kapat

21.03.2001
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Superbahis
En Müthiş siber soygun
New Yorklu sahtekar Abraham Abdallah eline bir Forbes dergisi alıp işe koyuldu: En zengin 200 Amerikalıyı soyacaktı... İnternet, cep telefonu, sahte kaşe ve dokümanları kullanarak milyonlarca dolar götürdü. Ancak yakalandı

New York polisi, Forbes dergisinin 'dünyanın en zengin kişileri' listesinde yer alan isimlerden en az 200'ünü dolandıran bir kişiyi yakaladı. Akla durgunluk veren yöntemler kullanarak ünlülerden milyonlarca dolar yürüten Abraham Abdallah, polisin müthiş takibiyle ele geçirildi.

Daha önce de 4 kez kredi kartı yolsuzluğu ve sahtecilikten yakalanan ve birkaç yıl hapis yatan 32 yaşındaki Abdallah'ın kullandığı yöntemler polisle bile şapka çıkartacak cinstendi.

İşe halk kütüphanesinden edindiği bilgilerle başladı
Abdallah önce bir halk kütüphanesindeki bilgisayarı kullanarak zengin kurbanlarına ilişkin her şeyi öğrendi. Ardından Forbes'in listesinde yer alan 400 isim için; fotoğraflarını, doğum tarihlerini, sosyal sigorta numaralarını, banka hesap numaralarını hatta annelerinin genç kızlık soyadlarını bile içeren dosyalar hazırladı.

Bu bilgilere ulaşmak için önce Goldman Sachs, Stearns, Merrill Lynch ve Fidelity Investment gibi ünlü yatırım bankalarına ait sahte damgalar ve antetli kağıtlar hazırladı. Bu bankalar adına çeşitli yerlere başvurular yaparak her türlü bilgiyi elde etti.

Ünlülerin kredi kartı bilgileri ile bol bol alışveriş yaptı
Elindeki bilgilerle kurbanlarının kredi kartlarına ve banka hesaplarına ulaştı. Bu hesaplardaki bir miktar parayı kendi hesabına aktardı. Kredi kartı bilgilerini kullanarak dünyanın dört bir yanından yüklü miktarlarda alışveriş yaptı.

Siparişlerin teslim adresi olarak daha önce yine kurbanları adına kiraladığı posta kutularını gösteriyordu. Bütün işini cep telefonu ve internet üzerinden yürütüyordu.

Örneğin Microsoft'un kurucularından Larry Ellison adına posta kutusu kiralaması gerektiği zaman bunu telefonla veya sahte antetli fakslarla yapıyordu. Posta kutusunun ücreti de kurbanının kredi kartından ödendiği için şüphelenen yoktu.

Hata yapınca ardında ipucu bıraktı ve polis peşine düştü
Belirtilen telefon numarasını arayanlar ise "Ben Larry Ellison, şu anda ofisimde değilim. Not bırakırsanız sizi ayaracağım" şeklinde bir telesekreter mesajıyla karşılaşıyordu.

Bir diğer yöntemi de hayali adresler göstermek ve adres bulunamadığı için kargo şirketinin deposuna geri giden malları depodan almaktı. Bu işler için kuryeler kullanıyordu. Sürekli kurye değiştirdiği için takibi çok zordu.

Bu ve benzeri yollarla 6 ay en ufak bir iz bırakmayan Abdallah, Aralık'ta Siebel Systems'in kurucusu Thomas Siebel'in hesabından 10 milyon dolar yürütmeye kalkınca yakayı ele verdi.

Sadece BILL GATES'e dokunmaktan çekindi
VE YAKALANDI: Ne olur, ne olmaz deyip, Gates'i soymaya kalkışmayan Abdallah'ın ele geçirilişi filmlerdeki gibi oldu...

Merrill Lynch bankası Thomas Siebel'den hesabından 10 milyon doların Avustralya'daki yeni hesaba aktarılmasını isteyen mektubu alınca şüphelendi. Siebel'i arayan banka, böyle bir talep olmadığını öğrenince polise başvurdu.

'Genel Müdür Operasyonu' için "siber polis" Michael Fabozzi görevlendirildi. Fabozzi, internet üzerinden müthiş bir takibe başladı. Uzun çabalardan sonrada soyguncuya yaklaşmayı başardı. Ardından posta kutularının varlığını saptadı. Posta kutuları civarında günlerce nöbet tutan Fabozzi, kullanılan kuryeler yüzünden Abdallah'a ulaşamadı. Son olarak kurye şirketiyle anlaştı, kuryelerden birinin yerine geçerek malı kendi eliyle teslim etmeye gitti. Belirtilen adresteki işbirlikçi tamirciyi tutuklayan Fabozzi, Abdallah'ı beklemeye başladı.

KOVALAMACA
Abdallah yarım saat sonra son model Volvo marka arabasıyla belirdi. Fakat bir terslik olduğunu anlayınca gaza basarak kaçmaya çalıştı. Abdallah'ın peşine düşen Fabozzi polis arabasından Abdallah'ın arabasının üstüne atladı. Ardından açık olan sun-roof'tan tepe üstü içeri daldı. Fabozzi, "Ona kelepçeyi taktığımda bacaklarım hala havadaydı" diyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır