kapat

21.03.2001
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Ekonomide yeni sayfa

Dünkü ihale ile piyasalar ve tasarruf sahipleri ekonomi yönetimine yeni bir kredi açtı. Yapılanların doğru olduğunu, bu yolda ilerlemeleri halinde desteklerinin de süreceğini belli ettiler.

Hazine'nin hem istediği miktarda borçlanması hem de bu miktarın 2.5 katı düzeyinde bir taleple karşılaşması, ihalenin başarılı geçtiğini, bu kağıdın ikinci el piyasasının güçlü olacağını ve faizinin düşeceğini gösteriyor. Nitekim ihalede yüzde 125 bileşik faizden satılan 98 günlük bononun faizi akşama doğru yüzde 107'ye indi. Bu eğilim, ikinci el piyasanın çalıştırılması açısından önemli. Denilebilir ki, dün 19 Şubat krizinden bu yana en iyi günü yaşadık.

* Halkın desteği- İhalenin asıl başarısı, banka sisteminin beklemediği şekilde, halktan gelen taleple gerçekleşti. Yüzde 40 dolayında beklenen 98 günlük faiz bu nedenle 33.5 düzeyinde oldu. 33.5'in banka komisyonu çıkarıldığı halde aylık kazancı yüzde 9'a denk geliyor. Ancak bu orandan alım yapanların sayısının çok az olduğunu ve düşen faizlerden ancak alım yapabildikleri anlaşılıyor. Dolayısıyla aylık kazanç biraz daha aşağıya düşüyor.

* Başarının şartı- Dünkü ihaleden kağıt alanların itfa sonrasında karlı çıkabilmeleri için, önümüzdeki üç ayda gerçekleşecek enflasyonun birikimli olarak yüzde 25'i aşmaması gerekiyor.

Yine dünkü ihaleden kağıt alanların kârlı çıkabilmeleri için döviz kurunun da bu oranın altında kalması lazım.

Son olarak faizlerin artmaması, dünkü faizlerin 3 ay boyunca tepe noktasını oluşturması, hatta düşmesi de şart.

* Üç ayda olacaklar- Dünkü Hazine ihalesinde ortaya çıkan sonuçla normal koşullarda bu gelişmelerin olması beklenebilir.

İhaleden sonra, faizlerin düşüşünün artık daha kolay olduğu, kuru tutmanın maliyetinin azaldığını söylemek mümkün.

Borsanın ise önü devalüasyonla açılmıştı. Önceki günkü düşüşüde ihalede rekor bir faizin ortaya çıkmasındandı. İhale başarılı atlatıldı ve borsa dün yüzde 3.79 yükseldi. İki ana yatırım aracının getirisinin azalması, piyasaların çalışmaya başlamaları, ekonomi yönetiminin yeni icraatları, IMF ile anlaşma ve ekonomik programın kesinleştirilmesi gibi önümüzdeki dönem satın alacak yeni beklentilerin bulunması borsayı canlandıracak etkenler.

* Halkın mesajı- Dünkü başarılı ihale ile ekonomide yeni bir sayfa açıldı. En önemlisi kara bulutlar dağıtıldı. Krizden çıkış için ilk büyük adım atıldı.

İhale ile ekonomi yönetimine verilen destek aynı zamanda hükümetin izlemesi gereken yolu da çok net biçimde belirliyor. Halk ekonomi yönetimine "doğru şeyler yaparsanız ben varım" diyor.

Bu yoldan sapılması halinde tepkilerin de çok sert olması beklenmeli. Hükümet bu zafer sarhoşluğu içinde kararlığını gevşetirse yine duvara toslarız.

* Sonuç- "Aşırı cesur olmak, aşırı ölçülü olmaktan iyidir" Machıavelli

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır