kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Krizin gizli kahramanları


USA Today gazetesi, başarının Bush'a değil, babası, Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı'na ait olduğunu öne sürdü.
EP-3 casus uçağın 24 kişilik mürettebatını kurtaran Amerika Başkanı George W. Bush'a tebrik yağıyor. Dış politika konusunda deneyimsizliğiyle alay konusu olan Bush, bu manevrasıyla puan topladı. TIME dergisi "Bush kriz boyu gerçek bir Başkan gibi davrandı" diye yazdı.

USA Today gazetesi ise dünkü haberinde, başarının Bush'un babası, eski başkan George Bush, Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ve Dışişleri Bakanı Colin Powell'a ait olduğunu yazdı. Gazete şöyle devam etti: Bush'un başarısı ardında eski başkan Bush'un verdiği tavsiyeler var. Bush'un görevi ise babasının emirlerini yardımcılarına iletmekti.

EP-3'TEN UÇUŞLARA DEVAM
Krizi aşan mektubun yazıldığı gün Bush güne babasıyla yaptığı telefon görüşmesiyle başladı. Baba Bush, krizin artık çözülmesinin zamanı geldiğini söyledi. Ancak iki şeye dikkat edilmeliydi: Askerlerin güvenliği ve gerilimin çatışmaya dönüşmemesi... Bush babasının sözlerini Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ve Dışişleri Bakanı Colin Powell'e anlatarak harekete geçti. Çünkü Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney gibi "şahin"ler, ABD'nin savaş istemediğini göstermek amacıyla geri plana çekilmişti.

Rice, bürokratlarla ilgilenmekle, Powell da Çin yönetimiyle bağlantıyı sürdürmekle görevlendirildi. Bush, Rice ve Powell' sayesinde günlük işlerini sürdürmüştü. Mektubun kaleme alınması sırasında da Baba Bush'a danışıldı. Baba Bush özür dilemenin yaratacağı sorunları oğluna anlattı. Mektup bu öğütler doğrultusunda yazıldı... Amerika dün de yeni bir EP-3 casus uçağın gelecek hafta Çin'e gönderileceğini ve göreve başlayacağını açıkladı.

WELCOME HOME
Çin'in Hainan Adası'nda 11 gün tutulan Amerikan EP-3 uçağının 24 kişilik mürettebatı dün gece Hawaii Adaları'na ulaştı. Hainan adasındaki mürettebat, dün sabah önce Guam Adası'na götürüldü. Askeri bir uçakla Hawaii'deki ABD Pasifik Komutanlığı'na götürüldü. Mürettebat buradaki sorgulamalarının ardından aileleriyle bir araya gelecek. 21 erkek, 3 kadının sorgusunun ne kadar süreceği bilinmiyor.

'KANDIRILDIK'
Çin halkı, Pekin yönetiminin kelime oyunu yapan Amerika Başkanı Bush'un tuzağına düştüğünü düşünüyor. Daily Telegraph gazetesi muhabirinin görüştüğü Çinliler, "Amerikalılar özür kelimesini kullanmadı. Sokakta çarptığınız birisine de üzgünüm dersiniz. Mürettebatı bırakmamalıydık"diye konuştu. Kandırıldıklarını söyleyen Çinliler, "Bizim pilotumuz öldü. Hiçbir şey olmadı" dedi.

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır