kapat
01.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Vatandaş yürüdü


Ekonomik kriz nedeniyle hükümeti eleştiren Emek Platformu üyeleri, Türkiye genelinde protesto yürüyüşleri yaptı, alternatifini açıkladı
İŞÇİ ve memur sendikaları ile sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Emek Platformu'nun hazırladığı alternatif program, yurdun birçok yerinde protesto yürüyüşleriyle halka dağıtıldı. Başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere, Gaziantep, Samsun, Adana, Antalya, Diyarbakır, Bursa ve İzmit gibi kentlerdeki Emek Platformu'nun kitlesel basın açıklamalarına, ekonomik krizi protesto eden çok sayıda vatandaş da destek verdi.

Hükümet şaşırma...
İstanbul'da Emek Platformu İstanbul Bileşenleri sabah önce Beyazıt Meydanı'nda toplanmaya başladı. İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Önder Karaman Sultanahmet'e yürümek isteyen kitleden yürüyüşün yasal olmadığını belirterek, basın açıklamasını Beyazıt Meydanı'nda yapmasını istedi. Ancak meydanda bulunan işçiler barikatın kaldırılması yönünde slogan atarak, güvenlik kuvvetlerini ıslıklamaya başladı. Tepkilerin artması üzerine de Karaman barikatı kaldırttı. Meydanda toplanan işçi ve memurlar, "Barikatı yıktık sıra Hükümet'te", "IMF uşağı Hükümet istifa", "Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma", "Yoksul işçi düşmanı Hükümet istifa" şeklinde sloganlar atarak daha sonra Yeniçeriler Caddesi üzeniden Sultanahmet Meydanı'na ulaştı. Burada, hükümeti temsil eden bir tabut için temsili cenaze namazı kılındı. Ardından tabut ayaklar altında çiğnenerek, yakıldı. Daha sanra Münür Aydın tarafından Emek Platformu tarafından hazırlanan alternatif program okundu.

Aynı saatlerde ise Emek Platformu Başkanlar Kurulu, tarafından hazırlanan Alternatif Program Ankara Güvenpark'ta basına kitlesel olarak açıklandı.

İşte Alternatif Program
TÜrk-İş, Hak-iş, Kamu-Sen ve Kesk'ten oluşan Emek Platformu, krizin çözülmesine yönelik alternatif ekonomik paketi açıkladı. Bugüne kadar yapılan programların yürümediğini belirten platform temsilcileri, "Devlet küçülmesin, özelleştirme sona ersin!" çağrısı yaptı. 1000'e yakın işçi ve memur Ankara, Güven Park'ta hükümeti protesto için biraraya geldi. Devlet Bakanı Derviş ve hükümetin planlarının ülkeyi düze çıkaramayacağını savunan sendika temsilcileri, devletin küçülme ve özelleştirme politikalarına derhal son vermesini istediler. Konuşmacılar Telekom ve THY'nin özelleştirilmemesi gerektiğini de vurguladılar.

ÖDP'den de 'boş tencere' mitingi
Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde düzenlediği "Tencerem boş, sabrım dolu" mitinginde binlerce kişi pahalılık ve yoksulluğa karşı yürüdü. Mitinge katılanlar hükümetin istifa etmesini istedi. ÖDP Lüleburgaz İlçe Örgütü tarafından düzenlenen mitinge çeşitli işçi ve memur sendikası da destek verdi. Hükümet Meydanı'ndan başlayan mitinge katılanlar yürüyüş boyunca "IMF defol bu ülke bizim, üreten biziz yöneten de biz olacağız, emekçiler yürüyor dayanışma büyüyor, susma sustukça sıra sana gelecek" şeklinde sloganlar attılar.

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır