kapat

21.03.2001
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansbank
Bizim Derviş'imiz varsa onların da Cavallo'su var
Arjantin, yeniden krize girdi. İşte üç neden: Yolsuzluğu bitiremediler, bankacılık sistemini düzeltemediler. Türkiye krize girince de yabancı sermaye ülkeden kaçtı

Arjantin, ağır bedeller ödeyerek sağlanan birkaç yıllık ekonomik istikrarın ardından yeniden krize sürüklendi. Krizin ardından Arjantin de Türkiye gibi çareyi, "süper bakan" ya da "keramet sahibi" olarak adlandırılan Domingo Cavallo'yu büyük yetkilerle yeniden göreve çağırmakta buldu.

Bütün çabalara rağmen krizin derinleşmesini önlemeyen ve ancak iki hafta görevde kalan İktisat Bakanı Ricardo Lopez Murphy'nin yerine getirilen Cavallo, 1990'lı yılların başında Arjantin'i yeniden ekonomik büyüme rayına sokan adam olarak tanınıyor. Arjantin ekonomisinin dümenine yeniden geçen Cavallo'nun resmi unvanı ise henüz belirlenmemiş bulunuyor.

SÜPER BAKAN
Tüm ekonomiden sorumlu olan "süper bakan" Cavallo, bu görevini ya "Kabine Başkanı" sıfatıyla yürütecek, ya da daha mütevazı "İktisat Bakanı" unvanını yeterli bulacak.

ABD iş çevrelerinde de iyi tanınan ve tutulan bir siyasetçi olan Cavallo, 1991 yılında ilk kez iktisat bakanlığına getirildiğinde yüzde 5.000'lere varan enflasyonu tek haneli rakamlara çekmesiyle tanınıyor. Arjantin ulusal parası pezo'nun değerini ABD dolarına endeksleyerek enflasyonu durduran Cavallo, bu dönemde uyguladığı kapsamlı özelleştirme programıyla da ABD'li iş çevrelerinin sevgisini kazanmış bulunuyor.

Cavallo, ilk görev döneminde imza attığı bu başarılarla Arjantin'i 1998 yılına dek sürecek bir büyüme rotasına oturtmakla birlikte, bunu, işsizliğin fırlaması pahasına yapmıştı.

Cavallo, eski Devlet Başkanı Carlos Menem'in iktidarı sırasında 1991 yılında üstlendiği iktisat bakanlığını, 1996 yılında yolsuzlukları gerekçe göstererek bırakmıştı.

ÇETE İDDİASI VARDI
Cavallo'nun istifa ederken "hükümet içinde bir suç çetesinin var olduğunu" iddia etmesi Arjantin siyasetinde çalkalanmalara neden olmuştu.

Bakanlıktan ayrıldıktan sonra siyaseti bırakmayan Cavallo, halen muhafazakâr eğilimli küçük bir parti olan "Cumhuriyet Partisi İçin Hareket" partisinin başkanı olarak parlamentoda sandalye sahibi bulunuyor.

Yolsuzluktan çarpıldılar
Menem döneminde yaygınlık kazanan yolsuzlukların kökünü kazımak vaadiyle 1999 Aralık ayında iktidara gelen yeni Devlet Başkanı Fernando Rua, ilk görev yılında başarısızlıkla tanıştı. Arjantin hükümeti 2000 ekonomik hedeflerinin hiç birini tutturamadı. Yıl sonunda IMF ile varılan anlaşmayla sağlanan yaklaşık 40 milyar dolarlık mali yardım paketi 2001 yılına iyimser bir havayla girilmesini sağladıysa da özellikle bankacılık sisteminden gelen kötü sinyaller yüzünden bu umutlar kısa ömürlü oldu. Ekonomik canlanma ve borsadaki hızlı yükseliş, Merkez Bankası Başkanı Pedro Pou'nun, ABD Senato'sunca ulusal bankaların kara para aklama faaliyetlerine göz yumma suçlanmasıyla tersine döndü. Türkiye'nin çıpa sistemini terkederek, dalgalı kura geçmesi tüm dünyada yükselen borsalarda yabancı sermaye çıkışına neden oldu. Bu kaçış borsaları çökertti.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır