kapat
07.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Hannibal hepimizi yiyecek!


Geliyor, geliyor derken 'Hannibal' nihayet gösterimde. Film, Anthony Hopkins dışında yönetmenden senariste tamamıyla farklı bir kadroyla çekildi. 'Kuzuların Sessizliği'nden daha korkunç sahneler içeren 'Hannibal' epey tartışma yaratacak
Sizinle daha uzun sohbet etmeyi isterdim ama akşam yemeğinde eski bir dostum var." Telefon kapatılır, müzik yükselir ve yazılar akmaya başlar...

İzleyiciler işte aynen böyle kaderlerine terk edilmişti "Kuzuların Sessizliği" filminin finalinde. (Ajan Clarice Starling-Jodie Foster da telefonun diğer ucunda apışıp kalmıştı tabii...) Hannibal Lecter bundan sonraki boş vakitlerinde ne yapacak bakalım?

Bekleyiş tahmin edilenden uzun sürdü. 1991'de çekilen "Kuzuların Sessizliği" 273 milyon dolar hasılat yapmıştı. Üstüne üstlük En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Senaryo Uyarlaması dallarında Oscar'ların hepsini alan sinema tarihindeki üçüncü film olmuştu. "Kuzuların Sessizliği" filminin orijinal ekibi ikinci filmi çekmek istiyordu fakat sürekli aynı şeyi söyleyip duruyorlardı: "Evet, evet istiyoruz ama çekmek için kitaba ihtiyacımız var." Günler ayları, aylar yılları kovaladı; onlar hâlâ kitaba ihtiyacımız var dediler durdular! İlk iki kitabın da yazarı ("Kızıl Ejder" ve "Kuzuların Sessizliği"), Thomas Harris çalışmak zorundaydı yani...

KİTAPTAN FARKLI BİTİYOR
Nihayet Haziran 99'da "Hannibal" yayımlandı. Yeni romanda Clarice ilk romandaki gibi güçlü ve kusursuz bir karakter değil; Hannibal da hapiste değil! 'Yamyam' doktorun sağ kalabilmiş tek kurbanı Mason Verger, Hannibal'in peşinde, intikamını almaya çalışıyor.

"Kuzuların Sessizliği"nin başarılı yönetmeni Jonathan Demme, senaryo yazarı Ted Tally ve Jodie Foster yeni filmde yer almayı reddetmiş. Filmin haklarını 9 milyon dolara satın alan yapımcı Dino De Laurentiis mecburen yeni yetenekler bulmak zorunda kalmış. Ve işe "Alien-Yaratık", "Blade Runner" gibi unutulmaz fantastik filmlerin yönetmeni Ridley Scott'u ikna etmekle başlamış.

Scott o sırada Malta'da "Gladyatör"ü çekiyormuş. Dino atlamış uçağına ve Malta'ya gitmiş. Scott kitabı okuyunca teklifi kabul etmiş etmesine, ama Thomas Harris'e de bir telefon çakmış; çünkü bütün çok bilmiş yönetmenler gibi o da kitabın sonunu değiştirmek istiyormuş. (Bir yerde haklı adam, çünkü ister inanın ister inanmayın kitabın sonunda Clarice ve Hannibal, Buenos Aires sokaklarında aşık aşık dans ediyor!!!) Yazar Thomas Harris değişikliğe ikna olunca, (yakalamış hayatının ikinci şansını, kim reddeder!), Harris, Scott ve senaryo yazarı Steven Zaillian kafa kafaya verip kendilerince uygun bir son yazıyorlar.

Zallian'ın taslağını alan Jodie Foster, "Flora Plum" filmini yönettiği gerekçesiyle filmde oynamayı reddediyor. Yönetmen Scott, Foster'ın filmi içindeki şiddet sahnelerinden ve 10 yıl öncesine dönmek istemediğinden reddettiğini düşünüyor. (N'oldu Clarice... Kuzular kabuslarına mı girdi?) Bu da Scott'un işine geliyor: "Böylece ilk filmle daha az rekabet ettim."

GARY OLDMAN OYNUYOR AMA...
Anthony Hopkins ise kitabın çıkmasını dört gözle beklemiş. Ama kitabı okuduğunda hikayeyi biraz tuhaf bulmuş: "Jonathan Demme'ı aradım, o da o sırada Thomas Harris ile yemek yiyormuş! Konuştuk ve beraber yapacakmış gibiydik. Sonra Jonathan aradı ve yönetmeyeceğini söyledi. Menajerime 'Başka teklif var mı? Varsa kabul edeceğim,' dedim. Yapımcı aradı; tamam dedim. Sonra Jodie'nin reddettiğini öğrendim. Doğrusu hayalkırıklığına uğradım. Ama onun yerine başka iyi bir oyuncu bulacaklarından kuşkum yoktu. Julianne Moore'un oynayacağını duyduğumda çok sevindim."

Hopkins'in "evet"i yapımcılara 10 milyon dolara mal olmuş. (Julianne Moore ise 3 milyon dolara fit! Herhalde Foster oynasaydı bunun en az iki katını isterdi.) Filmin en enteresan oyuncusu Gary Oldman. Lecter'in ezeli düşmanı ve kurbanı olan Mason Verger rolünü oynuyor. Fakat her ne hikmetse adı ne afişlerde ne de film jeneriğinde geçiyor. Bunlara aldırmayan Oldman'ın tek şikayeti Mason rölü için beş saat makyaj yaptırması: "Yönetmen bir resim görmüş ve 'Bu tam benim istediğim Mason' demiş. Ben de bunun cezasını çektim. Saç yok, göz kapağı yok, hatta gözün teki de yok. Orası burası koparılmış bir bebek gibi..."

Film 80 milyon dolara mal olmuş. Sadece 31 milyon doları film çekimlerine gitmiş. Gerisi oyuncuların ve telif haklarının bedeli. (Entertainment Weekly)

YAMYAMIN GÜNLÜĞÜ
"Kuzuların Sessizliği"nde Hannibal Lecter'ın vahşiliklerini hiç görmüyorduk. Bu filmde doktorun maharetlerini bol bol göreceğiz.

Filmin bir yerinde Lecter oyuncu Ray Liotta'yı çiğ çiğ yiyor! Bu sahne için Liotta'nın yiyecekten kuklasını yapmışlar ve bu 70 bin dolara mal olmuş. Yönetmen Ridley Scott, "Tadı gayet güzeldi" diyor...

Film Amerika'da 9 Şubat'ta gösterime girdi. Yani ilk filmden tam 10 yıl sonra.

Thomas Harris'in romanında Clarice'in kişisel hayatı daha uzun anlatılırken, filmde bu sahneler çok az. İntikam peşindeki kurban Mason Verger'in biseksüel kardeşi karakteri de filmde olmayanlardan. Olsaymış, Gary Oldman esas onu oynamak istermiş.

Yayınevi "Hannibal"in haklarını 5.2 milyon dolara satmış. Kitabı da 6 milyon adet basmış.

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır