kapat

17.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
banner
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Karşı kıyıdaki komşuya selam
Başbakan Ecevit, İzmir Kordonboyu'nun açılışında "karşı kıyıdaki komşuya selam" dedikten sonra Yunanistan'a diyalog çağrısı yaptı: "Sorunları yargı yoluyla değil, diyalogla çözelim"

Yıllardır mezbelelik halinde duran İzmir'in incisi Kordonboyu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin aylardır sürdürdüğü hummalı çalışmalar sonucunda yine eski günlerdeki güzelliğine kavuştu. Kordonboyu dün Başbakan Bülent Ecevit'in de katıldığı bir törenle halkla buluştu. Başbakan Ecevit, törende,Yunanistan'a seslenip "Sorunları yargı yoluyla değil, diyalogla çözelim" dedi. Ecevit, "Ege Denizi'nde Türkiye adeta kendi kıyısına hapis edilmiş durumdadır. Onun için Ege konusunda kendi vatanımızın güvenliğini ve ekonomisini gözeten hakça bir düzenleme istemek hakkımızdır" diye konuştu.

Yunanistan'ın "Aramızda sadece kıta sahanlığı sorunu var. O sorun da diyalog yoluyla değil, ancak uluslararası yargı yoluyla çözülebilir" dediğini hatırlatan Ecevit, şöyle devam etti:

Diyalogdan zarar gelmez
"Oysa daha iki kutuplu dünya döneminde, Sovyetler Birliği ile Karadeniz'deki kıta sahanlığı sorunumuzu, diyalog yoluyla çözebilmiştik. Komşumuz ve müttefikimiz Yunanistan ile aramızdaki tüm sorunların, bu yoldan çözülmesini istememiz doğaldır. Fakat Yunanistan, bu haklı istemimize hala olumlu yanıt vermiyor. Oysa geçen yılın ortalarından beri aramızda başka birçok konuyu kapsayan bir diyalog ortamı oluşmuştur. Diyalogdan da kimseye ve hiçbir ülkeye zarar gelmemiştir."

Ecevit, konuşmasını, "İzmir'in Kordonboyu'ndan karşı kıyıdaki komşularımıza selamlar gönderiyorum" diyerek tamamladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina ise, İzmir'e Türkiye'nin her yanından gelenlerin Kordonboyu'nu unutamadığına dikkat çekerek, "Bu yüzden Kordonboyu'nu Anadolu'nun çeşitli yerlerinden gelen taşlarla kapladık" dedi.

İzmir'e tarifeli uçakla geldiler
Başbakanlık'a ait ATA uçağının bakıma alınması nedeniyle Başbakan Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit dün İzmir'e THY'nin tarifeli uçağı ile geldi. Ecevitler, "devlet erkanı"na ayrılan Business Class yerine, normal yolcuların bulunduğu "Ekonomi Class"ta en arka sırada oturdular. Basın mensupları bunun üzerine Business Class'tan aldıkları biletleri, Ekonomi Class'takilerle değiştirmek istedi. Ancak yolcular "Biz de Ecevitler'i görmek istiyoruz" diyerek reddetti. Ecevit "Neden ekonomi ile uçmayı tercih ediyorsunuz" sorusuna şu yanıtı verdi: "Bu uçuşta ayrımcılığı içime sindiremiyorum. Ancak yurtdışına, resmi gezilere giderken, ön tarafta oturuyoruz. Onun dışında iç hatlarda yurttaşlarımızla bir arada olmak bizi daha mutlu kılıyor."

Ege Ordusu'nun kalkması doğru olmaz
Başbakan Ecevit, dün Ege Ordu Komutanlığı'nı da ziyaret etti. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan tarafından karşılanan Ecevit, "Ege Ordusu'nun kaldırılmasını doğru bulmuyorum" dedi. Ecevit'in bu sözleri, Yunanistan ile müzakere için gündeme getirdiği sorunlar paketi ile aynı güne denk gelmesi açısından stratjik bir öneme taşıyor.

Başbakan Ecevit'in normal İzmir programında bulunmadığı halde Ege Ordu Komutanlığı'nı ziyareti de diplomatik çevrelerce önemli bir mesaj olarak değerlendiriliyor.

Mustafa YILMAZ-Mustafa HEPEKİZ-Mehmet ÇETİNGÜLEÇ-Erhan SEVEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır