kapat
08.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Mısırlılar da ütü yapıyormuş


Kudret Emiroğlu'nun kitabı Gündelik Hayatın Tarihi düdüklü tencereden sütyene, ütüden diş fırçasına kadar kullandığımız çeşitli eşyaların tarihini anlatıyor

Evlilik Yüzüğü:860 yılında Papa 1. Nikolas nişan yüzüğü takılmasını, evlenme arzusunu bildirmek üzere zorunlu kıldı. Papa, evliliğin fedakarlık gerektirdiği savıyla, altından başka yüzüğün de kabul edilmeyeceğini bildirdi. Zamanla farklı adetler gelişmesine rağmen altın yüzük, evlilik bağının simgesi oldu.

Düdüklü tencere:Gaz kanununu bulan ünlü fizikçi Robert Boyle'un öğrencisi Denis Papin 12 Nisan 1682'de Londra'da Royal Society'de buharlı tenceresinde pişen ilk yemeği arkadaşlarına yedirdi.

Kalorifer:Evİ dolaşan toprak borularla ısıyı dağıtarak ısınma yöntemini ilk kez, Hristiyanlığın başlangıç döneminde Romalılar kullandı. Bu sistem fazla ilgi görmedi ve ocakla ısınma devam etti. Ancak, havagazı ve akaryakıtta yaşanan gelişmelerden sonra 1807'den itibaren kalorifer, yaygınlaştı.

Ütü:Eskİ mısırlıların elbiselerini ütüledikleri mezarlarda bulunan elbiselerden anlaşılıyorsa da ilk ütü İ.Ö. 3. yüzyılda Çin'de kullanıldı. İçinde odun kömürü yakılan bu ütü tava biçimindeydi. Henry Weely, 1882'de ABD'de ilk elektrik ütüsünün patentini aldı.

Diş fırçası:Bugünküne benzer kıl fırçalar ilk olarak 1498'de Çin'de yapıldı. Fırçanın kılları, Sibirya'nın soğuk bölgelerinde yaşayan domuzdan alınıyor, bambu ve kemik sapa takılıyordu. Avrupa'ya ilk diş fırçaları da Çin'den getirildi. Naylonun icadından sonra 1938'de ilk naylon kıllı diş fırçaları üretildi.

Sütyen: Her şey Mary Phelps Jacob'un 1913'te elbisesine korsesi uymadığı için diktiği ilk sütyenle başladı. Jacob, bunun büyük ilgi görmesi üzerine 1914 yılında icadının patentini aldı. Birkaç yüz sütyen üreten Jacob, patentini Warner Kardeşler Korse Şirketi'ne sattı.

Kravat: Kravatı Avrupa'ya Hırvat askerleri tanıştırdı. 1635'de Otuz Yıl Savaşları'na katılmak üzere Fransa'ya gelen Hırvat askerler, boynu çepçevre dolandıktan sonra püsküller halinde aşağı salınan ya da uçları bir rozetle birleştirilmiş boyunbağları takıyorlardı.

Sandviç:DünyanIn her yerinde tüketilen sandviçi insanlığa 1762'de kumarbaz Baron John Montagu Sandwich hediye etti. Montagu, 24 saat kumar masasından kalkmamak için bir eliyle oynarken, bir eliyle ekmek dilimleri arasına yerleştirdiği et ve peyniri yemesiyle ün kazandı.

Ketçap: Hamburger ve patates cipsinin vazgeçilmez unsurlarından Ketçap'ı Çinliler, balık ve tavuk yemekleri için geliştirdi. Çin'de ke-tsiap olarak 1690'larda yaygınlaşan sos, İngiliz denizciler tarafından Singapur ve daha sonra da İngiltere'de tanıtıldı. Ketçap, 1740'larda da İngiltere'de yemek kitaplarına girdi.

Prezervatif: Prezervatifi ilk olarak, Fallop borularını tanımlayan İtalyan Doktor Gabriel Fallopius geliştirdi. Fallapius'un 1550'lerde yapıp binden fazla erkeğe denettiği hayvan bağırsağından yapılma prezervatifi, 2. Charles'ın doktoru Condom, daha ince hale getirip koyun bağırsağıyla yaptı.

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır