kapat
07.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Kadehteki meyveler


Şarap deyince illa üzüm şarabı akla gelmemeli. Vişne, böğürtlen ve yaban mersini gibi meyvelerden yapılan şaraplar da çok hoş oluyor... Siyahi bir koyulukta rengi olan, dolgun, tatlı vişne şarabı ise mükemmel bir örnek denilebilir
Şu günlerde büyük İstanbul ve Ankara'daki iyi şaraplar satan şarap butiklerinde bir moda var. Özellikle yaşı 30'ların altında olan müşteriler, ısrarla vişne şarabı istiyorlar. Mis gibi vişne kokulu, tatlı ve yüksekçe alkollü olan bu şaraplar, son zamanlarda hayli moda oldu. Aynı butiklerin raflarında, böğürtlen, ahududu, çilek, yaban mersini gibi meyvelerden yapılmış şaraplara da rastlanıyor. Kısacası, meyve şarapları şu sıralar gözde...

Meyvelerden yapılan bu şaraplar, tıpkı üzüm şarabı gibi yapılıyor. Nasıl normal şarap için üzümün şırası sıkılıp mayalandırılıyorsa, bunlarda da meyvelerin suları sıkılıp içlerine şarap mayası konuyor ve mayalanmaya bırakılıyor. Fermantasyon sonucunda alkol meydana geliyor ve biraz da dinlendirildikten sonra şişeleme yapılıyor.

TARİHİ KÜPLERDE
Bu meyve şaraplarından özellikle vişne şarabı, hayli başarılı bir örnek. Siyahi bir koyulukta rengi, olağanüstü dolgun kıvamı, tatlı ama aynı zamanda vişnenin kekreliğini de yansıtan lezzeti ile, son derece istisnai bir şarap çeşidi bu... Tarihi küplerde dinlendirilen şarabın alkolü de hayli yüksek, 17 derece. Denizli'de bir zamanlar imam olan Ğevet, bir zamanlar imamlık yapan!- bir yöresel üreticinin ürünü. Tekel'in Ürgüp Uluslararası Şarap Yarışması'ndan da altın madalyası olan bu şarap, aperitif olarak tercih edilebildiği gibi, yemeğin ardından tatlı ve meyvelerle de yudumlanabiliyor. Soğutulduğunda daha da hoş oluyor. Bir başka özelliği de yüksek alkolünden dolayı açıldıktan sonra hemen bozulmaması. Böylece bir şişe şarabı birkaç güne yayarak içebiliyorsunuz.

ELMA DA OLSUN
İzmir'in Selçuk ilçesi yakınlarındaki şaraplarıyla ünlü Şirince köyünün meyve şarapları da hayli çeşitli. İzmir'in büyük üreticilerinden Sevilen Şarapları'nın da elma şarabıyla ilgili ilginç çalışmaları var.

Elma şarabının en iyisi, "cidre" adıyla Fransa'nın kuzey sahillerindeki Normandiya'da yapılıyor. Hafifçe de gazlı olduklarından bazıları "elma şampanyası" da diyor bunlara. Bu hafif içimli ve düşük alkollü elma şarabı, özellikle gençlerin çok hoşuna gidiyor.

Ülkemizde de bir süredir bunlardan var ama, ithalatçılarının yeterince tanıtım yapmamaları yüzünden, ne oldukları anlaşılamadan raflarda sürünüyor...

Bir zamanlar Tekel de elma şarabı yapmak için araştırmalar yürütmüş, uygun elma çeşitlerini belirlemiş. Meyve şaraplarına ilginin yoğunlaştığı şu günlerde, yerli elma şaraplarının üretimi de gündeme gelir umarız...

Mehmet Yalçın

myalcin@turk.net

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır