kapat
08.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Müdürlerin ayağı Yere basacak


Kamu kuruluşları, üniversiteler, KİT'ler ve belediyelerden 25 bin araç satışa çıkarılacak.
Maliye Bakanlığı, yıllardır eleştiri konusu olan "devletteki makam aracı saltanatı"na son verecek önemli bir adım atıyor. Ekonomik kriz sonrası gündeme gelen tasarruf önlemlerinde ilk uygulama niteliğindeki kamu araçlarının kullanım esaslarına ilişkin genelgeyle, makam aracı kullanımına kesin sınırlamalar getiriliyor. Genel müdürler ve daha alt kademelerdeki kamu görevlileri artık makam aracı kullanamayacak. Aracı alınan makamdaki kişiler, isterlerse parası devletçe karşılanmak üzere taksiye binebilecekler. Bunun dışında, iş yerlerine, aynı bölgede oturan diğer makamdaki kişilerle birlikte servis aracıyla gidebilecekler. Makama tahsis edilen araçların ise tatil günleri ve resmi görev dışında kullanılması yasaklandı. Genelgeyle ayrıca, şoför kadrolarındaki şişkinlik giderilecek, aylık ve yıllık limitler belirlenerek akaryakıt israfı önlenecek.

Maliye Bakanlığı'nın yaptığı çalışma sonucu, bakanlıklar, müsteşarlıklar ve üniversitelerde toplam 33 bin 178 binek aracı bulunduğu belirlendi. Bu araçların ilk etapta üçte biri elden çıkarılacak. KİT'ler ve belediyelerde bulunduğu tahmin edilen 39 bin civarındaki binek taşıtın da 13-14 bini satışa sunulacak. Böylece, 25 bin kamu aracı elden çıkarılacak.

ARACI OLAN MAKAMLAR
Araç tahsis cetveline göre, TBMM Başkanlığı'nın 2, Cumhurbaşkanlığı'nın 10, Başbakanlığın 2 aracı var. Bunun dışında bakanlar, Genelkurmay Başkanı ve ikinci başkanı, kuvvet komutanları, kurmay başkanları, bölge komutanları ile general ve amiraller, elçi ve daimi delegelikler, Dışişleri Genel Sekreteri, yüksek yargı organları başkanları, cumhuriyet başsavcısı, müsteşarlar, emniyet genel müdürü, Ankara, İstanbul, İzmir emniyet müdürleri, kaymakamlara ise 1'er araç tahsis edilmiş durumda.

SÜMER ORAL KARARLI
Maliye Bakanı Sümer Oral da, kamu arazileri, binalar ve sosyal tesisleri "taksitle ve hızla" satışa çıkaracaklarını açıkladı. SABAH'a konuşan Bakan Oral, "Satışı çok hızlı gerçekleştireceğiz. Kolay satılması için de taksit olanağı sağlayacağız. Örnek olsun diye satışa Maliye binalarından başlayacağız" dedi. Oral, binalarla birlikte bazı sosyal tesislerin de satılacağını bildirdi. Oral, satışların internetten ilan edileceğini duyurdu.

LOJMANLAR SATILACAK
Kamuda tasarruf tedbirlerine, yarın Bakanlar Kurulu'nda son şekli verilecek. Yaklaşık 3 katrilyon liralık bir tasarruf sağlaması beklenen tedbirlerin Çarşamba günü Ulusal Ekonomik Program ile birlikte açıklanacak. Toplam sayısı 230 bin olarak belirlenen lojmanların satışı konusundaki pürüz de aşıldı. Lojmanların satışında nasıl bir yöntem ve öncelik sırasına Bakanlar kurulu karar verecek. Yasaya göre; Cumhurbaşkanlığı Kampüsü içinde bulunanlar ile İçişleri, MSB, Emniyet, Jandarma Genel Komutanlığı'na ait lojmanlar satılamıyor. Başbakanlık'ta tasarruf tedbirlerinin görüşüldüğü müsteşarlar toplantısında, lojman satışından elde edilecek gelirin analizi yapılırken, bin 58 Meclis lojmanı örnek olarak gündeme geldi. Toplantıda, bir lojmanın fiyatının 450 bin dolar olduğu belirtildi.

Satış İnternet'le ilan edilecek
KAMU arazileri, binalar ve sosyal tesisler "taksitle ve hızla" satışa çıkarılacak. Maliye Bakanı Sümer Oral "Satışı çok hızlı gerçekleştireceğiz. Kolay satılması için de taksit olanağı sağlayacağız. Örnek olsun diye satışa Maliye binalarından başlayacağız" dedi. Oral, binalarla birlikte bazı sosyal tesislerin de satılacağını bildirdi. Arazi satışı için de belediyelerle işbirliği yapacaklarını kaydeden Maliye Bakanı, satışların internetten ilan edileceğini duyurdu. Maliye Bakanı, açıklanan yaklaşık 2,5-3 katrilyon liralık beklentinin sadece tasarrufları kapsadığını, arazi ve bina satışından ayrıca gelir sağlanacağını vurguladı. Oral, tasarının son aşamasına geldiğini kaydederek "15 yasanın ardından bu tasarı var" dedi.

Genelgede ilk deliği Karayolları açtı
KAMUDA araç tasarrufu genelge daha yürürlüğe girmeden, ilk delik de açıldı. Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit, kurumun ihtiyacı olan, ancak genelge nedeniyle alınamayan hizmet araçlarını bir bankaya aldırdı. Karayolları personelinin maaşının bu banka için önemli bir kaynak olduğunu belirten Yiğit, kriz içinde devletin kaynaklarını verimli kullanmaya çalıştıklarını savundu. Yiğit, başka bankaların da maaşı yatırmaları karşılığı, bu yönde teklifte bulunduğunu anlattı. Yiğit, "alınan araçların fiyatlarının çok yüksek olmadığını," bir aracın 14 milyar lira olduğunu anlattı ve şöyle devam etti: "Alınan araçlar tamemen yerli imalattır. Toplam fiyatı 350 milyardır, ancak devletin kasasından tek bir kuruş çıkmamıştır."

Yiğit, bu tür uygulamaları farklı devlet kuruluşlarının da yaptığını, kurumlardaki bazı eksiklik ya da tamirat işlemlerinin bu yolla giderildiğini sözlerine ekledi.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır