kapat
01.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Dövizden TL'ye dönün


YDH'nin kuruluşunda Derviş'le çalışan Cem Boyner'den çağrı: Herkes elindeki dövizin yüzde 10'unu pazartesi günü bozdursun krizi yeneriz
Yeni Demokrasi Hareketi'nin(YDH) kurucusu ve Beymen Mağazalarının sahibi işadamı Cem Boyner'den ilginç bir öneri geldi. CNN'de Taha Akyol'un konuğu olan Boyner, Türkiye'nin ekonomik gücününün büyüklüğüne değinerek şu çağrıda bulundu: Herkes elindeki dövizin yüzde 10'unu TL'ye çevirsin. Bakın dövizin fiyatı nasıl düşüyor.

Türkiye'nin krizi aşacak potansiyeli olduğuna dikkat çeken Boyner, "Önemli olan vatandaşın ülkesine, devletine güvenmesi. Herkes yumruğunu sıkmış bekliyor. Yumruklar sıkılıyken tokalaşmak mümkün olmaz" diye konuştu.

Türkiye'de hemen herkesin dolar birikimi olduğunu anımsatan Boyner, "Herkes bu birikiminin yüzde 10'unu bozdurup TL'ye geçse, dolar o gün düşüşe geçer. Bu yaklaşık 3-5 milyar dolar demektir" dedi. Boyner özetle şu görüşleri dile getirdi:

* Türkiye'de herkes nakit para ile çalışır. Otomobil alacak getirir masaya nakit parasını koyar. Son birkaç yıldır tüketici kredileri alışveriş ortamına girdi.

* Türk finans piyasalarının büyüklüğü gayri safi milli hasılanın yarısı kadar. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 200 civarında. Biz krizin yaralarını daha çabuk sararız.

* Bu krizin öncekilerden farkı bence güven eksikliği. Güven derken hükümete olan güvenden bahsetmiyorum. Toplumun kendisine olan güveninden bahsediyorum.

* Dış dünya bize neden yardım etsin. Adamlar bakıyor ekonomi dolarize olmuş. Vatandaş parasını dolarda tutuyor. Kiralar dolar üzerinden. O zaman biz önce kendi kaynaklarımızı devreye sokalım.

* Bu nedenle Türkler önce kendi dolarlarının çok değil yüzde 10'unu pazartesi günü bozdursun ve TL olarak değerlendirsin. İster repo yapsın, ister mevduat, ister hisse senedi alsın. Bakın döviz nasıl düşüyor.

* Artık birilerinin elini açması lazım. Para nereye kaçtı? Dolara, yastık altına. Bunların piyasaya çıkması lazım. Böylece devalüasyon oranı yüzde 40'lardan, yüzde 20'lere düşer.

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır