kapat

18.03.2001
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kızgın kumlardan serin 'magnum'a
Şarapları yıllandırmak isteyenlere iyi bir haber: Şarabı daha iyi olgunlaştıran 1.5 litrelik "magnum" şişelerde şaraplar, Türkiye'de de satışa sunuldu...

Son yıllarda müzayede evlerinin en önemli müzayede konularından biri de yıllanmış şaraplar. Nadide şarapların iyi rekolteleri üzerinden yıllar geçtikçe çok değer kazandığından, bunlar sık sık yapılan müzayedelerde el değiştiriyor. Buralardaki en gözde şaraplar ise "magnum" denilen 1.5 litrelik şişelerdeki şaraplar. Aynı şarabın aynı rekoltesinin normal şişesi mesela bin dolara satılıyorsa, 1.5 litrelik şişesi iki katına değil, 3-4 katına satılıyor... Zira yıllanmaya yatırılan kaliteli şaraplar magnum şişelerde daha iyi olgunlaşıyor. Magnumlarda mantarla şarabın arasında kalan hava boşluğu şarabın hacmine oranla daha az olduğundan, yıllanma daha yavaş cereyan ediyor.

Şarapseverler arasında popüler olan bu şişeler, ülkemizde Kavaklıdere'nin Altınköpük köpüklü şarabı hariç hiç kullanılmıyordu. Normal şarapların şişelenmesinde böyle bir uygulama yoktu. "Galon" denilen 2 litrelik dev şişelerde satılan ucuz sofra şaraplarının da magnum geleneğiyle bir ilgisi bulunmuyordu.

HEDİYE İÇİN İDEAL
Ancak son günlerde kaliteli şarap butiklerinde magnumlar sıkça gözükmeye başladı... Zira önce Kavaklıdere, ardından da Güler Sabancı'nın sahibi olduğu Gülor, yıllanmaya müsait kaliteli şaraplarını magnumlarda piyasaya verdiler. Kavaklıdere'nin Kalecik Karası, Öküzgözü, Boğazkere ve Narince şarapları ile Selection'ları, Gülor'un da Cabernet Sauvignon-Merlot harmanı ve Sangiovese'si, 1.5 litrelik şık şişelerde satın alınabiliyor. Bunlar tabii ki aynı şarabın normal şişesinin iki katı fiyatında değil, biraz daha pahalılar. Sebebi de hem şişelerin yurtdışından getirtilmesi, hem de çok özel, kalın mantarlar kullanılması.

Magnumların iyi yıllanma dışında bir başka hoşluğu da hediyelik olarak ve servis sırasında hoş bir etki yaratmaları. Kalabalık bir ev davetine giderken koltuğunuzun altında bir magnum götürmeniz, birdenbire evdeki ortama neşe katacak, herkes koca şişeye bakıp bir "Oooooo!" çekerek şarabın bir an önce açılmasını bekleyecektir. Bir davete götürülen böyle "dolgun" bir hediye kesinlikle sükse yapacaktır. Ya da bir restoranda birkaç kişi yemek yiyorsunuz. Ard arda birkaç şişe açtırmak yerine kocaman bir magnum açtırmak, büyük şişeden kadehleri doldurmak, sempatik bir görünüm yaratacaktır.

Kavaklıdere ve Gülor, bence magnumları akıl ederek güzel bir adım attılar. Sıra diğer üreticilerin de şarabın sunumuna hoşluk katacak yenilikler yapmalarında... Mesela yıllar yılı görmekten bıktığımız klasik şişe biçimleri ve renklerinde niye değişiklikler yapılmasın? Değişik değişik formlarda şişeler, sanat eseri gibi rengârenk, neşeli etiketler, niye olmasın? Şaraplarımızın resmi ve soğuk yüzleri biraz canlansa, yeni kuşaklara da cazip gelecek biçimlere bürünse fena mı olur?

MEHMET YALÇIN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır