kapat

21.03.2001
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
SEDAT SERTOĞLU(ssertoglu@sabah.com.tr )


Büyük destek...

Türkiye ile yeni ABD yönetimi arasında ilk yüksek düzeyde resmi temasları, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, bu ay sonu yapacağı Washington gezisinde gerçekleştirecek.

Amerika-Türk Konseyi ATC ile, bizim DEİK bünyesinde kurulu olan Türk-Amerikan İş Konseyi'nin ortaklaşa düzenlediği yıllık konferansta konuşacak olan İsmail Cem, Ritz-Carlton otelindeki konferansın bitiminden sonra resmi temaslarına başlayacak.

Dışişleri Bakanı Cem, Bush yönetiminin Triumvira'sı olarak nitelenen, en güçlü üç ismi biraraya gelecek.. Burada çok ilgi çekici bir nokta, randevuların çok kısa bir süre içinde alınabilmesi. ABD kaynakları bu konuda "Bu kadar kısa süre içinde bu isimlerin Dışişleri Bakanı'nız Cem'e randevu vermeleri, Bush yönetiminin Türkiye'ye gösterdiği büyük ilginin en somut işaretlerinden biridir" dediler.

Cem'in Washington'daki ilk resmi görüşmesi, Bush'un yardımcısı Dick Cheney ile olacak..

Cem bu görüşmenin hemen ardından, Dışişleri Bakanı Powell ile biraraya gelecek. Cem-Powell görüşmesi, ABD Dışişleri Bakanı'nın vereceği çalışma yemeği ile öğlen de sürecek.

İsmail Cem daha sonra bir başka çok önemli isimle bulaşacak. Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı bayan Rice..

Dışişleri Bakanı'nın ABD'nin en tepesindeki üç isim ile yapacağı görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkiler, bütün boyutları ile masaya yatırılacak. örüşmelerde, ABD tarafından Türkiye'ye büyük destek mesajları çıkması bekleniyor..

Bu arada Cem'in Washington'da ABD Savunma Bakanı Rumsfeld ile de görüşmesi bekleniyor. Bu görüşmenin tarih ve saati birkaç gün içinde belirlenecek.

İsmail Cem daha sonra Amerikan Kongresi'nin iki kanadını oluşturan Senato ve Temsilciler Meclisi'nin Uluslararası İlişkiler ve Dışişleri Komisyonları'nın temsilcileri ile Kongre'de biraraya gelecek. Bu görüşmelerin tarih ve saatleri de birkaç gün içinde belirlenecek.

Gördüğünüz gibi, Washington'da İsmail Cem'e çok büyük ilgi var. Biz de, Cem'in bütün bu temasları sırasında kapalı kapılar arkasında neler olup bittiğini öğrenip sizlere duyurmaya çalışacağız..

Bizim Beltway ekibi ne güne duruyor..

DEİK'in açıklaması
Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi yani "DEİK", Pazartesi günü bu sütunda okuduğunuz, Bahçeli'nin Washington toplantısına gitmemesi, yerine Cem'in konuşmacı olarak katılması konusundaki yazımız üzerine, bir açıklama yaptı.

DEİK Direktörü Çiğdem Tüzün telefonla yaptığı açıklamada, Mart sonunda yapılacak toplantıya, Bahçeli, Cem ve Önal'ın davet edildiğini söyledi.

Tüzün, Bahçeli'nin, ancak Kurban Bayramı sırasında ve de "Hiçbir gerekçe göstermeden maalesef katılamayacağım" diye haber gönderdiğini ve zaten davetli olan Cem'in konuşmacı olduğunu kaydetti. Önal'ın da yeni gelişmeler sonucu, katılımdan vazgeçtiğini anlatan Çiğdem Tüzün, "Cumhurbaşkanı'nın Aliyev onuruna verdiği davette Bahçeli ile karşılaştığını ve kendisine sitem ettiğini" de anlattı.. Tüzün, Kemal Derviş'in de bir konuşma yapacağının altını çizdi.

Dışişleri ile Makedonya konusunu konuşurken, aklıma geldi ve DEİK'in İsmail Cem'e resmi davetinin ne zaman geldiğini sordum. "3-4 hafta önce" dediler..

Neyse, bu konuyu burada noktalamak ve DEİK'teki dostlarımızı daha fazla üzmek istemiyoruz. Onlara başarılar diliyoruz. Ama şunu da hatırlatmak isteriz; bu sütunun sahibinin Washington'daki kontaklarını bilenler, onun, orada olup biten hemen herşeyi öğrenebileceğini de bilirler..

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır