kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Bunu da yaptılar


ABD'li bir sigorta şirketi, sözde Ermeni soykırımında öldürüldüğü iddia edilenlerin yakınlarına 10 milyon dolar tazminat ödeyecek. Şirket Türkiye'ye de dava açabilir
Amerika'daki Ermeni lobisi, sözde Ermeni soykırımıyla ilgili olarak yapmak istediklerini adım adım gerçekleştiriyor. Lobi, son olarak Türkiye'yi hukuki açıdan zor duruma sokacak bir anlaşmanın yapılmasını sağladı. Anlaşmayı yapanlar Amerika'nın önde gelen sigorta şirketlerinden New York Hayat Sigortası ile "sözde soykırım kurbanlarının yakınları..." Şirket, kendisine dava açan bu kişilere, 10 milyon dolar tazminat ödemeyi, Ermeni hayır kurumlarına da 3 milyon dolar bağışta bulunmayı kabul etti. Kayıtlara göre şirket 1914'e kadar Anadolu'da 8 bin hayat sigortası poliçesi sattı. Bu poliçelerin 3 bin 600'ünü Anadolu'daki Ermeniler satın aldı. 300 poliçe 1915'de karşılıklı olarak fesh edildi.

"BULAMADIK"
Şirket 1100 poliçe sahibinin 'katledildiğini' kabul etti ve poliçe sahiplerinin yakınlarına para ödedi.. Ancak geri kalan 2 bin 200 poliçeyi ise bugüne kadar ödenmedi. Şirket, "araştırmalara rağmen ölenlerin yakınlarını bulamadıklarını" iddia ediyordu.

Ancak Ermeni lobisi, geçen yıl atağa geçti. Önce ortaya, amcasının 21 Haziran 1915'te "öldürüldüğünü" iddia eden 85 yaşındaki Martin Marootian adlı bir kişi çıktı. Marootian, 75 yıldır tazminat alamadığını öne sürerek şirket aleyhine dava açtı. Bu davaya 11 Ermeni daha katıldı. Şirket önce bu kişilerin akrabalıklarını kanıtlayamadığını söyleyerek ödeme yapmadı. Fakat Ermeniler'in yoğun olarak yaşadığı California eyaleti Senatosu oy uğruna Ermenilerin sigorta şirketleri aleyhine dava açabilmesini kolaylaştıran özel bir yasa çıkardı.

10 KATI ÖDENECEK
Bu gelişme sonrası şirket davacılarla anlaşmak zorunda kaldı. Anlaşmaya göre, şirket sigorta sahiplerinin listesini gazetelerde yayınlayacak. Poliçelerin değeri 1000 dolar olmasına rağmen, şirket ölenlerin yakınlarına poliçe değerinin 10 katını ödeyecek. Bu anlaşma, zarara giren şirkete Ankara'yı dava etme hakkı veriyor.

Safter YILMAZ

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır