kapat
01.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

İcrada rekor


Ekonomik krizle birlikte icra davalarında yüzde 300'lük artış var. Yılın ilk üç ayında sadece İstanbul Adliyesi'nde 86 bin dava açılarak bir rekor kırıldı
Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ile birlikte artan şirket iflasları, piyasada dolaşan karşılıksız çekler, ödenemeyen banka kredileri icra davalarını rekor sayıya ulaştırdı. Adliyeler koridorlara kadar taşan, masaların üstünü çalışamaz hale getiren icra dosyalarıyla tıka basa doldu. Hatta görülücek davalara hakimler ve avukatlar bile yetişemiyor. Öyle ki bir hakim günde 6 yüz dosyaya bakıyor.

14 icra dairesinin bulunduğu İstanbul Adliyesi'nde 2000'in ilk üç ayında açılan dava sayısı 57 bin 410 iken, bu yılın ilk üç ayında 86 bin 561'e ulaşıldı. Bu durumdan şikayetçi olan diğer bir kurum İstanbul Adliyesi'deki postahane. Yetkililer, artan tebligat sayısı yüzünden mektupları yetiştiremediklerini söylüyor.

CEP DAVALARI AĞIRLIKTA
Özellikle cep telefonları ile ilgili icra davalarının arttığı Şişli Adliyesi'nde dava yoğunluğu daha fazla. Şişli Adliyesi'nde bulunan 6 icra dairesinde geçtiğimiz yılın ilk üç ayı açılan dava sayısı 16 bin 398. Bu yılın ilk üç ayında ulaşılan rakam ise 48 bin 533.

Aynı yoğunluğu yaşayan diğer bir diğeri de Beyoğlu Adliyesi. Geçen yıl mart ayında açılan dava sayısının 12 bin 364 olduğu Beyoğlu Adliyesi'nde, bu seneki artış yüzde 300'ün üzerinde. Yetkililer, dava sayısındaki artışın en büyük nedeni olarak özellikle ödenmeyen cep telefonu borçları ile ilgili icra dosyalarını gösteriyor. İcra davalarını ağırlıklı olarak cep telefonları borçları, bankalarlardan kullanılan kredi borçları, taksitli yapılmış alışveriş borçları oluşturuyor.

Bu arada haciz işlemlerinin yaklaşık yüzde 70'i tahsil edilirken şimdi bu rakam ancak yüzde 20'yi buluyor. Avukatlar, krizin esas faturasının bundan sonra yaşanacağını belirterek, "İflaslar artmaya başlayınca, bu işin içinden çıkılamayacak" şeklinde konuşuyor.

İlker AKGÜNGÖR

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır