kapat
08.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Çok kriz yaşadım böylesini görmedim


Koç Holding Tüketim Grubu Başkanı Solakoğlu "Müşteriler artık haftalık değil, günlük ihtiyaçlarını düşünür oldu, satışlar azaldı" dedi
Ekonomik kriz, perakende zincirlerinin planlarını altüst etti. Pek çok zincir büyüme planlarını revize edip verimsiz mağazaları kapatırken, kimileri de yurtdışı yatırımlarını daha öncelikli hale getirdi. Migros'un cirosunun programın yüzde 5 altında olduğunu belirten Koç Holding Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu, "Müşteriler satın aldıkları ürün adedini ve gramajları düşürdüler. Eskiden haftada bir gelip sepeti doldururken şimdi daha sık gelip günlük ihtiyaçlarını almaya başladılar. Sepet başına düşen alışveriş miktarı da azaldı. Benim göreceli olarak perakendede işlerim iyi ama Türkiye iyi değil, rakiplerim de kötü durumda" dedi.

"40 yıldır piyasanın içindeyim. 1960 ihtilali, 1971 krizi, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı, 12 Mart, 12 Eylül, 1998 krizi, 1999 depremi; hepsini yaşadım. Ama hiçbirinin durgunluğu bu kadar uzun sürmedi" diyen Solakoğlu şunları söyledi:

"Büyük bir kesim yarının ne olacağını bilmiyor. Morali olmayan yeni gömlek almaz. Komşusu işten çıkan insan 'bana ne zaman sıra gelecek' diye düşünür, harcamaları kısar. Ekonominin yavaşlaması yeni işten çıkarmaları da beraberinde getirir. Bunlar çok tehlikeli. Hükümetin işin ciddiyetini yeterince kavrayıp kavrayamadığı konusunda ciddi kuşkular var insanlarda. Doların bugünkü değerini izah edecek mantıklı bir açıklamayı herkes bekliyor. İnsanlar dolarla kredi aldılar, yatırım yaptılar. Bu kadar insanın zararını kim nasıl karşılayacak?"

Yurtdışına yöneldik
Türkiye'nin dört bir yanında 500'ü aşkın market zincirine sahip Migros'un, ülkedeki durgunluk nedeniyle Rusya'daki yatırımlara daha fazla önem vermeye başladığını anlatan Solakoğlu, "Rusya ekonomisi, petrol fiyatının artması ve Putin'in göreve gelmesinden sonra ciddi bir şekilde iyileşti. O bölgede rakibimiz de yok. Dolayısıyla Rusya bizim için daha iyi bir pazar haline geldi. Önümüzdeki günlerde onuncu mağazamızın temelini atacağız. Mayıs ayında da Bulgaristan'da bir alışveriş merkezi açıyoruz" dedi.

Esen PİŞİRİCİ

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır