kapat

21.03.2001
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aktif Dagitim
Hastanın ilaç çığlığı
Sağlık Bakanlığı ilaca yüzde 15 zam teklif etti, üreticiler en az yüzde 30 istiyor. Kanser ve kalp hastaları ise Fransa'ya konan ambargo nedeniyle zor günler yaşıyor

Dövizde yaşanan dalgalanma nedeniyle ilaca fiyat verilmesinde sıkıntı devam ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın ilaç üreticileriyle yaptığı toplantıda, bakanlığın yerli ilaca yüzde 15 oranında zam önerdiği, ithal ilaçlar için ise doların 820 bin liradan hesaplanmasını teklif ettiği öğrenildi.

Döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle ithal ilaçlara fiyat verilemeyince dün Sağlık Bakanlığı bürokratları ile İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası yöneticileri biraraya geldi. Toplantıda, bakanlığın ithal ilaçlar için doların 820 bin liradan hesaplanmasını istediği, yerli ilaca ise yüzde 15 zam teklif ettiği belirtildi. Edinilen bilgiye göre, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası yöneticileri, bu teklifi yetersiz buldu.

1 NİSAN'DA ZAM
Yurtdışından getirilen ilaçlara fiyat alınamadığı için bir sıkıntı yaşandığını kaydeden yöneticiler, ekonomik krizin "yerli ilaç sanayiini daha çok vurduğunu", bu yüzden yerli ilaca yüzde 30 oranında zam verilmesi gerektiğini söylediler. Toplantıdan bir sonuç alınamadı. Ancak Sağlık Bakanlığı'nın verdiği teklifi 1 Nisan'da uygulamaya koyacağı öğrenildi.

KANSERLE SAVAŞAN GAZETECİNİN İSYANI
Kalp ve kanser hastaları Türkiye'nin Fransa'ya 'Ermeni yasası' nedeniyle koyduğu ambargo yüzünden zor günler yaşıyor. Kanser ve kalp hastalıklarına karşı geliştirilen ilaçların patentini elinde bulunduran ve dünyaya pazarlayan Fransa'ya konan ambargo, hastaları perişan etti. Kanser hastalığına yakalanan Kazım Kanat'ın Akşam Gazetesi'ndeki köşesinde önceki gün duyurduğu haber yürekleri burktu. Kazım Kanat, kendisinin de içinde bulunduğu kanser hastalarının durumuyla ilgili şunları yazdı:

"... Fransa'ya ambargo koyduk. Sanki umurlarında. Kanser ilaçlarını bulan (Patent Fransa'ya ait), dünyaya satan onlar. Kalp hastalığına ilaç bulan ve dünyaya satan onlar. Biz Fransa'ya ambargo koyuyoruz. Ve ne kalp ilacını, ne de kanser ilacını gümrükten çekemiyoruz. Neymiş efendim, Fransa'ya ambargo koymuşuz. Yaşamla savaş verenler haykırıyor: 'Makarnaya mı ambargo koydun? Bu makarna değil ki! Bu ilaç benim yaşamım için en değerli şey'

Kanser hastaları tedavi olamadığı için ölüyor. Kalp hastaları ilaç bulamadığı için ölüyor. Dahası ve utancı da şu: 5 milyon liralık ilaçlar, karaborsada 50 milyon liraya bile bulunmuyor. Bırakın şu Fransa kompleksini de gümrüklerden ilaçları çekin, hastalar ölmesin. Ey Sağlık Bakanı Bay Durmuş, ey SSK'dan sorumlu Bay Okuyan, hastalar feryat ediyor. Ne olur onların sesini duyun, duyurun."

Kazım KANAT


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır