kapat
01.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Nusret'in ahı gitti vahı kaldı


Çanakkale savaşında destan yazan mayın gemisi Nusret'in özel sektörde hizmet verdiği dönemde orijinal parçalarının yüzde 97'sini yitirdiği anlaşıldı
18 Mart 1915'te İngiliz ve Fransız donanmalarının arasından sızarak Çanakkale Boğazına döktüğü mayınlar ile savaşın kaderini değiştiren Nusret Mayın Gemisi'nin orijinal halinden sadece yüzde 3-4 kadar parça kaldığı belirlendi. Bu saptama Kültür Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Mersin Valiliği'nce uzun çalışmalardan sonra yapıldı. Türk Donanması'na 1912'de katılan Nusret Mayın Gemisi, 1958 yılında hizmet dışına çıkartıldı. Daha sonra da özel sektöre satıldı. Nusret'i alan firma, öncelikli geminin omurgasını uzatıp daha sonra üzerinde ciddi tadilatlar yaparak kuru yük gemisi haline getirdi. Çok sayıda el değiştiren Nusret'in hatırasını yaşatmak için 1970'li yıllarda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın onayı ile Çanakkale'de orijinal ebat ve özelliklerinde beton maketi yaptırıldı.

MÜZELİK OLUYOR
Halen Mersin limanında bulunan Nusret gemisinin mülkiyetinin ise Kültür Bakanlığı'nca devralındığı öğrenildi. Mersin limanında bir kez batan ve bir kez de batmaktan kurtarılan Nusret gemisinin yapılan incelemeler sonucu ancak yüzde 3-4'ü kadar bir orijinal parçaya sahip olduğu anlaşıldı. Kültür Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nca Nusret'in orijinal parçalarının sökülerek Deniz Müzesi'nde sergilenmesi benimsendi. Deniz Müzesi'nde kurulacak Nusret Mayın Gemisi Köşesi'nde gemiden alınacak orijinal parçalar, gemiye ait fotoğraflar ile birlikte zenginleştirilerek sergilenecek.

Bu yöndeki nihai kararın bu yıl içinde alınarak Nusret'in çileli bekleyişinin sona ereceği, orijinal parçalar alındıktan sonra kalan kısmının jilet ve diğer materyallerin üretimi için kesimhaneye sevkedileceği belirtildi.

ESKİ KOMUTAN ÖFKE KUSTU
Deniz Kuvvetleri Eski Komutanı Emekli Oramiral Salim Dervişoğlu, "Nusret Mayın Gemisi'ne neden sahip çıkılmadığı" yönündeki sorumuz üzerine şunları söyledi:

"Bu konu şimdiye kadar çok istismar edildi. Nusret gemisi, 1950'li yıllarda hizmet dışına çıkartılıp satılmış. Benim Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığım sırasında da (1992) bu konu yanlış ve eksik bilgilerle gündeme getirilmişti. O zaman ki yönetenler, eğer bu gemiyi satmayalım, bu gemiyi müze gemisi olarak muhafaza edelim diye düşünselerdi en güzel hareketi yapmış olurlardı. Ama bu gemiyi satmayı uygun gördüler. Gemi satıldıktan sonra, omurgası ve kapısı dışında hiçbir orijinal parçası kalmayacak şekilde sökülmüş. Onu sökenler de vebal altındadır. Ve bunlar gittiler ticaret gemisi yaptılar. Hiçbir deniz subayı Nusret'in heba olmasını, jilet olmasını istemez."

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır