Yapılması gereken şey, din istismarına ilişkin yaptırımın ayrıca ve yeniden konması, 312'nin ilk fıkrasının kaldırılması, 2. fıkrasının da "açık ve mevcut tehlike kriteri" doğrultusunda yeniden düzenlenmesi gerekir.

*İmam Hatip Liseleri'nin sayısı ihtiyaçla bağlantılı sınırlandırılmalı ve kız öğrenci alınmaması, özgür düşünce alışkanlığı bakımından zorunlu bir değişiklik sayılmalı.

PARTİLER VE SEÇİMLER
*Parti içi demokrasinin geliştirilmesi için tüm parti üyelerinin katılımına dayalı ön seçim usulünün zorunlu hale getirilmesi gerekir.

*Azınlık yaratılmasının önlenmesi başlıklı Siyasi Partiler Kanunu (SPK) Madde 81 hükmü bütünüyle kaldırılmalı. Ülke bütünlüğünü koruyucu hükümler mevzuatta yeteri kadar var. Söz konusu madde, üniter devlete bağlı partilerin bile kapatılmasına yol açtı.

* Ayrılıkçı terörizmin yenilgisinden sonra partiler dünyasında bu tür yenilik sisteme entegrasyona da hizmet edecektir.

MGK YETKİLERİ KISITLANSIN
*Anayasa Mahkemesi'nin Demokratik Barış Hareketi Partisi kararından da anlaşıldığı üzere yüksek mahkeme son Anayasa ve yasa değişiklikleri açısından Siyasi Partiler Kanunu'nun 89. maddesini (Diyanet işleri Başkanlığı'nın yerinin korunması) artık parti kapatma sebepleri arasında saymıyor.

*Seçimlerle ilgili işbirliği ve ittifak yasakları kaldırılmalı ve belediye başkanlığı seçiminde iki türlü usule geçilmeli. Son seçimlerde 6 milyon kadar oyun değerlendirme dışı kaldığı hesaba katılırsa, seçimde barajlar yüzde 5 indirilmeli.

*MGK'nın durumuna, AB'ye verilen öncelikli talepler listesinde yer verilmemişti. Konu güncelleşti ve AB çevreleri başta olmak üzere aynı yöndeki talepler çoğaldı. Anayasa değişikliğiyle sivil üye sayısının artırılması ve ilgili yasalarda değişiklik yapılması gündeme geldi. Bunlar yerindedir. Yasalarda yapılacak değişiklikle MGK'nın yetkilerinin sınırlandırılması mümkün. Bunun için anayasa değişikliği gerekmez.

*Hukuk devletini bozan yargı denetimi bağışıklıkları kaldırılmalı. Tüm idari işlemlere karşı yargı yolu açılmalıdır. OHAL-KHK'lere karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmalı. Anayasa'nın geçici 15. maddesi kaldırılarak, 12 Eylül dönemi işlemlerine karşı yargı yolu açılmalıdır.

Geçici vergi iki takside düşürülmeli
TÜSİAD Vergi Çalışma Grubu, Türk ekonomisinin reel ve mali sektörü ile bir an önce kriz ortamından çıkıp verimli ve rantabl çalışarak, rekabet avantajı şansını yakalayabilmesi için vergi mevzuatında gerekli görülen düzenlemeleri, kanun tasarısı taslağı başlığında inceledi. Taslakta Kurumlar Vergisi Kanunu'nun geçici 28. maddesinin kapsamının genişletilmesi istendi.

Reel kesimin üzerine SSK prim artışları, ek vergi gibi yollarla ilave külfet getirilmesinin, yaşanan krizin ağırlığını artıracağını vurgulayan TÜSİAD, "ekonomik faaliyetlere ivme kazandıracak" vergisel önlemleri şöyle sıraladı:

1-Geçici vergi ödeme süreleri 2000 yılında olduğu gibi yine altı aylık iki dönem haline getirilmeli veya en azından dörder aylık üç dönem halinde düzenlemeli.

2-Finansman gider kısıtlamasına son verilmeli.

3-Yatırım indirimi stopaj oranı indirilmeli.

4-Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ile Katma Değer Vergisi birbirinden mahsup edilebilmeli.

5-Mevduat faizleri üzerindeki stopaj, vadeli hesapların vadelerine göre azalan oranlarda uygulanmalı.

6-Kredi sözleşmelerinde damga vergisi yüzde sıfır olarak uygulanmalı.

7-Ekonominin kayıt altına alınması için elektronik imkanlardan faydalanılmalı.

8-Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu primleri düşürülmeli.

9-Gelir Vergisi Kanunu'nun 23/14'üncü maddesindeki ücret istisnası kaldırılmalı.

10-Enflasyon muhasebesi uygulamasına geçilmeli.

11-Birleşme, devir, bölünme ve yarılma işlemlerinde gerekli mevzuat düzenlemesi yapılarak hayata geçirilmeli.

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır