kapat

21.03.2001
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aktif Dagitim
'Berdel' 15 yılın sonunda kanadı
İsmail Demir, 15 yıl önce 'berdel' geleneğiyle evlendiği eşini bırakmasını isteyen kardeşini öldürdü, babasını da ağır yaraladı.

BERDEL... Nice filmlere, nice romanlara konu olan bu töre dün bir aile faciasına neden oldu. Olay Gaziantep'in Şahinbey ilçesine bağlı Sarıkaya Köyü'nde meydana geldi...

İsmail Demir, 15 yıl önce berdelle Besey Demir'le evlendi. Kızkardeşi Elif Çınar da, karısının ağabeyi Halil Çınar'a verildi. Ancak, bu 'berdel'le kurulan yuva baba Mehmet Demir'in planıyla bozulmak istendi.

BUNA KARŞI ÇIKTI
Baba Demir, Cuma Polat'la evli olan 6 çocuklu kızı Rahime Demir'in ölümüyle torunlarını öksüz bırakmamak için Halil Çınar'la berdel usulü evlendirdiği kızı Elif'i, dul kalan damadına vermek istedi. Harekete geçen baba Demir, çocuğu olmayan kızı Elif'i baba evine çağırdı. Elif Çınar, babasının isteği üzerine 15 yıllık kocasından ayrılarak baba ocağına döndü. Berdel'in bozulup karısının alınmasına kızan Halil Çınar da berdelle verdiği kız kardeşi Besey Demir'in geri verilmesini istedi.

Basey Demir'in kocası İsmail, eşini geri vermeye yanaşmadığı gibi eniştesi Halil Çınar'dan geri alınan kız kardeşi Elif'in eniştesi Cuma Polat'a verilmesine de karşı çıktı. İsmail Demir, babası Mehmet ve ağabeyi Cuma ile konuda kavga etti. Kavga sonucu öfkesini alamayan İsmail Demir, ağabeyi Cuma Demir' i av tüfeğiyle öldürdü, babasını ise ağır yaraladı. Mehmet Demir, tedavi altına alındı.

CEZAEVİNE GİRDİ
Olaydan sonra yakalanan katil zanlısı İsmail Demir, kız kardeşini 2 milyar lira karşılığında Cuma Polat'a verilmesine, berdel usulü evlendiği eşinin elinden alınmaya çalışıldığı için ağabeyini öldürdüğünü, babasını da yaraladığını itiraf etti. Kardeş katili olan İsmail Demir, tutuklanarak cezaevine girdi.

BABAM BİZİ YAKTI
Berdel usülüyle iki aile arasında değiş tokuş yapılan Elif Çınar ile Besey Demir, hayatlarının babaları tarafından karartıldığını savundular.

Elif Çınar, "15 yıllık kocamı terk etmek zorunda kaldım. Babam beni, eniştem Cuma Polat'a verecekti. Ancak buna karşı olan kardeşim, ağabeyimi ve babamı vurdu" diye konuştu.

Bekir ŞAHİN (SHA)

BERDEL NEDİR
ÖZELLİKLE Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde uygulanan, bir aileden alınan kız karşılığında o aileye kız verilmesi geleneği. Bu genelde başlık parası vermemek için kullanılır. Kimi zaman kız erkek kardeşi için berdel verilirken, kimi zaman da babasının ikinci evliliğine berdel olarak verilir.

Tarık Akan ve Türkan Şoray'ın başrollerini paylaştığı "Berdel" adlı filmde de bu usulle evlendirilen kişilerin dramı işlendi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır