kapat

21.03.2001
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Superbahis
Ecevit'ten AB'ye: Bizi böyle kabul et
BAŞBAKAN Bülent Ecevit, Avrupa Birliği'ne "Türkiye'yi böyle kabul edin" çağrısında bulundu ve "Bizim özel konumumuz var" diye ekledi.

Ecevit, önceki gün Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen AB Ulusal Programı'nı SABAH'a değerlendirdi. Ecevit, Program'ın AB'nin beklentilerini karşılamayabileceği yolundaki endişeler için şunları söyledi:

"Türkiye'nin konumu, bütün AB ülkelerinin hatta bütün aday ülkelerin konumundan çok farklı. En sorunlu ülke Türkiye. Jeopolitik konumu dolayısıyla her taraftan tehditlerin, tehlikelerin yöneldiği bir konumda. Buna rağmen İslam ülkeleri arasında en özgün durumu bulunan, bir yandan demokratik, bir yandan laik, bir yandan çağdaş, ama bir yandan da bölücülük gibi tehditler altında. Yani anlatabilmeliyiz ki; bizim özel bir konumumuz var."

UMUTLU ÇIKIŞLAR VAR
Ecevit, AB'nin "Sorunlarınızı çözdükten sonra gelin" gibi bir yaklaşım sergilemesi olasılığına ilişkin sorumuzu da şöyle yanıtladı:

"O sorunlarla cebelleşen bir Türkiye, aynı zamanda AB'ye pek çok çıkar sağlıyor, her şeyden önce güvenlik sağlıyor, yeni alanlara yeni ufuklara açılma olanağını sağlıyor, Avrasya sürecinde. Türkiye'yi bu haliyle bir ölçüde kabul etmeleri gerekir. Bizim özel durumumuz var. Ama bizim bunu çok iyi anlatmamız gerekiyor."

Ecevit, dış kaynak desteği konusunda ise "umut verici çıkışlar" olduğunu söyledi. Dış kaynak konusunda G - 7'lerin "birlikte ve etkin" bir şekilde devreye girmesinin, G-7'lerin içinde yer almadığı halde İsviçre'nin de G-'lerle birlikte hareket etmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Ecevit, "Şu aşamada somut rakam beklemiyoruz tabii. Programın ortaya çıkması lazım. Ama şu ana kadar yapılanlardan öncelikli önlemlerden çok memnun oldukları anlaşılıyor" dedi.

PROGRAM'IN YANKILARI

AB Komisyonu sıkı incelemede
AB Komisyonu sözcülerinden Jean Christophe Flori, Ulusal Program'ın Türk Hükümeti tarafından onaylanması ve AB'ye resmen sunulmasının ardından tepki göstermek için zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi. AB Komisyonu'nun günlük olağan basın toplantısında bir soruyu yanıtlayan Flori, Ulusal Program'ı teslim aldıklarını belirterek, "Düşünmek için zamana ihtiyacımız var. Belgeyi çok iyi incelemek gerekiyor" dedi.

AP üyesi Duff: Önemli ve olumlu
AVRUPA Parlamentosu üyesi İngiliz liberal parlamenter Andrew Nicholas Duff, yazılı bir açıklamayla Ulusal Program'ın önemli ve olumlu bir adım olduğunu belirtti. TBMM ile Avrupa Parlamentosu arasında diyalog organı olan Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Başkan Yardımcısı olan Duff, açıklamasında, Ulusal Program'ın, Türkiye'nin modern liberal demokrasiye geçişinin temel planını oluşturduğunu ifade etti. Daff, Kürtçe eğitim gibi AB'nin tüm isteklerine yanıt getirmediğini ancak, yine de"tarihi bir adım" olduğuna dikkati çekti ve Türkiyesiz Avrupa olamayacağını vurguladı.

Alman basını "yeterli" bulmadı
ALMAN basını, Ulusal Programa geniş yer verdi. Frankfurter Allgemeine gazetesi olumlu görüş belirtirken, Berliner Morgenpost gazetesi, "reform programı"nın tüm talepleri yerine getirmediğini öne sürdü. Frankfurter Rundschau gazetesi de UP'nin, AB taleplerinin gerisinde kaldığını iddia ederek, özellikle idam cezasının kaldırılması konusunda güvence verilmediğini ifade etti.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır