kapat
07.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Batman'da bahar değil kahır havası


Sınırda petrol kuyruğu bekleyen Batmanlılar dertli: İki aydır ailelerimizi görmüyoruz. Tankerlerde uyuyoruz, karşılığında 150 milyon TL. alıyoruz
Merhum Cumhurbaşkanı Özal'la ilk defa Batman'a gittiğim zaman kabinenin enerji bakanı Mehmet Keçeciler bizi doğru petrol kuyularına götürmüş, harita üzerinde nerelerde ne kadar petrol çıktığını ve çıkacağını kesin rakamlarla anlatmıştı: "Ülke artık kendi petrolünü üretmekle kalmayacak; dış ülkelere de satacak."

PETROL KUYRUĞU
Bu müjdeye öyle inanmıştık ki, fışkıracak petrolün ülkeyi tembelliğe zorlayacağı ve kuyulardan çıkan siyah altının bize uğurlu gelmeyeceğini iddia edenler bile oldu. Batman'daki kuyular, verimsizlik ve eskimiş teknoloji vesile edilerek kapatıldı. Ve halk işsiz ve mutsuz oldu. Teknolojinin yenilenmesi için uğraş verenlerin ağızları da rafinerinin patlama ve tüm Batman'ın havaya uçacağı rivayetleriyle kapatıldı.

İkisi İngilizce, 14 yerel gazete çıkan Batman'da halk mutsuz. Kadınlar arası intihar vak'aları çoğalıyor. Sorunlarını anlatmaya çalışan bu kadınlar "Önce dininizi öğrenin, mutluluğu bulun" diyen yobazların eline düşünce ölümü seçiyorlar. Batman'ın ovalarından Hasankeyf'e doğru ilerlerken bir dizi tanker gördük. Anlattıklarını dinledikçe kahrolduk. Bakın ne diyorlar:

"Bugün Habur kapısında 15 bin tanker Irak petrolünü alıp buraya getirmek için sıra bekleniyor. Partide arkan varsa işini bitiriyorsun. Karşıdaki benzin istasyonu Batman milletvekillerinden birinin kardeşine ait! Biz iki aydır ailelerimizi görmüyoruz. Tankerlerde uyuyoruz, yemeği arabada pişiriyor, tarlalarda ihtiyaçlarımızı gideriyor ve karşılığında 150 milyon TL. alıyoruz. Hükümet bizi adam yerine koymazsa, İstanbul'a göçeceğiz. Milletvekilleri bölgemizin kremasını yerken şikâyetlerimizi nereye iletsek?"

Batman'ın ortasından geçen demiryolunun bir tarafında işini bilenlerin diktikleri çirkin, gösterişli yapılar, diğer tarafında,sefalet içinde sürünenleri barındırmaya çalışan gecekondular vardı. Batman'dan suçluluk hissiyle âdeta kaçtık.

Pembe-beyaz çiçekler açan nefis badem ağaçlarına bakarken bile keyfimiz yerine gelmedi.

Leyla Umar

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır