kapat

17.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
banner
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Koalisyonda 312 sıkıntısı
Hükümet ortaklarının 312'nci madde konusunda farklı bakış açıları geliştirmesi konuyla ilgili bir zirveyi kaçınılmaz kıldı

Koalisyon liderlerinin son günlerde Türk Ceza Kanunu'nun 312'nci maddesi üzerine yürüttükleri tartışma, önümüzdeki günlerde siyasetin gündemine yerleşmeye aday. Medya üzerinden yürüyen tartışma Cuma günü Başbakan Ecevit'e bu yönde gazetecilerin sorduğu bir soruyla başladı. Ecevit, "Bütün partiler 312'inci maddenin kaldırılmasında değil, değiştirilmesinde ilke olarak birleşiyorlar. Konu Sayın Erbakan'la ilgisi olmaksızın zaten Türkiye'nin gündemindeydi" dedi. Ve ekledi: "Pazarlık kabul etmeyiz. Olayı Erbakan bağlamında pazarlık konusu yapmaları, değişimi güçleştirir."

Yılmaz-Bahçeli farkı
Ecevit'in sözleri gazeteciler tarafından ANAP lideri Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'a iletildi.

Yılmaz tartışmayı bir adım öteye taşıdı: "ANAP 312'inci madde ile korunmak istenen değerlere fevkalade duyarlıdır. Türkiye bu değerlerden vazgeçemez, ama bugünkü 312 ile de yoluna devam edemez." Yılmaz'ın devamından söz ettiği yolun, sorumluluğuna verilen Avrupa Birliği üyeliği olduğu anlaşılabiliyor. Oysa MHP lideri Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli dün adeta Yılmaz'a yanıt verir gibi, "Bugüne kadar yoluna devam eden Türkiye'nin, bundan sonra da devam edeceğini" söyledi. "Ülkenin şartları dikkate alındığında, MHP'nin görüşü 312'inci maddenin değişmemesinden yana."

Derin siyaset
DYP bu tartışmanın başından bu yana fazla içine girmiyor. FP ise, eski Refah lideri Necmettin Erbakan nedeniyle doğrudan içinde. Fazilet yönetimi, MHP'nin 312 konusundaki tavrının uzlaşmaz olacağını hesaplayarak, AB sürecinde sabırsızlanan DSP ve ANAP'ın kendi kapısına geleceğini düşünüyor. FP lideri Recai Kutan, Ecevit'le yapmak istediği görüşmede, 312 ile birlikte Af konusunu da gündeme getirerek, neredeyse açık çek teklif etmeye hazırlanıyor. Oysa Erbakan üzerine pazarlık kapısını kapayan Ecevit, koalisyon içi bir uzlaşmayı daha olası görüyor. Koalisyon liderleri medya üzerinden yürüyen bu tartışmada birbirlerinin son pozisyonunu anladı.

Artık konu, önümüzdeki haftalarda bir Zirve'nin gündeminde yer alabilir.

İlginç zamanlama
Tartışmanın, 1 Ekim'deki Meclis açılışını izleyecek Meclis Başkanı seçimi öncesinde alevlenmesi ise Başkent kulislerinde ilginç bir zamanlama olarak niteleniyor.

Yıldırım Akbulut'un görev süresinin dolması ve Bahçeli'nin "MHP'nin aday göstereceğini" ilan etmesi, koalisyon içinde yeni uzlaşma zeminleri ortaya çıkarıyor.

Bunlardan biri 312 olabilir
Meclis Başkanlık seçimi sayesinde sağlanabilecek yeni uzlaşma zeminleri, 312'inci maddenin, herkesi mutlu edecek şekilde değiştirilmesini ve Türkiye'nin AB yolunda bir adım daha ilerlemesini getirebilir.

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır