kapat
01.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

'Ebedi gençlik beyindedir'


Halkla ilişkiler mesleğinin önderi Betül Mardin, "Ben organizatörüm. Ölüme hazırlıksız yakalanmam" diyor
Betül Mardin... 73 yaşında. Halkla ilişkiler mesleğinin lideri. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde haftada altı saat ders veriyor ve gelecek yıl kendi isteğiyle ders saatini dokuz saate çıkaracak. Her sabah kaynamış ayva yaprağı içse de, günde 15 dakikalık jimnastiğini aksatmadan yapsa da, o ebedi gençliği beyinde yaşayanlanlardan. Ve her şeye hazırlıklı olanlardan. o her şeye hazırlıklı olanlardan. Mardin, "Ölüme habersiz yakalanan çok kimse var ama ben organizatörüm habersiz yakalanmam" diyor. İşte Mardin'in ikinci baharı...

Büyükbabamın çocuk dediği 60 yaşındaydı

* Yaşlılık deyince bize neler söylersiniz?

Ben 18 yaşındayken, yaşı 48 olan adamın hayatı sona gelmiş diye düşünürdüm. Acaba ne iş yapıyor diye de aklımdan geçerdi herhalde.. Bu konuyu yaşamımdan bir anıyla anlatayım. Büyükbabam ve ev ahalisiyle birlikte yemek yiyoruz. Büyükbabam birisi için "Çok şeker çocuk, o" diye bahsediyordu. Çocuk dediği adamın yaşı 60'tı. Şimdi ben 73 yaşındayım. Ben, eskiden 40 yaşında olmadan hiç bana gelmeyin. Ben sizi dinlemem derdim. Yani yaşlılık diye bir şey yok. İhtiyarlık kafada olan bir şey.

* Enerjinizi nasıl sağlıyorsunuz?

Bir defa kendimi yaşlı hissetmiyorum. Bunun çok önemi var. Günde 15 dakika da olsa jimnastik yapıyorum. Yediklerime dikkat ediyorum. Yapamadığım ama yapmak istediğim şey ise bilmece, bulmaca çözmek. Çünkü beyindeki kasları çalıştırıyor.

* Yaşlandığınızı hissettiniz mi?

İnan ilk defa bu yıl yaşlandığımı hissetim. Bazı şeyleri istemez oldum. Çok uzak yolları gözüm yemiyor artık. Daha az ayrıntılı şeylerle uğraşmak istiyorum. Akşamları hiçbir yere çıkmaktan hoşlanmıyorum.

* Yaşlılığın en iyi yanı nedir?

Bir kere kimi sevdiğini, kimi sevmediğini biliyorsun. Bu bence işin en hoş yanı. Ben gençken herkesi severdim, herkesin de beni sevmesini isterdim. Bunu da ilk defa arkadaşım Turgut Özakman söylemişti. "Bak Betül.. Bazı insanlar sevilmemeli. Herkesi seversen olmaz. Bazılarını sevmediğin zaman prim de yaparsın" demişti.

* 73 yıllık yaşamınızın dönüm noktası nedir?

Hayatımın olayı bu mesleğe, halkla ilişkilere girmemdir. 1967 yılında reklamcı olmayı düşünürken Akbank'ta "insani ilişkiler" konusunda çalışmaya başladım. Başladıktan kısa bir süre sonra da yeni bir meslek bulduğumu hissettim ve onun üzerine yürüdüm.

KOLESTEROLLE BAŞA ÇIKARIM

65 yaşın üzeriyaşlı grubunda
Psikiyatrist Çağrı Yazgan, "yaşlılığı" şöyle tanımlıyor: "Bir yaş sınırını aşmaktır." Ve Yazgan şöyle devam ediyor: "ABD'de 65 ile 85 arası yaştakiler yaşlı, 85 ve üzeri yaşlardakiler de çok yaşlı diye gruplama yapılıyor. Türkiye'de ise 65 üstü yaş grubu için yaşlı denmektedir. ABD'de yaşlı nüfusu yüzde 12 iken Türkiye'de yüzde 5.5'dir. Bu oran 2025 yılında ABD'de yaşlı nüfusun iki katına çıkması bekleniyor. Türkiye'de de oran mantıken artacaktır, yaşam süresi uzayacaktır. Yaşam beklentisi 1920'lerde 40 yaşlarında, 1950-60'de 60 yaşa ulaşmış, şimdi de ABD'de 77-81 yaşa dek yaşam beklentisi var.

Hiçbir şeye kafa takmayın
Normal yaşlanmanın çok önemli faktörleri var. Bir insan belli bir yaşa geldikten sonra emekli oluyor, işinden kopunca üretkenliğinden uzaklaşıyor. Ev hanımları bile fiziksel yetersizliklerinden ötürü ev işlerinde yavaşlıyor ya da başkalarına devrediyor. Bunun dışında yakınlarının ölümüyle kayıplar yaşanmaya başlanıyor. Eş kayıpları çok sık görülen bir durum. Bu durum yeni başlangıç onlar için. Öyle bir grup var ki, bütün yakınlarını kaybetmiş. Yakın kaybetmek, insan hayatının akışını değiştiren ciddi bir etki. Alışılmışın dışına çıkıyor. 40 yıl beraber yaşadığı eşini kaybediyor ve strese giriyor.

Emekliliğe çekilmeyin
Emeklİlİk, kayıplar gibi pek çok faktör, tıbbi problemler kişiyi etkiler ama dünyadaki tüm Geriatri (Yaşlılık) psikiyatristlerinin uzlaştığı bir nokta var: Toplumun bir ön yargısı var ki, yaşlı kişi içine kapanıktır, üretkenliği olmaması normaldir. Üzülür, ağlar, geçmişi anar... Bu önyargı yanlış! Geriatri psikiyatrinin geliştiği ülkeler, Amerika, İngiltere veAvusturalya bu konuda daha ileriler, yaşlılıkta da gençlikte olduğu gibi depresyon hastalığının ortaya çıkabileceğine dair halkı bilinçlendiriyorlar. Depresyon yaşlılıkta da görülür. Bu insanların depresyonları var ki, içine kapanık, sinirli oluyorlar.

Spordan asla vazgeçilmemeli
* İnsan ilişkilerinde kopukluğa izin vermemeliler. Yaşlandığında zor ilişki kurabilecekleri yeni bir çevreye gitmemeliler. Bulundukları çevreyi korumak önemli. Dostlarla geçirilecek zamanlar hem hafızayı dinç tutar, hem de ruhen huzurluluk verir.

* Erken emekli olmamak lazım. Mümkün oldukça, yasal emeklilikten sonra da çalışmayı sürdürmeli.

* Çalışamıyorsa, günlük programlarını aksatmamalı. Spordan vazgeçmemeli.

* Sağlık kontrollerine dikkat etmeli. Yaş ileriyse, erken tanı daha önemli.

YARIN
* Üniversiteyi birincilikle bitiren 77 yaşındaki 'süper dede' Halis Beyhanoğlu, hangi kadınları düşünürken iç çekiyor? t Sohbet üstadı Orhan Boran'ın, kendini genç tuttuğunu söylediği alışkanlığı ne?

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır