kapat

17.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
banner
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sahipli hisse senetleri sahipsizleri 4'e katladı
Az sayıda yatırımcının elinde toplanan hisseler bu yıl ortalama yüzde 97 prim yaptı. Yatırımcı sayısı fazla olan senetlerin primi ise yüzde 24'de kaldı

Borsada az sayıda aracı kurumun elinde toplanan hisse senetleri, çok sayıda yatırımcıya dağılmış hisse senetlerine göre dört kat daha fazla kazandırıyor.

Bu yıla büyük umutlarla başlamasına karşın bekleneni veremeyen borsa yılbaşından bu yana yüzde 24.6 değer kaybetti. Fakat endeksteki kayıp genelde büyük şirketlerdeki satışlardan kaynaklandı. Bu nedenle tüm hisse senetlerinin fiyatı düşmedi. Tek tek hisselere bakıldığında işlem gören senetlerin üçte birinden fazlası bu yıl önemli primler yaptı.

Dolaşımdaki paylarının yarısından fazlası üç aracı kurumun saklamasında bulunan hisselerin 2000 yılındaki ortalama getirisi yüzde 97.28'i buldu. Dolaşımdaki payları fazla sayıda aracı kuruma dağılan hisse senetlerinde ise getiri daha düşük kaldı. Bu senetlerin 8.5 aydaki ortalama getirisi yüzde 24 olarak gerçekleşti. Bu da dolaşımdaki hisseleri blok şekilde az sayıda aracı kurumun elinde bulunan şirketlerin borsa düşse dahi, satış baskısından korunduğunu ortaya koydu.

Satış gelmiyor
Belirli ellerde toplanan hisse senetlerinin bu parlak performansını açıklayacak birkaç neden var. En önemlisi ise bu senetlerde satış baskısının az olması. Borsada hisse fiyatları, alıcı ve satıcıların verdiği farklı tekliflerle oluşuyor. Bir şirketteki yatırımcı sayısı ne kadar çoksa, fiyat beklentisi de o denli fazlalaşıyor. Yani hissede derinlik artıyor. Bu nedenle böyle hisse senetlerinin fiyatlarını aşağı ya da yukarı hızlı hareket ettirmek zorlaşıyor. Fiyat yükseldikçe yatırımcılar karlarını realize etmeye başlıyor. Fiyat düştükçe yeni alımlar geliyor. Buna karşın dolaşımdaki payları daha az sayıda yatırımcının elinde bulunan senetlerde derinlik düşüyor. Fiyat yükselse de kar realizasyonu yapacak tasarrufçu sayısı çok fazla olmuyor. Böylece bu senetleri yönlendirmek kolaylaşıyor. Çoğunluğu ellerinde tutan fiyata da kolayca yön verebiliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır