kapat

17.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
banner
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kazanç kısa vadeli faizde
Borsa: Hisse senetleri geçen hafta yüzde 5.8 geriledi. Endeks dolar bazında 1 Aralık 1999'dan sonraki en düşük seviyesi olan 1.72 sente indi.

Düşüşle birlikte hacimde çok önemli bir azalma yok. Bu da satışların devam ettiğini gösteriyor. Özellikle yabancı çıkışı piyasada çok etkili. Bu hafta 11.400 seviyesi önemli. Bu nokta aşağı kırılırsa, siyasi beklentiler ve faizdeki yükselişin etkisiyle satışlar artabilir. Hisse senedinde ısrarcı olanlar mevsimsel beklentisi olan, yabancı yatırımcının olmadığı spekülatif senetleri takip edebilir.

A tipi fon: Hisse senetli A tipi fonlar geçen hafta ortalama yüzde 3.91 değer yitirdi. Hisse senedi fonlarından bir süre uzakta durmak isteyenler faizli enstrümanlara daha rahat yatırım yapabilen değişken fonlar tercih edebilir.

B tipi fon: Bono ağırlık bu fonlar da geçen hafta yüzde 0.05 değer kaybetti. Tahvil faizlerindeki artış, portföylerini daha düşük getirilerden oluşturan tahvil ve bono fonlarının zararını artırıyor. Yatırımcılar böyle dönemlerde repo gibi daha kısa vadeli enstrümanlara yatırım yapan likit fonları tercih edebilir.

TL mevduat: Bankalar son iki haftada mevduat faizlerini 5-6 puan arasında artırdı. Sektörde ortalama oranlar yüzde 33'e yükseldi. Bu faizin net getirisi yüzde 27.55'e geliyor. Getiri şu anda cazip görünüyor. Ancak Eylül sonu ve Ekim ortasına kadar oranlarda bir miktar daha artış olabilir. Elbette pazarlıkla açıklanmış oranların birkaç puan üstüne faiz de alınabilir.

Bono: En çok işlem gören 20 Haziran 2001 vadeli kağıtta oranlar 2 puan daha artarak yüzde 37'nin üzerine çıktı. Kağıdın 9 aylık getirisi yüzde 27.1 düzeyinde. Ancak gecelik faizdeki artışın da etkisiyle bu hafta oranlar yüzde 40'lara yakın seviyelere yükselebilir. Bu yüksek oranlardan kağıda girmek cazip olabilir.

Repo: Eylül başından bu yana gecelik faizin ortalaması yüzde 38. Bunun haftalık net getirisi yüzde 0.62 düzeyinde. Ayın ikinci yarısında Hazine'nin dış borç ödemeleri yoğunlaşacak. Ayrıca bankalar üçüncü çeyrek bilançoları için döviz almaya başlayacak. Bu da oranları Ağustos sonundakinden daha yüksek seviyeye getirebilir. Kısa vadede en iyi getirili yatırım aracı olarak görünüyor.

Döviz mevduatı: Dolar faizinin sektör ortalaması yüzde 9-11 aralığında. Ancak küçük bankalardan pazarlıkla yüzde 14'e varan oranlar bulmak mümkün. Bu düzeydeki faizin neti ise yüzde 11.5'i geçiyor. TL'nin getirisi yükselmeye başladığı için kısa süre içinde sektördeki açıklanmış faiz oranlarında bir miktar artış olabilir.

Dolar: Hızlı parite hareketleri geçen hafta duruldu. Bu hafta iç piyasadan talep beklenebilir. Ancak bu kur artışını sepet bazında aylık yüzde 1.3'ün üzerine çıkartmayacak.

Mark: Avrupa Merkez Bankası eurodaki değer kaybını engellemek için gerekirse alım müdahalesi yapacağını açıkladı. Bu, Avrupa paralarındaki değer kaybının önüne geçmek amacıyla yapılmış ilk somut açıklama oldu ve marktaki düşüşü durdurdu. Kısa süre içinde markta önemli gevşemeler olması zor. Ancak bu para biriminin hızlı değer artışı için de neden yok.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır