kapat

18.03.2001
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
OSCAR Amca kapıda
Adını bir aktrisin amcasına benzemesinden ötürü alan Oscar heykelciği, bu yıl yazarımız Atilla Dorsay'ın şaşmaz tahminlerine göre, bakalım kimlere gidecek...

Evet, Oscar vakti geldi. 1927'den beri verilen, şaşaası ve dedikodusu her yıl artan ve tartışmalı olmakla birlikte dünyanın en etkin sinema ödülleri olma özelliğini koruyan Oscar'lar, 25 Mart gecesi yapılacak görkemli törenle sahiplerini bulacak. Bu yılın adaylarına bir bakalım ve galipleri tahmin etmeye çalışalım.

En iyi film Gladyatör
En iyi film adayları "Çikolata", "Kaplan ve Ejderha", "Erin Brokovich - Tatlı Bela", "Gladyatör" ve de "Trafik". Bu yılın özelliği aynı yönetmenin iki filmi birden aday; hem "Tatlı Bela", hem "Trafik" Steven Soderbergh'in elinden çıkma. Böyle bir olaya bildiğim kadarıyla ilk kez rastlanıyor. Ayrıca, İngiliz-Amerikan kültürünün tümüyle dışındaki bir film, Ang Lee'nin "Kaplan ve Ejderha"sı da aday. Hem en iyi film, hem de en iyi yabancı film dalında. Benigni'nin "Hayat Güzeldir" filmi de aynı başarıyı göstermişti. Bu yılki fark şu: Ang Lee filmini İngilizce çekmiş. Ama sonuç bence değişmeyecek: "Kaplan ve Ejderha" bu dalda değil, tıpkı "Hayat Güzeldir" gibi, yabancı film dalında ödül alacak. En iyi film de, büyük olasılıkla, birçok açıdan büyük ilgi çeken, tarihsel film akımını yeniden başlatan ve 12 dalda aday olan "Gladyatör" olacak.

En iyi yönetmen Soderbergh
"Çikolata"nın yönetmeni Lasse Hallström, yerini "Billy Elliott" adlı çok sevimli filmin yönetmeni Stephen Daldry'ye bırakmış. Ridley Scott "Gladyatör"le, Ang Lee "Kaplan ve Ejderha" ile ve Soderbergh iki filmiyle, "Tatlı Bela" ve "Trafik"le iki kez aday. En mantıklı sonuç, iki adaylık kazanan Steven Soderbergh'in heykelciği kucaklaması. Ama Oscar'larda mantık pek sökmez. Scott'la Soderbergh çekişecek.

En iyi erkek üçüncü kez Tom Hanks
Bu dalda "Before Night Falls"la İspanyol Javier Bardem, "Gladyatör"le

Russell Crowe, "Yeni Hayat"la Tom Hanks, "Pollock"la Ed Harris ve "Düşlerin Efendisi" ile Geoffrey Rush çekişecekler. Crowe sürpriz yapabilir, ama ben Tom Hanks'in tüm filmi sürükleyen oyunculuğunun ona heykeli üçüncü kez getireceğini düşünüyorum.

En iyi kadın oyuncu Julia mı?
"The Contender - Zirve Mücadelesi" ile Joan Allen, "Çikolata" ile Juliette Binoche, "Requiem For A Dream" ile Ellen Burstyn, "You Can Count On Me" ile Laura Linney ve "Tatlı Bela" ile Julia Roberts aday. Hemen herkes Julia Roberts'a banko diyor. Ben de öyle diyorum. Ama kumarbazlar, gerçekten iyi oyuncu olan ve daha önce de "Nixon"la aday olan Joan Allen üzerine oynayabilirler!

Yardımcı kadını bilemem ama erkek Finney olsun
Yardımcı erkeklerde "Zirve Mücadelesi" ile Jeff Bridges, "Vampirin Gölgesi"yle Willem Defoe, "Trafik"le Berlin galibi Benicio del Toro, "Tatlı Bela" ile Albert Finney, "Gladyatör"le Joaquin Phoenix aday. Del Toro ve Phoenix'in rekabetine karşın, bu ödülün büyük oyuncu ve hiç Oscar almamış Albert Finney'e gitmesini diliyorum. Kadınlarda ise "Çikolata" ile Judi Dench, "Pollock"la Marcia Gay Harden, "Almost Famous"la hem Kate Hudson, hem Frances McDormand ve de "Billy Eliott"la Julie Walters aday. "Çikolata"nın dışındakileri göremediğimiz bu dalda tahmin yapmak istemiyorum.

Gürültülü Kaplan ve Ejderha
Yabancı filmler dalında "Kaplan ve Ejderha"nın dışında, Meksika filmi "Amores Perros, Çek filmi "Bölünürsek Kaybederiz", Belçika filmi "Everybody Famous" ve Fransız filmi "Le Gout des Autres" var. Bunca gürültü koparan "Kaplan ve Ejderha"nın kazanması sürpriz olmayacak.

İŞTE OSCAR'IN PERDE ARKASI
Görkemli liste: Hiç alamayanlar

Oscar ödülleri için tartışmalı demiştik. İşte bugüne dek ödülü hiç alamamış olan ünlü yönetmenlerden bazıları: Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Orson Welles, Robert Altman, Michelangelo Antonioni, Robert Bresson, Marcel Carn, John Cassavetes, Stanley Donen, Sergey Eisenstein, Fassbinder, Howard Hawks, Joris İvens, James Ivory, K. Kieslowski, Stanley Kubrick, Emir Kusturica, Akira Kurosawa, Fritz Lang, Sergio Leone, Joseph Losey, Ernst Lubitsch, Sidney Lumet, Louis Malle, Rouben Mamoulian, Kenji Mizoguchi, F. W. Murnau, Max Ophuls, Yasujiro Ozu, P. P. Pasolini, Sam Peckinpah, Arthur Penn, Roman Polanski, Nicholas Ray, Jean Renoir, Alain Resnais, Eric Rohmer, Roberto Rossellini, Carlos Saura, Ettore Scola, Martin Scorsese, Douglas Sirk, Preston Sturges, Andrei Tarkovsky, Taviani kardeşler, François Truffaut, King Vidor, Luchino Visconti, Andrzej Wajda, Raoul Walsh, Wim Wenders...

Oyuncuları sıralamaya ise yerimiz yetmez. Ama Greta Garbo'dan Marlene Dietrich'e, Ava Gardner'den Hedy Lamarr'a, Richard Burton'dan James Mason'a, Judy Garland'dan Marilyn Monroe'ya, Kirk Douglas'tan Cary Grant'a, Peter O'Toole'dan Dirk Bogarde'a, Jean Gabin'den Michel Simon'a, Yves Montand'dan Alberto Sordi'ye; o kadar çok ünlü ve yetenekli oyuncu Oscar'ı alamadılar ki...

Nasıl, Oscar ödüllerinin hâlâ sinemanın en büyük ve ciddi ödülleri olduğunu düşünüyor musunuz?

ATİLLA DORSAY


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır