kapat

17.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
banner
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

ABD'li şirket Türk mühendis arıyor
Amerikan teknoloji şirketi Scenix, California'daki ana merkezi ve İstanbul'daki proje merkezinde çalışacak Türk mühendisler arıyor. Akıllı internet bağlantılarının temeli olan yazılım ve çipleri üreten Scenix yazılım, senior VLSI dizayn, analog/karma sinyal dizayn üzerine çalışacak mühendisleri bünyesine katmak istiyor. Ocak 1996'da kurulan şirket Aralık 1999'da 1 milyon SX serisi kontrolör üretti. Şirketin ilk finansal destekleri Mayfield Fund, Walden Group tarafından sağlandı. SX serisi 1998'in en iyi 10 işlemci listesine dahil edildi.

Samsung SV 110 Türkiye pazarında
Hafif Ticari Araçlar Türkiye pazarına girdi. Kore'de müşteri memnuniyeti üzerine yapılan araştırmalardan yola çıkılarak üretilen SV 110, ergonomi, parça dayanıklılığı ve en son motor teknolojisi MD30 motor sayesinde yakıt tasarrufu sağlıyor. Bayraktar Holding iştiraklerinden Baytur Motorlu Vasıtalar tarafından distrübütörlüğünün üstlenildiği Samsung, Türkiye pazarına üç ayrı seçenekte sunuluyor. Baytur, ayrıca Subaru otomobilleri, Yokohama lastikleri, Princess Motoryatları gibi markaların da temsilciliğini de yürütüyor.

Aselsan'a tazminat davası
Mikrodalga Elektronik Hizmetler AŞ (MİKES) ikinci paket F-16 Elektronik Harp Sistemi projesinde, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından açılan ihalede rakip firma Aselsan'ın, kendi teklif dosyalarını ele geçirerek gizli ticari bilgileri haksız rekabet amacıyla kullandığı iddiasıyla tazminat davası açtığını açıkladı. MİKES'ten yapılan yazılı açıklamada sadece Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilen teklif dosyasının Aselsan tarafından ele geçirildiği iddiasında bulunuldu.

Muhammet KUTLU

Demirbank bir ilke daha imza attı
Romenfhükümeti, 1997 yılından bu yana ilkfkezfyurtdışıfpiyasalardanfborçlanmaya giderken,fAlman ve Yunan bankalarınınfyanındafDemirbank'ıfdafkonsorsiyumfliderifolarakf belirledi.f Demirbank'tanfyapılan açıklamada,fRomenfhükümetinin sonfüçfyıldırfyaşanılanfekonomik krizi atlattığının işaretlerini,fdünyafpiyasalarına Eurobondfihraç ederekfgösterdiğififadefedildi. Açıklamada,fdünyaffinansfpiyasalarınaf100fmilyonfEurofolarak başlanıpfgelenftalepfüzerinef150fmilyonfEuro olarak ihraçfedilenfRomen Eurobond'unfihraçfişlemini, AlmanfDeutschefBank, Yunan NationalfBank GreecefvefAlphafBankfile 12fülkedefşubelerifbulunanfDemirbank'ın gerçekleştirdiğifkaydedildi. RomenfEurobond'u üç yıl vadeli ve yüzde 11 kupon faizi ilefişlemfgörüyor. Açıklamada, Demirbank'ın gerçekleştirdiği bu işlemin bir Türk bankasıftarafından ilk kez yapıldığı ifade edildi.

LPG'ye de ara zam izni çıktı
Bakanlar Kurulu, LPG'ye ara dönemlerde de zam yapılması için düğmeye bastı. Taşıtlarda LPG kullanımının giderek yaygınlaşması ve bunu hem TÜPRAŞ zorlaması, hem de büyük bir vergi kaybına yolaçmasına yönelik tartışmalar sürerken, Resmi Gazete'de bugün yayımlanarak yürürlüğe giren bir Bakanlar Kurulu Kararı ile LPG'deki fiyatlandırma politikası yeniden düzenlendi. Kararnameye göre, LPG fiyatları, tavan fiyat tespit dönemleri haricinde de, rafineri satış fiyatları tavan fiyatını aşmamak kaydıyla, gerek duyulduğu anda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın önerisi, Başbakanlığın da onayı ile artırılabilecek. Düzenleme uyarınca, Başbakanlıkça uygun görülmesi kaydıyla LPG'nin belirlenen tavan fiyatın altında bir fiyatla satılması halinde, tavan fiyat ile satış fiyatı arasında oluşan ve ödeme usulü Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nce belirlenen rafinerilere ve ithalatçı şirketlere ödenecek farklar, AFİF kanalıyla yapılacak. Enerji Bakanlığı yetkilileri, düzenleme ile LPG'ye ara dönemlerde de zam için yetki alındığını bildirdi.

Kayseri'ye çağdaş arıtma tesisi
Orta Anadolu'nun en büyük kentlerinden Kayseri'de en önde gelen çevre sorununa çözüm bulmak için çalışmalar başlıyor. Kanalizasyonlardan toplanan pis atıksu, çağdaş bir arıtma tesisinde temizlenerek en yüksek standdartta kullanma ve sulama suyuna dönüşecek. Tekser İnşaat tarafından yapımına başlanacak olan tesis, 50 milyon marka malolacak. Tesisten çıkan gazlardan ise günde 20 bin kilowatsaat elektrik üretilecek.

Dedeman, Erzurum'da okul açtı
Dedeman Topluluğu, inşaatını tamamladığı Dedeman Erzurum Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'ni tamamıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na devretti. Devrin ardından bir konuşma yapan Dedeman Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman, "Otel lisede artık turizm sektörünün ihtiyacı olan kalitede personel yetişecek" dedi. 7 bin 500 metrekare arsa üzerinde, 700 bin dolara malolan lise, 3 bin metrekare kapalı inşaat alanına sahip. AHU BIYIKLI

Hyundai'den şehir içi kamyonu
Daha önce pazara sunulan azami yükleme ağırlığı 6.7 ve 7.5 ton olan kamyonlar ile pazardaki büyük bir boşluğu dolduran Hyundai, şimdi de HD-35 modelini piyasaya sürüyor. Önceki gün satışına başlanan kamyonetler, şehiriçinde de kullanım müsadesine sahip. Bir kamyonu aratmayacak güç ve kapasitesinin yanısıra şehiriçi kullanım kolaylığı sunan HD-35, konforu ve zengin standart donanımı ile rakiplerine üstünlük sağlıyor. Yüklü ağırlığı 3.500 kg olan kamyon, meyve, sebze, meşrubat, su ve gazete dağıtıcıları için son derece ideal.

Mado, 127. şubeyi Diyarbakır'da açtı
KahramanmaraŞ'In ünlü dondurma firmalarından Mado, 127. şubesini Diyarbakır'da açtı. Kahramanmaraş'ın ünlü dondurma firmalarından Mado'nun Diyarbakır şubesinin açılışında kurdela şeklindeki 1 tonluk dondurma Vali Cemil Serhadlı ve mankenler tarafından kesildi. Açılışta ünlü mankenlerden Ebru Şallı ve Deniz Öney de müşterilere dondurma servisi yaptı. Mado dondurmalarının sahibi Erdal Kambur, yurtdışında bir çok ülkede şubeleri olduğunu ve 127 şubeyi Diyarbakır'a açtıklarını belirterek, şunları söyledi: "Mado, Kahramanmaraş'tan Türkiye'nin içine, dışına uzanan bir koldur. Biz Mado'nun patentlerini yurtdışına da sattık. İngiltere, Fransa, Yugoslavya, Almanya, Romanya gibi ülkelerde de şubelerimiz var. Bugünkü açılışımızda 5 ton dondurma dağıttık." Manken Ebru Şallı ise, Diyarbakır'a ikinci kez geldiğini ve Diyarbakır'ı çok sevdiğini söyledi.

Toprak, Lice'yi kökten değiştiriyor
İşadamı Halis Toprak'ın, doğup büyüdüğü Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 29 milyon dolar tutarında sanayi, sağlık, spor ve eğitim tesisleri yaptırması ilçenin çehresini değiştiriyor. Yıllarca bölgede yaşanan terör olaylarından olumsuz etkilenen ve nüfusun yüzde 50'si göç eden Lice ilçesine, 2 yıl önce yaklaşık 12 milyon dolara mermer fabrikası kuran Toprak Holding, yapımı süren yeni yatırımlarıyla ilçeye canlılık kazandırıyor. Lice Kaymakamı Adem Ünal, Holding Başkanı Halis Toprak'ın doğum yeri olan Diyarbakır'ın Lice ilçesine 2 yıl önce mermer fabrikası kurarak üretime açtığını belirterek, burada üretilen mermerlerin ABD, Çin ve Japonya'nın da aralarında bulunduğu dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç edildiğini hatırlattı. Mermer fabrikası yatırımından sonra, Halis Toprak'ın yine Lice'ye yaklaşık 17 trilyon tutarında sağlık, eğitim, spor ve sanayi tesisleri kurmaya başladığını ifade eden Ünal, bu tesislerin 106 dönümlük bir arazi üzerinde kurulduğunu bildirdi. Ünal, bu yatırımlar içinde yer alan sanayi tesislerinin yağ ve yem fabrikasından oluştuğunu, fabrikalarda toplam 300 kişinin istihdam edileceğini de belirterek, yatırımlarla, huzur ve güvenliğin sağlandığı ilçeye "tersine göçün'' başladığını kaydetti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır