kapat

21.03.2001
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Ortakların beyanı gerekmeyen gelirleri

Anonim ve limited şirketlerin ortağı olan gerçek kişiler, yıllık gelir vergisi verseler dahi aşağıdaki gelirlerini beyan etmeyecekler.

1- Ücret Gelirleri
Anonim ya da limited şirket ortakları, ücret olarak nereden ve kaç yerden gelir elde ederlerse etsinler bu gelirlerini beyan etmeyecekler. Başka gelirleri nedeniyle beyanname verseler dahi, ücret gelirlerini bu beyannamelerine dahil etmeyecekler.

2- Faiz ve Repo Gelirleri
Banka mevduat faizi ve repo gelirleri ile döviz tevdiat hesabından elde edilen faiz gelirleri, tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek. Başka gelirler nedeniyle beyanname verilse dahi, bu gelirler yine beyan edilmeyecek.

3- Özel Finans Kurumlarından Alınan Kâr Payları
Faizsiz olarak kredi verenlere ödenen kâr payları, kâr-zarar ortaklığı belgesi karşılığı ödenen kâr payları, özel finans kurumlarınca, kâr-zarara katılma hesabı karşılığında ödenen kâr payları, tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek.

4- A ve B Tipi Fonlar
A ve B tipi fonlardan elde edilen gelirler de, tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek.

5- İşyeri Kira Gelirleri
2000'de yıllık gayrisafi tutarı 4 milyar 375 milyon lirayı aşmayan işyeri kira gelirleri de beyan edilmeyecek. aşması halinde, tamamı beyan edilecek. Geliri yalnızca işyeri kira gelirinden ibaret olanlar, yıllık 17 milyar liraya kadar olan işyeri kira gelirleri nedeniyle, vergi ödemeyecekleri gibi, stopajın mahsubu nedeniyle üste vergi iadesi bile alacaklar.

6- Borsa Gelirleri
Borsadan elde edilen gelirler, enflasyondan arındırıldıktan sonraki tutarı 3,5 milyar lirayı aşmadığı sürece, beyan edilmeyecek. Hisse senetlerinin iktisap tarihinden itibaren 3 aylık süre geçtikten sonra elden çıkartılmasından ortaya çıkan kazançlar da gelir vergisine tabi değil. 2000 yılı enflasyondan arındırma oranı, yüzde 100'ün üzerinde belirlendiği için, borsa kazançları tutarı ne olursa olsun, beyan edilmeyecek.

7-Sınırı Aşmayan Temettü Ya da Kâr Payı
Temettü ve kâr payı gelirlerinde, 2000 yılı için 4 milyar 375 milyon liralık sınır var. Elde edilen temettü ve kâr payı gelirinin, gayrisafi tutarı 4 milyar 375 milyon lirayı aşmadığı sürece beyan edilmeyecek. Aşması halinde, aşan kısım değil, tamamı beyan edilecek.

8- Telif Gelirleri
2000 yılında elde edilen telif geliri, herhangi bir tutar ile sınırlı olmaksızın beyan edilmeyecek.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır