kapat

21.03.2001
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Superbahis
Dışişleri'nin sır belgesi
Dışişleri, RP'li Cin'in soru önergesine yanıt olarak Erbakan'ın Kaddafi'yle Başbakan olarak değil, İslam Halk Komutanlığı üyesi olarak görüştüğünü belgesiyle bildirmiş

ANKARA DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel'in, Milli Görüş iddianamesiyle yeniden gündeme gelen Necmettin Erbakan'ın, Uluslararası İslam Halk Komutanlığı (UİHK) üyesi olduğu iddiası, Dışişleri tarafından Libya kaynaklarına dayanılarak belgelendi.

Erbakan'ın 4-6 Ekim 1996'da REFAHYOL Hükümeti'nin Başbakanı sıfatıyla Libya'ya yaptığı olaylı gezi sonrası Erbakan'ın Uluslararası İslam Halk Komutanlığı Genel Sekreterlik üyesi olduğu iddiası ortaya atılmış, ancak kanıtlanamamıştı. Savcı Yüksel'in iddianamesinde de yeralan bu konuyu, Dışişleri Bakanlığı'nın, 20 Mayıs 1997'de hem RP grubuna, hem de Başbakanlığa gönderdiği bir yazıyla Libya kaynaklarına dayanarak belgelendirdiği ortaya çıktı.

Dönemin RP İçel Milletvekili Halil Cin'in 20 Mayıs 1996'da verdiği yazılı önergesine Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in verdiği yanıt yazısında şu bilgiler yer alıyor: Dışişleri'nin yazısında 9 Temmuz 1996'da UIHK'nın Libya Resmi Haber Ajansı JANA'da yayınlanan açıklamasına da yer veriliyor. Yanıt yazısına İngilizce orijinali ile eklenen açıklamanın çevirisi özetle şöyle:

"Kuruluşundan bu yana ilk kez Uluslararası İslam Halk Komutanlığı güç kazanarak, bir İslam devleti olan Türkiye'nin başbakanı olmuştur. Necmettin Erbakan, Komutanlığın asistan sekreteridir. Uluslararası İslam Halk Komutanlığı hareketlerinin amacı güç kazanımı üzerine değil, sokakların kontrol edilmesi üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle Komutanlık gerekli iştişarelerde bulunacaktır."

LAİK TÜRKİYE'Yİ YÖNETİYOR!
Bu açıklamadan üç ay sonra 4-6 Ekim tarihinde Başbakan Erbakan'ın Libya'ya gittiğini hatırlatan Dışişleri, şu noktalara dikkat çekiyor:

*Erbakan'ın ziyaretinin ilk gününde El Sems gazetesinde yayınlanan "Türk Hükümetinin Başbakanı olarak değil, İslam Halk Liderliği'nde (Komutanlık) seçkin bir üye olarak hoşgeldin Erbakan" başlıklı makalede, Türkiye Cumhuriyeti'nin halen Atatürk'ün laik ilkeleri doğrultusunda yönetilmekte olduğu, hükümetin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tansu Çiller'in elinde bulunduğu, dolayısıyla bir İslami parti olan Rehaf Partisi'nin ve Erbakan gibi dindar bir adamın laik Türkiye'yi yönettiğine inanılmasının mümkün olmadığı, Erbakan'ın lider Kaddafi'nin başkanlığını üstlenmiş bulunduğu UIHK'nın önde gelen üyesi olarak karşılanması gerektiği ve aslen bu Komutanlığı ziyarete geldiği belirtilmiş ve makalenin sonunda altı çizili olarak (Libya'nın bu ziyarete ihtiyacı yoktur, bu ziyaretten ilk ve son yarar sağlayacak olan da Libya değil, Türkiye'dir) ifadeleri yeralmıştır.

* Keza Kaddafi, Erbakan'ı Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak değil de UIHK Genel sekreterliği üyesi sıfatıyla kabul ettiğini vurgulamıştır."

Kutan da örgüttenmiş!
DIŞİŞLERİ, Uluslararası İslam Komutanlığı ile RP ve Erbakan'ın ilişkilerini de tek tek sıralıyor. Yanıtta UİHK'nın kongrelerine halen Fazilet Partisi Genel Başkanlığı görevini yürüten Recai Kutan'ın da katıldığı belirtiliyor. Bu konuda şu bilgiler veriliyor: Komutanlığın kuruluşundan altı ay sonra 19-21 Mart 1990'da düzenlenen ikinci Genel Kongresi'ne, dönemin RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan başkanlığında, dönemin Konya Belediye Başkanı Halil Cin, Diyanet İşleri eski Başkanı Lütfü Doğan, Recai Kutan ve Fikret Sarıkahya ile Avrupa Milli Görüş Teşkilatı Başkanı Osman Yumakoğulları-'ndan oluşan bir heyet katılmıştır. Kongre'ye ayrıca, KKTC'den dönemin Cumhurbaş kan-lığı danışmanı Ahmet Aker ile Rıfat Yücelten iştirak etmişlerdir.

Hoca'nın malvarlığına ne oldu?
NECMETTİN Erbakan'ın Show TV'de yayınlanan bir haber nedeniyle açtığı davayla ilgili olarak mahkemeye gönderdiği mal beyanı listesi herkesi şaşırttı. 1995 yılında Meclis Araştırma Komisyonu'na verdiği mal beyanında, gayrimenkulleri ve tasarrufları sayfalar dolduran Erbakan'ın, mahkemeye gönderdiği yazıda sadece "3 milyar liralık aylık aldığı, eşine ve kızına baktığı, 3 evi ve bir yazlığı olduğu, başka malvarlığı ve geliri bulunmadığı" bildirildi.

Erbakan'ı bir kez daha mal beyanında bulunmaya zorlayan olay, Show TV'de "Erbakan'ın Çilingir Sofrası" başlıklı bir haberin yayınlanması üzerine açılan tazminat davası. Yayında kişilik haklarına hakaret edildiği gerekçesiyle Reha Muhtar aleyhine dava açan Erbakan, 20 milyar lira tazminat istiyor.

Yargıç M. Ülkü Güngör, Erbakan'ın mali durumu ile ilgili belgenin mahkemeye geldiğini, davalıların mali durumu ile ilgili belgenin ise henüz ulaşmadığını kaydetti. Davalıların mali durumunu gösterir belgelerin beklenmesine karar verilerek duruşma ertelendi.

"BAŞKA MALI YOK"
Erbakan'ın mali durumu ile ilgili polis memurları İsmail Turan ve Murat Yağan tarafından hazırlanan yazı ise, görevli oldukları 50. Yıl Polis Karakolu Amiri Başkomiser Ali Turt imzasıyla mahkemeye ulaştırıldı. Yazıda Erbakan'ın milletvekili emeklisi olduğu, 3 milyar lira aylık aldığı, ek geliri bulunmadığı, kendisine ait evde oturduğu, kira ödemediği, bakmakla yükümlü olduğu eşi ve bir kızının bulunduğu, oturduğu evin dışında Ayrancı ve İstanbul'da birer ev, Balıkesir Altınoluk'ta ise bir yazlık eve sahip olduğu kaydedildi. Yazıda, davacı Erbakan'ın başka mal varlığı ve gelirinin bulunmadığının yapılan tahkikattan anlaşıldığı belirtildi.

İşte Meclis'teki beyanı
Erbakan'In 1995 yılında Meclis Malvarlığını Araştırma Komisyonu'na gönderdiği beyanda ise, o güne kadar yaptığı tasarruflarının toplam değerinin 148 kilogram altına karşılık geldiği belirtiliyordu. Erbakan'ın üzerinde şu gayrimenkuller görünüyordu:

* Fatih'te icraen 1973'de alınan 147 ve 65 metrekarelik iki daire,

* Ankara Ayrancı'da 135 ve 160 metrekarelik iki daire,

*Ankara Kazan'da 590 metrekarelik arsa hissesi

*İzmir Bahçecik'te 1978'de alınan 132 ve 2140 metrekarelik iki arsa

*Ankara Çayyolu'nda 1991 yılında ME-SA'dan satın alınan 700 ve 651 metrekarelik iki arsa

*Balıkesir Altınoluk'ta 1983'de alınan 1180, 4480 ve 8440 metrekarelik üç zeytinlik

* Sinop'ta annesinden intikal eden 21 parça arsa-tarla

* Kendisine ait Mercedes 200 E, eşine ait Mercedes 300 SE, kızına ait Opel Vectra otomobil.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır