kapat

21.03.2001
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Superbahis
Yine göç ve gözyaşı
Balkanlar'da yine bildik görüntüler... Bu kez Makedonlar, Tetovo'daki çatışmalardan kaçıyor... Mültecilere yine Türkiye kucak açtı. 1 haftada 2 bin 500 kişi Türkiye'ye geldi

Önce Bosna... Sonra Kosova... ve şimdi de Makedonya... Balkanlar'da yine göç başladı. Nedeni de Makedonya'nın ikinci büyük kenti Tetovo'da Arnavut milislerle Makedon askerleri arasında 1 haftadır şiddeti yükselen çatışmalar... Savaşın bütün Makedonya'yı saracağını düşünen 8 bine yakın insan, 1 hafta içinde 200 bin nüfuslu kenti terk etti... Göç edenlerin çoğu Arnavut azınlık, diğerleri Makedon ve Türk.

Ve Türkiye, Makedon göçmenlere kucak açtı. Tetovo kentindeki çatışmaların yayılmasından korkan Boşnak, Türk ve Arnavutlar otobüslerle Edirne'den giriş yaptı. Makedonya ile Türkiye arasındaki günde 3 kez düzenlenen otobüs seferlerinin sayısı 30'a çıktı. Firmalar, ek sefer düzenlemek için otobüs bulmakta güçlük çektiklerini açıkladı.

Yunanistan, Türkiye'ye gitmek için transit vize isteyen Makedon sayısının gün geçtikçe arttığını belirtirken, resmi rakamlara göre son 1 haftada turist pasaportuyla Türkiye'ye giriş yapanların sayısı normale göre 7 kat arttı. Ve sayıları 2 bin 500'ü aştı. Gelenlerin büyük çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturuyor.

SAYI DAHA DA ARTACAK
Kadın ve çocuklarla birlikte Türkiye'ye gelen evin erkekleri, ailesini yakınlarına emanet ettikten sonra yeniden Makedonya'ya dönüyor. Bir yanda savaş korkusu.. bir yanda özlem... Göçün en çok sefaletini çekenler ise yine çocuklar. Kimi okulunu kimi oyununu yarım bırakarak kaçtı ve Türkiye'ye geldi. Ne zaman döneceklerini bilmiyorlar. Hangisiyle konuşulsa yarım yamalak Türkçeleri'yle verdikleri cevap aynı: Çatışmalardan uzak olduğumuz için mutluyuz. Ancak orada savaş var. Savaş yakında tüm Makedonya'yı saracak. Türkiye'ye gelen Makedonya vatandaşlarına vize uygulanmadığını belirten yetkililer, mültecilerin sayısının önümüzdeki günlerde daha da artacağı belirtiyorlar.

YUNANLILAR ASKER GÖNDERMİYOR
Tetovo... Ülkenin ikinci büyük kenti... 1 haftadır süren çatışmalar yüzünden 10 bine yakın insan kentten kaçıyor. Makedon yönetimi endişeli. Hükümet yetkilileri, Arnavut milisleri durdurmak için Yunanistan ve Bulgaristan'dan askeri yardım istiyor. Yunanistan, teknik yardımda bulunacağını belirtti. Atina'daki genel kanı ise şu: Bölgedeki barışı ve istikrarı tehlikeye sokan Arnavut milislerin işini, ancak Türkiye ile Yunanistan bu bölgeye birer tümen asker göndererek bitirir...

Makedonlar "püskürtme harekâtı"nı başlattı
Kosova-Makedonya sınırındaki 2 dağda mevzilenen Arnavut milislere karşı Makedon ordusu dün TSİ 17.00'de topyekün bir harekât başlattı. Operasyonda başkent Üsküp'ten getirilen tankların kullanıldığını belirten görgü tanıkları, Makedon askerlerin de dağ eteklerini sardığını açıkladı. Tetovo (Kalkandelen) kentinin kuzeyinde yer alan dağlara top atışı yapıldığı belirtilirken, ormandan duman çıktığı açıklandı. "Bütün gücümüzü seferber ettik" diyen ordu sözcüsü Blagoja Markovski "Kenttekilerin güvenliğini sağlamak için çok dikkatli davranıyoruz" diye konuştu. Görgü tanıkları, Kosova tarafından Arnavut milislere sürekli destek geldiğini belirtirken, "Dağdan milislerin merkezlerine yürüyen 300-400 kişi gördük" dediler.

BULGARLAR ANKARA'YI UYARIYOR
Atina, Yunan vizesi talebinde bulunan Makedonlar'ın sayısında artış olduğunu açıkladı. Yunanlılar, "Hepsi Türkiye'ye gidiyor" derken Bulgar yetkililer de 2 bin kadın ve çocuğun Türkiye yolu üzerinde olduğunu dile getirdi.

Murat SAVAŞ Ğ Eylem KESKİN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır