kapat
08.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Kırmızı eti unuttuk


Orta halli sofraların baştacı tavuk da krizden nasibini aldı. Birbiri ardına açılan yeni tesislerle "ucuza" beyaz et de hayal oldu
Tavukçuluk sektörü de krizden nasibini aldı. Mudurnu ve Nar Piliç'in üretimlerini tümüyle durdurmalarının ardından, Lades markasıyla tanınan Köy-Tür Tavukçuluk da 4 ayrı tesisinde üretime ara verdi. Neden hep aynı: Dövize endeksli yem maliyetinin artışı, marketlerin ödeme süresini 2 aydan 3 aya çıkartmaları ve banka borçları...

Eskişehir, Konya, Sakarya ve Samsun'daki tesislerde üretime ara verdiklerini ve 300'e yakın işçiyi de ücretsiz izne çıkarttıklarını açıklayan Köy-Tür Satış Direktörü Selçuk Tokgöz, durumlarını şu sözlerle özetledi:

"2000 zaten zor geçmişti. Üstüne bir de bu kriz gelince satışlar yüzde 10 azaldı. Marketler 2 ayda bir yaptıkları ödemeleri üç ayda çıkardılar. Artık daha verimli çalışmak zorundayız. En büyük sıkıntı üretimde yüzde 65-70 oranında dışa bağımlı olmamızdan kaynaklanıyor. Herkes tüketimini de kıstı. Son yıllarda üretici sayısı hızla artmıştı. Yılda toplam 750 bin ton tavuk kesiliyor. Kişi başına ortalama 10.5 kilo arz var. Geçen yıl tavuğun kilosu 1 milyon olmasına rağmen kişi başına tüketim ancak 10 kiloya çıkabildi. Bu krizden sonra alım gücü iyice düştü. "

HESAPSIZ ÜRETİM
Nar Piliç'in sahibi Gültekin Özçelik de üç hafta önce üretimi tümüyle durdurduklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Zaten 1.5 yıldır üretim fazlası vardı. Kar edemiyorduk. Kasım'daki krizle zora girdik. Bir de Şubat krizi gelince altından kalkamaz olduk. 550 çalışanımızı ücretsiz izne gönderdik. 300 çiftçi ise öylece bekliyor. Bankalarla görüşme halindeyiz. İnşallah birkaç hafta içinde yeniden üretime başlarız."

Beyaz et de gecen ay tüm tesislerini kapatan Mudurnu'nun sahibi Uğur Türesin ise, bir başka noktaya dikkat çekiyor:

"Vatandaş ucuza beyaz etmeye başlamıştı ki kriz çıktı. Tavuğun kilosu 1 milyondan 2.5 milyona çıktı. Ama bir çözüm bulunmazsa bu gidişle fiyatlar 5 milyona kadar çıkacak. Nasıl ki kırmızı et bitti, beyaz et de bitecek.

Çok ürettiğimiz için battık. Mudurnu'dan aileleriyle birlikte 25 bin kişi bizden ekmek yiyordu. Bu kadar insan mahfoldu."

Mine ŞENOCAKLI

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır