kapat

21.03.2001
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansbank
'Derviş son ümidimiz'
Kemal Derviş'in ekonominin düzlüğe çıkması için son şans olduğunu belirten Rahmi Koç, bundan sonra programı kademe kademe takip edeceklerini söyledi

Koç Holding'in 37'inci Genel Kurulu'nda konuşan Koç Holding Başkanı Rahmi Koç, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na getirilen Kemal Derviş'in son ümidleri olduğunu söyledi.

Derviş'in başarılı olmasının herkes için çok önemli olduğunu vurgulayan Rahmi Koç, siyasilerin de yeni ekonomik programı desteklemek zorunda olduğunu belirtti. Bunun programa gözü kapalı destek anlamına gelmediğini de vurgulayan Koç, "Bundan sonra programı kademe kademe takip edeceğiz. Gelişmelerin programa uygunluğu doğrultusunda destek vereceğiz" dedi.

"Verilen sözlerin ve öne sürülen rakamların gidişatına bakacağız" diyen Koç, şöyle devam etti: "Siyasetçiler ve hükümet teker teker programa destek verdiklerini söyledi. Bizim de aksi tespit edilinceye kadar desteğimiz geçerli." Piyasadaki sıkışıklığın neredeyse ekonominin çarklarını durdurma noktasına geldiğini anlatan Koç, mekanizmanın durması halinde toplumun kaosa sürükleneceği uyarısında bulundu. Önümüzdeki dönemde sıkıntı çekecek firmaların sayısında büyük bir artış olacağını dile getiren Koç, en kısa zamanda sistemin yeniden işler hale getirilmesini istedi.

DIŞ KAYNAK ZOR
Sistemin açılması için para bulmanın şart olduğuna işaret eden Koç, "Dışarıdan para bulmak öyle hemen olmuyor. Biz bile para bulmaya çıktığımızda 8 ay sürüyor. Dolayısıyla kısa sürede dış kaynak zor. Bunu Kemal Derviş de biliyor. Bu nedenle şu anda en iyi çözüm iç piyasadaki kaynaklara yönelmek. Bunun için devlet elinde paraya dönüşecek nesi varsa satmalı. Ama yine de bir miktar dış kaynak bulmak şart" dedi.

Özelleştirmenin zamanında yapılmamasından devletin büyük kayıplara uğradığını, ancak bunun hesabının kimseden sorulmadığını vurgulayan Koç, artık siyasetin menfaat dağıtımına alet edilmemesi ve devlet kaynakları dağıtılarak siyaset yapılmaması gerektiğini vurguladı. Koç, şöyle devam etti:

"Yasama dokunulmazlığı sınırları daraltılmalı, yargının saygınlık ve bağımsızlığı teminat altına alınmalıdır.

Kamuda kadro tasarrufunu sağlayan personel rejimi reformu gerçekleştirilmeli, devlet kurumlarında güçlü bir elektronik bilgi ve iletişim yapısı sağlanmalı. Bilgilerin, olayların, kararların paylaşımı süreçlendirilmesini sağlayan 'Dijital Devlet' kavramını benimsemeli ve gereklerini yerine getirilmeli."

REVİZYON ŞART
Rahmi Koç, yaşanan krizlerin 2001 yılı için yapılan programları altüst ettiğini belirterek, ekonomide taşların yerine oturması ve önlerini daha net görme imkanına kavuştuktan sonra 2001 yılı programlarını revize ederek yürürlüğe koyacaklarını açıkladı.

Koç'un cirosu 12 milyar $
Genel Kurul'da Koç Holding'in 2000 yılı bilançosu da açıklandı. Bilançoya göre holding 2000 yılında yüzde 17 büyüme gerçekleştirdi. Grubun toplam satışları 7.3 katrilyona (12 milyar dolar) ulaştı. Rahmi Koç, hedeflerinin dünyanın en büyük 200 şirketi arasında yer almak olduğunu açıkladı. 1999 yılında 42.2 trilyon lira net kâr elde eden Holding, 2000 yılında bu rakamı 43.4 trilyon liraya çıkardı. Geçen yıl 962 milyon dolar ihracat yapan grup 2001 yılı ihracat hedefini 1.5 milyar dolar olarak belirledi. Dolar kurunun serbest bırakılması nedeniyle bu rakamın üzerine çıkılması bekleniyor. Grup, ihracatının büyük bölümünü otomotiv ve dayanıklı tüketim maddelerinden sağlayacak. Tofaş, bu yıl 690 milyon dolarlık ihracat bekliyor. Bunun önemli kısmını ise bu yıl üretimine geçilen Doblo isimli araçla sağlayacak. Dayanıklı tüketim malları ihracatından ise bu yıl 522 milyon dolar gelir bekleniyor. 2001 yılınsda 13 milyar dolar ciro bekleyen grup, 1 milyar dolarlık yatırım yapacak.

DÜNYA ŞİRKETİ OLACAK
Koç Topluluğu, dünyanın en büyük 200 şirketi arasına girmeyi hedefliyor. Topluluk bunun için yıllık cirosunu önümüzdeki yıllarda 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Holding, enerji, bilgi teknolojileri, finans ve tüketim maddeleri dağıtımı konularında yeni projeler oluşturacak.Ayrıca otomotiv ve dayanıklı tüketim alanlarında da büyüme sürdürülecek.

Suna Kıraç'sız ilk genel kurul
* Nakkaştepe'dekİ Holding merkezinde yapılan Koç Holding Genel Kurulu'na bu yıl Vehbi Koç'un kızı ve İdare Meclisi Başkan Vekili Suna Kıraç rahatsızlığı nedeniyle katılamadı.

* Genel Kurul'a katılamayanlar arasında Amerika'da her iki dizinden de menisküs ameliyatı olan ve halen bu ülkede bulunan Ali Koç da vardı. Holding'deki görevlerinden emekli olan ancak daha önceki yıllarda genel kurula katılan Can ve İnan Kıraç kardeşler de bu yılki toplantıda yoktu.

* Toplantının usulünde bu yıl bir değişiklik olduğu gözlendi. Basın mensuplarının toplantı sonrasında üst düzey yöneticiler ve başta Rahmi Koç olmak üzere yönetim kurulu üyeleriyle ayak üstü sohbet etmelerini engellemek amacıyla hissedarlar çıktıktan sonra bir de basın toplantısı düzenlendi.

* Holding'in CEO'su Temel Atay'ın ülke ekonomisinin geldiği durumla ilgili olarak, "Sabah toplantı yaptık ve böylesine acıklı bir durum olamaz dedik. Daha bir ay öncesine kadar enflasyon hedeflenen rakamlara gerilemiş, bütçe fazla vermiş ve döviz rezervi çok iyi durumdaydı. İdari bir hata bu hale getirdi" sözleri ilginçti.

MAAŞLAR 3 MİLYAR
* Koç Grubu da diğer şirketler gibi bürokrasiden çekiyor. Atay, yatırımlarla ilgili bilgi verirken bu yıl yapılacak 1 milyar dolarlık yatırımın 307 milyon doları grubun kazandığı ancak bürokratik işlemleri bir türlü bitirilmeyen ihaleler için olduğunu söyledi ve işlemlerin sürüncemede bırakılmasından yakındı.

* İdare Heyeti üyelerinin aylık maaşları da bu yıl 3 milyar liraya çıkarıldı. Geçen yıl üyeler 2 milyar lira alıyordu. Geçen yıl 11 kişiden oluşan İdare Heyeti, bu yıl Mustafa Koç'un da katılmasıyla 12 kişiye çıkmış oldu. Yönetimdeki üç yabancı üye de 2001'de görevine devam edecek.

* Koç Holding'den emekli olanlar ise şunlar: İnsan Kaynakları Yönetimi Başkanı Tamer Şahinbaş ve Vakıflar Başkanı Evren Artam. Dayınıklı Tüketim Grubu Başkan Yardımcısı Ender Çakıroğlu ise ayrıldı.

* Koç Grubu bu yıl 21 trilyon lirayı temettü olarak hissedarlarına 7 Mayıs'tan itibaren dağıtacak. Toplantıda, ekonomik durum göz önüne alındığında bu miktarın sermayeye eklenmesinin doğru olacağı ancak hissedarların bu parayla bütçelerine bir katkı yaptıkları göz önüne alınarak bu paranın dağıtılmasına karar verildiği belirtildi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır