kapat

17.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
banner
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İğneyle Karadeniz'i kazıyorlar
Sinop'ta Amerikalı denizbilimcilerce ortaya çıkarılan 7500 yıllık batık medeniyet ve Nuh Tufanı ile ilgili yeni bulgular için Küçük Herkül devreye girdi. Kameralarla donatılmış mini denizaltı tek mürettebatlı

Sinop'un yaklaşık 25 kilometre açıklarında bulunan eski bir medeniyete ait izler üzerine Karadeniz'de sualtı çalışmaları hızlandı. Denizin 100 ile bin metre derinlikleri arasında bulunan oksijenli ve oksijensiz sularda batık bir medeniyet ve Nuh Tufanı'na ait olduğu öne sürülen buluntular hızla araştırılıyor.

Denizin derinliklerinde sonar cihazıyla elde edilen ilk görüntülerden sonra araştırmanın ikici aşamasına geçildi. Bu aşama "Küçük Herkül" adı verilen dip tarama aracı "Rol" ile devam ediyor. Titanik'in kaşifi Dr. Robert D. Ballard başkanlığındaki ekibin 21 Eylül'e kadar sürecek çalışmasında, 390 kilometrelik bölge taranacak. Taramayı gerçekleştirecek sualtı basıncına dayanıklı "Rol" aracının içinde bir mürettebat ve kamera düzeneği bulunuyor.

NATIONAL GEOGRAPHİC
Dünyaca ünlü keşif ve coğrafya dergisi National Geographic'in sponsorluğunu yaptığı "Northern Horizon" (Kuzey Ufku) adlı araştırma gemisi, çalışmalarına önceki gün Akliman açıklarından başladı. Ayacık-İnebolu açıklarında Rol ile dip araştırması yapan 20 kişilik Amerikalı bilimadamı ekibinin heyecanı Sinoplular'ı da sardı. Adını mitolojik çağda Sinop'ta yaşadığı öne sürülen Amazonlar'ın Kraliçesi Sinope'den alan kentte, şimdi de Nuh Tufanı heyacanı yaşanıyor.

GEMİ PARÇASI HEYECANI
1 Eylül'de Northern Horizon gemisinin başlattığı araştırmalarda şu ana kadar 83 kalıntıya rastlandı. Bir nehir ağzının bulunduğu bölgede Argus isimli denizaltı kamerasının çektiği görüntülerde ekibi en çok heyacanlandıran Abana ve Ayancık açıklarında bulunan ve Nuh'un Gemisi'ne ait olduğu tahmin edilen 12 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğindeki bir tahta parçası.

Bilimadamı Martin Boven, Küçük Herkül ile şimdi oksijenli ve oksijensiz sularda göl yatağını ve eski kıyı şeridini incelemeye başladı. Boven, Karadeniz'in bin metre derinliğinde batık medeniyet ve Nuh Tufanı'yla ilgili fosilleşmiş bulguların her boyuttan resimlerini çekip "radyo karbon" testlerinin yapılması için bilgi toplayacak. Araştırmanın sonraki kısmında 390 kilometrelik bölge tamamen taranacak ve Woods Hole Oşinografi Enstitüsü'nde değerlendirilecek. Bulguların incelenmesiyle antik yerleşimin Nuh Tufanı ya da Amazon dönemine ait olup olmadığı konusunda gerçek bilgilere ulaşılacak.

Yener CABBAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır