kapat

21.03.2001
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansbank
Derviş bonosu yok sattı
Bireysel yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği ihalede Hazine yüzde 125 basit faizle 2.9 katrilyonluk satış yaptı. Faiz ihale sonrasında 15 dakika içinde 20 puan birden geriledi

Derviş bonosu parayı çekti. Hazine devalüasyon sonrası dün piyasaların ateşini söndürmek amacıyla 98 günlük bono ihalesi açtı. Bu ihaleye 1994 yılındaki devalüasyondan sonra olduğu gibi inanılmaz bir talep geldi. 1994 yılındaki "süper bono" gibi, "Derviş bono" da yok sattı. Bankalar, şirketler ve bireylerden ihaleye 7.4 katrilyona yakın talep geldi. Hazine bunların ancak 2.9 katrilyonluk kısmını, yani yüzde 40'ını karşılayabildi.

Bu kadar süpriz miktarda katılım, faiz oranını da önceki günkü beklentilerin altına indirdi. Hazine yüzde 125 yıllık basit faiz, yani 98 güne yüzde 33.6 getiri vererek borçlandı. Önceki gün Hazine'nin ancak yüzde 150 faiz vererek borçlanabileceği belirtiliyordu.

FAİZ HIZLI DÜŞTÜ
İhaleye katılım miktarı bu kadar yüksek olunca, Derviş bonoları ikinci el piyasada da kapışıldı. İhalede yüzde 125 olarak belirlenen faiz, bankalararası ikinci el piyasada 15 dakikada önce yüzde 110'a indi. Bugünkü valörlü işlemlerde oran yüzde 105'e kadar düştü. Bir anda yatırımcılarına yüzde 5'ten fazla kâr getirdi.

Bu ihalenin en çarpıcı özelliği katılım miktarının yüksekliğinden çok bireysel yatırımcıların gösterdiği ilgi oldu. İhalenin başarılı geçeceği ve faizin beklenenden düşük çıkacağı, önceki akşamdan itibaren bireylerin gösterdiği ilgiden anlaşılmıştı. Trilyonlarca liralık tassaruf bonoya yönelince, bankalara bile alacak bono kalmadı.

Genellikle kısa vadeli ihalelerin ardından ertesi gün bono ilanı vererek müşteri çeken bankalar, dün sabahtan gazetelere ilan vereceğini duyurdu. Ancak porföylerindeki müşterilerin taleplerini bile karşılayamadıkları için ilanları geri çekti.

Dolar yerine bono
Halk, 'Derviş bono'lara tecrübeli bankacıların bile beklemediği oranda ilgi gösterdi. Bankacılar "Yüzde 40 civarında net faiz isteriz" derken, bireysel yatırımcı yüzde 30 civarında 98 günlük net getiriyi doyurucu buldu. Bu ihale tasarruf sahiplerinin dolar almak yerine birikimlerini TL'de değerlendirmeyi daha mantıklı bulduklarını gösterdi. Yatırımcı, yüzde 33.6 gibi bir getiriyle Hazine'ye borç verdi. Aynı oranda getiri sağlanması için ise dün 975 lira civarında işlem gören doların 27 Haziran 2001 tarihinde 1 milyon 300 bin liraya ulaşması gerekiyor.

Bankacılara göre bu ihalenin katılımcıları arasında "Mutlaka almak istiyorum" diyen ve yüksek faiz isteyerek riske girmek istemeyen çok sayıda bireysel yatırımcı oldu. Hazine'nin ihaledeki riski azaltmak için, tek fiyat sistemini kullanacağını açıklaması da, faizin düşmesinde etkili oldu. Bu sistemde kurum veya bireyler satın almak istedikleri faizden ihaleye teklif veriyor. Hazine satış yapacağı tutarı belirliyor. Bu tutar içinde en yüksek faiz ne kadarsa, tüm teklifleri aynı faizden karşılıyor. Bu sistemle yatırımcı gönül rahatlığı ile düşük faizden teklif vererek bonosunu kaptı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır