kapat
08.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Esnafa müjde var


Başbakan, yarın Bakanlar Kurulu'ndan esnafa müjde çıkacağını açıkladı, Derviş'e de "Elini çabuk tutmalısın" mesajı verdi
Yeni programla ilgili açıklama ve IMF anlaşması geciktikçe, hem ekonomide, hem de siyasette ortam giderek karışıyor, olumsuzluk rüzgarları dalga dalga yayılıyor, sokak gösterileri tüm ülkeye yaygınlaşmaya başlıyor. Bu durum çıkmazı daha da derinleştirdiği gibi siyasetteki dalgalanmalar ekonomik krizin ciddi bir siyasi krize dönüşmesi riskini de beraberinde getiriyor. Gelişmelerden herkes kaygı duyuyor. Tabii Başbakan Bülent Ecevit de. "İş uzadıkça, programın açıklanması geciktikçe türlü spekülasyonlar, olumsuz tahminler, kaygılar, kuruntular, kasıtlar ortaya çıkıyor" diyerek üstü kapalı biçimde Derviş'e "elini çabuk tut" mesajı gönderiyor Ecevit. Dün konuştuğumuz Ecevit, sorularımıza şu yanıtları veriyor:

*İş neden uzuyor? Programı hazırlamak mı, IMF ile anlaşmak mı, açıklamak mı zor?

- Evet, uzaması çok sakıncalı. Bunu söylüyoruz, telkinde bulunuyoruz, bir an önce açıkla diye Sayın Derviş'e. Hafta sonunda inşallah açıklayacak...

*IMF'den bir sinyal aldınız mı?

Bana gelen bir şey yok. Ben doğrudan konuşmuyorum IMF ile.

DERVİŞ USULÜ SÜRPRİZ OLDU!
Ama dün gelen Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Linn çok olumlu sinyaller verdi. Gerek IMF ve Dünya Bankası, gerekse de G - 7'ler konusunda. Somut bir şey söylemedi ama genellikle olumlu izlenim verecek şekilde konuştu... Söz Derviş'ten açılınca, tartışma yaratan, Dışişleri'nin tepki gösterdiği Papandreu - Derviş görüşmesini nasıl değerlendirdiğini sorduğumuzda da şu yanıtı veriyor Ecevit: "Evet, bizim için de sürpriz oldu o görüşme. Bizim geleneklerimizde yok böyle bir şey tabii. Ama Sayın Derviş bugüne kadar bu tür görevlerde bulunmadığı için şimdi kendi alışık olduğu usullerle yapmaya çalışıyor bazı şeyleri herhalde..."

Bugünlerde hükümetin ve Ecevit'in kafasını en fazla meşgul eden, en fazla kaygılandıran sorun, hiç kuşku yok ki esnaf eylemlerinin yaygınlık kazanması. "Bu gösterilerin ülke çapına yayılması çok anlamlı" diyor Ecevit: "Sonuç vermeyeceği belli ama ona rağmen sürdürülüyor eylemler. Bunda bazı tahrikler olduğuna hiç kuşku yok."

"Milli mutabakat hükümeti senaryoları falan konuşuluyor kulislerde. Acaba bu senaryoları gerçekleştirmek için görünmez bir el mi ortalığı karıştırıyor?" sorusuna yanıtı ise şu oluyor Başbakan'ın: "Bu tür senaryolar öteden beri var ve hiçbir sonuç vermez, vermeyecektir."

ESNAFIN TEPKİSİ SONUÇ VERDİ
Peki, yurdun dört bir yanında kepenk kapatan, sokağa dökülen esnafların tepki ve talepleri çok mu haksız? Başbakan esnafı haklı buluyor, ancak "yöntem yanlış" diyor ve ekliyor: "Esnaf kesimi, sorumluluk taşıyan bir kesimdir. Tepki göstermede haklı olabilirler, biz de hükümet olarak buradan gerekli sonuçları çıkarıp tedbir alırız. Ama aralarına karışan tahrikçilere dikkat etmeliler. Ayrıca sadece esnaf değil, bu zor koşullarda tüm topluma, muhalefete de büyük sorumluluk düşmektedir."

İŞTE TANSİYONU DÜŞÜRECEK KARARLAR
Peki esnafın haklı taleplerini yerine getirmek için hükümet ne yapmayı planlıyor? Ekonomik programın esnaf kesimiyle ilgili bölümünü öne almayı planladıklarını açıklıyor Ecevit ve "Pazartesi günü Bakanlar Kurulu esnaf sorunları ana gündem maddesi ile toplanacak ve esnafmıza bazı müjdeler verebileceğiz" diyor. Müjdenin ayrıntısına girmiyor Başbakan. Ancak üzerinde çalışılan üç ana konu var. Birincisi, kriz nedeniyle ödenebilir oranların çok üzerine çıkan kredi faiz oranları, makul seviyelere inecek. Mevcut kredi borçlarının faiz oranı muhtemelen yüzde 50 düzeyinde sabitlenecek, yeni borç taksitlendirmesine gidilecek. Halk Bankası'nın bundan doğacak zararı Hazine'ce karşılanacak. İkincisi zordaki esnafa vergi ödeme kolaylığı gelecek ve son olarak sigorta primi artış oranı düşürülecek. Ecevit "Pazartesi alacağımız kararlar esnafımızın tansiyonunu düşürecek" diyor. Evet yarından itibaren hükümeti çok zor ve kritik tercihler bekliyor. Esnafın sorunu ek Hazine subvansiyonları ile belki kısmen çözülecek. Ama IMF'ye kabul ettirilebilecek mi? Ayrıca esnafın tansiyonunu düşürmek yetmiyor. Yarın işçinin tansiyonu yükselecek, öbür gün çiftçinin...

BİLAL ÇETİN

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır